• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Folyamatos a védőeszközök behozatala

Egészségpolitika 2020.04.14 Forrás: MTI
Folyamatos a védőeszközök behozatala

Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg.

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha - köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

Kiemelte, Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel - jelezte.

A miniszter közölte: Magyarország a kazah és az azeri kormánnyal is megállapodott arról, hogy a Kínából induló, Budapestre tartó szállító-repülőgépeket mind Nurszultan, mind Baku repülőterén a lehető leggyorsabban kezelik és engedik továbbrepülni.

Szólt arról is, hogy számos ország kért segítséget Magyarországtól, és a felelős szomszédságpolitika jegyében ezek közül segítséget nyújtottunk - maszkokkal és védőruhákkal - Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak. "Minél jobban állják a küzdelmet a szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Hozzátette: Magyarország segített a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával az olasz kormány kérése alapján.

A magyarok lakta határon túli területeken szintén komoly kihívásokkal néznek szembe, minden határon túli magyar közösség meg is kereste a magyar kormányt, és "mivel minden magyar felelős minden magyarért", az elmúlt hét végén elindultak a szállítmányok, amelyek Kárpátalja kivételével már mindenhova meg is érkeztek. Így Erdélybe, Felvidékre, Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre összesen 710 ezer maszkot, 32 ezer védőruhát és 200 ezer kesztyűt küldött a magyar kormány - tájékoztatott Szijjártó Péter. (Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

Legolvasottabb cikkeink