• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Fókuszban a vastagbél gyógyítása

Egészségpolitika 2019.02.22 Forrás: Debreceni Egyetem
Fókuszban a vastagbél gyógyítása

A szombatig tartó országos jelentőségű debreceni tudományos kongresszuson csaknem 300 szakember vesz részt.

A gyulladásos bélbetegségek és vastagbéldaganat korszerű ellátási lehetőségéről tanácskoznak azon konferencián, amely a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével pénteken kezdődött.

- A vastagbél gyulladásos betegségei egyre nagyobb számban fordulnak elő. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően olyan eredményekhez jutunk, amelyek alapján egyre pontosabban fel tudjuk térképezni az egyébként bonyolult gyulladásos betegségeknek a hátterét. Ez teszi lehetővé, hogy speciális célzott kezeléseket alkalmazunk – mondta a hirek.unideb.hu-nak Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gasztroenterológiai Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának ide ülésén kiemelten foglalkoznak a Chron betegség korszerű ellátási lehetőségeivel, valamint az életminőséget jelentősen befolyásoló hasmenéses kórképek különböző formáival.

Palatka Károly, a szekció elnöke kiemelte: a modern biológiai terápiáknak köszönhetően kevesebb mellékhatással, egyre hatékonyabban lehet befolyásolni az elsősorban fiatalokat érintő, és rendkívül rossz életminőséggel járó gyulladásos bélbetegségeket. A tudományos találkozó pénteki programján a vastagbélrák túlélési, gyógyulási esélyeit is megvitatták a szakemberek.

  

Altorjay István, a Gasztroenterológiai Tanszék vezetője úgy nyilatkozott: hatalmas jelentősége van annak, hogy hazánkban végre elindul a vastagbélszűrés, a vastagbéldaganat ugyanis súlyos népegészségügyi problémát jelent. Mindkét nem esetében ez a második leggyakrabban előforduló daganattípus.

- Évente 8-9000 új vastagbéldaganat kerül felismerésre, és több mint 5000 beteg hal meg, pedig az érintettek 65-70 százalékát meg lehet menteni vagy életüket lényesen meghosszabbítani. Korai diagnózissal a vastagbélrák a legjobban gyógyítható daganatok közé tartozik – hangsúlyozta a professzor.

A háziorvosok bevonásával zajló országos vastagbélszűrési program első lépéseként az 50 év felettiek egy székletvér teszten vesznek részt. Kolonoszkópiás vizsgálatra azokat hívják be, akiknél felmerült a polip, vagy daganat gyanúja. 

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a konferencia megnyitóján üdvözölte, hogy csaknem 20 éve várakozás után végre hazánkban is elindul a szűrőprogram. Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntőjében kiemelte: meghatározó szerepe van a Debrecenben zajló több évtizedes gasztroenterológiai tevékenységnek.

A szombatig tartó országos jelentőségű tudományos kongresszuson csaknem 300 szakember vesz részt.

Legolvasottabb cikkeink