• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fókuszban a stroke: az alapellátástól az MI-ig

Egészségpolitika 2023.08.31 Forrás: Weborvos
Fókuszban a stroke: az alapellátástól az MI-ig

A kongresszus különlegessége, hogy a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház közösen szervezi azt a Magyar Stroke Társasággal.

Szeptember legelső hétvégéjén Siófokon rendezik meg a stroke ellátás legjelentősebb magyarországi seregszemléjét: a Magyar Stroke Társaság XVII. és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XIV. Kongresszusát, tudatta a szervezet közleményében. 

A kongresszus címe: „Az alapellátástól a mesterséges intelligenciáig”. A kétnapos kongresszus áttekinti a Magyarországon európai szintű stroke ellátást nyújtó szakma kulcskérdéseit és fejlődési lehetőségeit. Az idei konferencia sokszínű tudományos anyagokat és előadásokat vonultat fel, a prevenciótól a legkorszerűbb orvosi technológiák alkalmazásáig.

Emellett az esemény kiváló platformot biztosít a hazai egészségpolitika meghatározó szereplőinek aktív részvételéhez. 

Stroke prevenció az alapellátás szemszögéből: Milyen szerepet játszik az alapellátás a stroke megelőzésében, és milyen módszerek állnak rendelkezésre a kockázati tényezők azonosítására és kezelésére? 

Prehospitális stroke ellátás: Milyen elsődleges beavatkozások és protokollok alkalmazhatók a stroke tüneteinek felismerésekor azonnal? 

A stroke és a koleszterin kapcsolata: Hogyan befolyásolhatja a magas koleszterinszint a stroke kockázatát és mit tehetünk a koleszterinszint csökkentése érdekében? 

Párbeszéd a küldő és fogadó fél között a neurointervenciós ellátás során: A kórházak és szakmák közötti együttműködés hangsúlyai és annak előnyei a páciensek ellátása során. 

Akut stroke ellátás a sürgősségi osztályon: Melyek az azonnali stroke ellátás kulcsfontosságú lépései, az azonnali beavatkozástól a rehabilitáció kezdetéig. 

Mesterséges intelligencia a stroke ellátásban: A technológia fejlődésével a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap a diagnózisban és a kezelésben. Ebben az előadásban a legújabb magyarországi eredményeket mutatják be.

A kongresszus idén különleges jelentőséggel bír, mivel a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház közösen szervezi azt a Magyar Stroke Társasággal. Ennek köszönhetően a városi nagykórház saját nézőpontja, lehetőségei és adottságai is részletekbe menően bemutatásra kerülnek, a korábbi évekhez hasonlóan hibrid formátumú konferencián, ami az online jelenlévők számára is lehetővé teszi a konferencia előadásainak követését, tudatja a közlemény. 

„A stroke a halálozás és a maradandó fogyatékosságok egyik leggyakoribb oka Magyarországon. Idei kongresszusunk célja, hogy összehozzuk a szakembereket, megosszuk a legújabb tudományos eredményeket és gyakorlati tapasztalatokat, hogy közösen fejlesszük a magyar stroke ellátás minőségét. A stroke kezelésében minden egyes másodperc számít, és ez az összejövetel lehetőséget nyújt számunkra, hogy még hatékonyabban harcoljunk minden egyes pillanatért” – emelte ki Dr. Óváry Csaba PhD, a Magyar Stroke Társaság alelnöke, a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója.

A kongresszus nemcsak a szakma képviselői számára nyújt fontos és aktuális információkat, hanem mind a magyar lakosság, mind a Somogy vármegyeiek figyelmét felhívja a stroke kockázatával való szembenézés fontosságára, ugyanis a stroke az egyik leggyakoribb halálok és tartós fogyatékosságot okozó betegség Magyarországon. A kongresszuson bemutatott új technológiák és innovációk, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása, már ma is jelentősen befolyásolják a stroke diagnózisát, gyorsabbá teszik az ellátást, és jobb gyógyulási esélyeket biztosítanak minden magyar betegnek, hívja fel a figyelmet a közlemény. 

A stroke olyan súlyos egészségügyi állapot, amely gyakran maradandó károsodást vagy halált is okozhat. A tünetek időben történő felismerése és a gyors orvosi beavatkozás mind hozzájárulhatnak a jobb kimenetelhez és a teljesebb felépüléshez. A páciensek számára az a legfontosabb feladat, hogy orvosukkal beszéljenek minden olyan tünetről vagy állapotról, ami stroke kockázatot jelezhet. 

A kongresszus hozzájárul a stroke megelőzés és kezelés tudatosságának növeléséhez. A stroke gyors felismerése ugyanis életmentő lehet: a gyors felismerés és az azonnali orvosi ellátás jelentősen növelheti a sikeres kezelés esélyét. A stroke tünetei közé tartozik:

   •        A száj egyik oldalának lecsüngése.

   •        Kar vagy láb gyengesége vagy zsibbadása, különösen a test egyik oldalán.

   •        Beszédzavar vagy beszédértési zavar. • Látászavar az egyik vagy mindkét szemen. • Váratlan, ok nélküli súlyos fejfájás.

Ha stroke-tüneteket észlel, azonnal hívja a mentőket a 122 sürgősségi telefonszámon! Ne várjon a tünetek elmúlására. 

A modern orvostudomány sok eszközzel rendelkezik a stroke kezelésére és rehabilitációjára, mégis érdemes megelőzni a bajt. A stroke sok esetben megelőzhető az egészséges életmóddal és az orvosi tanácsok betartásával:

   •        Kontrollálja a vérnyomást és a koleszterinszintet.

   •        Kerülje a dohányzást.

   •        Korlátozza az alkoholbevitelt.

   •        Tartsa be az orvos által előírt gyógyszeres kezelést.

   •        Táplálkozzon egészségesen és végezzen rendszeresen testmozgást. 

A Magyar Stroke Társaság kétnapos siófoki kongresszusa nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem hozzájárul a magyar lakosság és a Somogy megyeiek egészségügyi tudatosságának növeléséhez, és az országos egészségügyi ellátás minőségének javításához, áll a közleményben. 

Legolvasottabb cikkeink