• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogyatékkal élőket sodorhat veszélybe a rezsinövelés

Egészségpolitika 2022.07.15 Forrás: Weborvos
Fogyatékkal élőket sodorhat veszélybe a rezsinövelés

A MEOSZ kéri, hogy a fogyatékossággal élő emberek mentesüljenek a piaci ár megfizetése alól.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 2022. július 14-én Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek, illetve rájuk tekintettel velük egy háztartásban élő családtagjaik mentesüljenek a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos tervezett intézkedései alól. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke levelében azt kérte, hogy az érintettek esetében a kormány ne vezesse be az áram és a gáz átlag fogyasztás feletti felhasználása esetén a piaci ár alkalmazását. A tervezett intézkedés többük esetében az életfunkciók fenntartásához szükséges eszközök napi használatát veszélyezteti, hiszen a plusz anyagi terhet nem tudják megfizetni, így létfenntartásuk is veszélybe kerül - tudatta közleményében a szervezet.

Mint írták, szövetségünk felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a többletkiadások egy része a fogyatékos állapot miatt szükséges berendezések energiaszükségletéből, vagy a mindennapi háztartási eszközök fokozott használatából, az ezekhez kapcsolódó többlet energiafogyasztásból adódhat. Így például számos mozgásszervi fogyatékosság esetén szükséges elektromos kerekesszék vagy moped használata, amelynek akkumulátorai általában heti több alkalommal igényelnek 4-6 óra időtartamú töltést. A rehabilitáció elektromos eszközei, mint a Tens készülék, izom- és idegstimulátorok, az alternatív és augmentatív kommunikáció (AAK) elektronikus eszközei szintén többlet áramot fogyasztanak. Bizonyos fogyatékosság esetén a légzés gépi rásegítésére vagy elektromos emelőszerkezet igénybe vételére van szükség. Ugyanakkor az otthoni okoseszközök fokozott használata is jellemző. Egyes állapotoknál pedig elengedhetetlen a napi többszöri ruha és ágynemű csere, amely a tisztálkodási, mosási szükségletet és ezzel az elektromos áram vagy földgáz igényt jelentősen megnöveli. Más esetekben a lakás hőmérsékletét kell magasabb szinten tartani, mert a fogyatékossággal élő ember szükségletei ezt követelik meg.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelentős része az állapota, az oktatási és munkavállalási lehetőségek korlátozottsága, a közlekedés valamint az épített környezet akadálymentességének hiánya miatt egész napját vagy napja jelentős részét otthonában tölti, így nyilvánvalóan több energiát és földgázt fogyaszt, mint azok, akik napközben dolgoznak, tanulnak. A fogyatékossággal élő gyermek nevelése sok szempontból nehezebb, mint a nem fogyatékos gyermeké, különösképp nehéz azoknak a családoknak a helyzete, ahol a fogyatékossággal élő gyermekről egy szülő gondoskodik, különösen akkor, ha megélhetésüket pusztán a gyermekek otthongondozási díja biztosítja, illetve ha a különélő szülő támogatására nem számíthatnak.

A MEOSZ ezért azt kéri, hogy a fogyatékossággal élő emberek és velük élő családtagjaik számára teljes egészében maradjon meg a rezsicsökkentés.

Legolvasottabb cikkeink