• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Finisben a tüdőtranszplantáció hazatelepítése

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az SE Mellkas-sebészeti Klinika és az OOI kooperációjában valósulhatnak meg a beavatkozások.

Szinte teljesen készen áll a tüdőtranszplantáció hazai befogadása, a szükséges eszközök 90 százaléka megvan, még néhány speciális berendezés megvásárlására lenne szükség, ami egyszeri kiadással jár, s ezzel lényegében finisben van a hazatelepítés – derült ki Lang György professzor szavaiból a Heti Válasz mai konferenciáján. A jelenleg a Bécsi Egyetem mellkas-sebészeti osztályán dolgozó főorvos az Országos Onkológiai Intézet és az újonnan létrehozott Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikájának kooperációjáról szólt a hazai beavatkozások elvégzése kapcsán.  Lang professzor azt is elmondta, hogy a bonyolult (legkomplexebb) tüdőátültetéseket a hazatelepítés után is a világcentrumként is működő Bécsben végeznék, mert ehhez még további feltételeket kell megteremteni, s így néhány évig ezzel a kettősséggel futna a program.

A felkészítés szakmai része lezárult, izgalmas kérdés azonban a transzplantáció transzplantációja, vagyis az, hogy miként lehet a szakmai tudást átültetni a hazai egészségügyi, finanszírozási viszonyokra. „Ez legalább akkora műtét, mint egy tüdőátültetés", tette hozzá. A finanszírozást rendbe kell tenni, ugyanis nem fordulhat elő – amire itthon van példa –, hogy minél több életmentő transzplantációt végez egy egyetemi klinika, annál veszteségesebbé válik. Abban is változást sürgetett, hogy ne legyünk tüdőexportőrök: ma hiába áll rendelkezésre ötven magyar donortüdő, ha a hazai várólistán csak tíz beteg van. Ez csak úgy érhető el, ha az a 40-60 beteg, akit meg kellett volna operálni, felkerül a transzplantációs várólistára és nem az oxigénpalackok mellett hal meg, mert még csak nem is került a várólista bizottság elé.

Több okból is támogatást élvez a tüdőátültetés hazahozatala: egyrészt szakmai érvként elvárható, hogy egy tízmilliós populációval rendelkező országnak legyen saját centruma, másrészt gazdasági érvek szólnak mellette, hiszen olcsóbb, ha itthon végzik az átültetéseket. Harmadsorban presztízskérdés, mondhatni, nemzeti gondolat, érzelmi komponens, hiszen ha az összes többi szerv magas szintű transzplantációja sikeres itthon, miért éppen ez maradna ki, fogalmazott Lang György.