• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Folyamatosan frissülő külföldi hírek a koronavírus-járványról

Hírek Frissítve 2020.03.11 Forrás: MTI
Folyamatosan frissülő külföldi hírek a koronavírus-járványról

Egy nap alatt 372 új francia beteg, az összes német tartományt elérte a járvány, több mint ezer fertőzött az USA-ban is.

Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus "megérkezett" Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint pedig az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi. Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása. "Időt kell nyernünk" - mondta Angela Merkel.

Ennek érdekében "mindent meg fogunk tenni, amit csak szükséges", méghozzá nemzeti keretek között és az európai uniós együttműködés keretében is - húzta alá a német kancellár, hozzátéve, hogy Németország szolidáris a járványt leginkább megszenvedő Olaszországgal. Ismertette, hogy rövidesen tárgyal Guiseppe Conte olasz kormányfővel a lehetséges segítségről, és a német és az olasz egészségügyi miniszter is egyeztet egymással.

A járvány gazdasági hatásairól kiemelte, hogy a helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2009-es pénzügyi világválsággal, mert míg akkor eléggé pontosan körül lehetett határolni a gondokat, most nagyon sok az ismeretlen tényező. Nem tudni például, hogy miként reagál a vírus az időjárás változására.

Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni. Fenn kell tartani az állami intézmények működését, és törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedjék el a gazdasági szereplők - fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy a kormány a gazdasági érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetések után napokon belül további intézkedéseket hoz majd a vállalkozások likviditási, fizetőképességi gondjait áthidaló támogatásokról.

Jelezte, hogy egy időre felfüggeszthetik a 2015-ben elért és azóta fenntartott államháztartási egyensúly megőrzésére törekvő költségvetési politikát. Mint mondta, "különleges helyzetről van szó, ezért nem fogjuk minden nap azt vizsgálni, hogy mit jelentenek lépéseink a deficit szempontjából". Aláhúzta, hogy a járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával. A járvány közös társadalmi kihívás, "szolidaritásunk, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele" - mondta Angela Merkel, hozzátéve: "azt kívánom, hogy kiálljuk ezt a próbát".

Arról is szólt, hogy a járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerülni kell például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. Helyette "nézzünk inkább egy kicsit hosszabban a másik szemébe, és mosolyogjunk" - mondta a német kancellár.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik. Kiemelte: nem valószínű, hogy még az idén lesz védőoltás az új koronavírus ellen. A kínai esetek számának csökkenéséről újságírói kérdésre azt mondta: teljesen biztos, hogy ismét emelkedik majd a fertőzöttek száma, azt viszont senki sem tudja, hogy hol, mikor és mennyire. Lothar Wieler a többi között arról is szólt: naiv elképzelés, hogy határok lezárásával meg lehet akadályozni a vírus terjedését a világban.

Erről a tájékoztató harmadik résztvevője, Jens Spahn egészségügyi miniszter is beszélt, megjegyezve: a határ lezárása csak annak lehet értelmes megoldás, aki egyedül él egy szigeten. A miniszter arra a kérdésre, előfordulhat-e olyan helyzet, amikor dönteni kell, hogy két rászoruló beteg közül melyik kapjon életmentő intenzív ellátást, kifejtette: az ellátórendszer teherbíró képességének fenntartását szolgáló járványlassítás nemcsak állami, hatósági ügy, hanem feladat mindenkinek. Ha a társadalom, és benne minden egyes ember megérti, hogy közösen kell elkerülni egy ilyen helyzet kialakulását, akkor sikerülhet is. Meglehet, hogy bizonyos esetekben a kínai típusú, erősen központosított rendszer is alkalmas az ilyen kihívások kezelésére, de egy "nyitott, plurális társadalomban" nagyobb esély mutatkozik a sikerre, ha bevonják a polgárokat. A kormány erre törekszik, és az egészségügyi minisztériumban januárban kezdett intenzív járványügyi munka során minden nap tapasztalható, hogy ez működő megoldás - mondta Jens Spahn. Azzal kapcsolatban, hogy Németországban február 25-én kezdett jelentősen emelkedni a fertőzöttek száma, kiemelte: az utóbbi néhány hét "igen dinamikus volt, de a nagyja még hátra van".

Felfüggesztik az oktatást az ukrán fővárosban

Átmenetileg szüneteltetik az oktatást, és korlátozzák a tömegrendezvényeket csütörtöktől az ukrán fővárosban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében - jelentette be szerdán Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester. A korlátozó intézkedésekről Klicsko a Facebookon videoüzenetben tájékoztatott, szavai szerint az intézkedéseket egyelőre március végéig tartják érvényben.

Kifejtette: a korlátozás kiterjed az óvodákra, az iskolákra, beleértve valamennyi oktatási intézményt, az alsó-, közép- és felsőfokúakat egyaránt, valamint a sport, kulturális és egyéb képzéseket is. Korlátozzák továbbá a tömegrendezvényeket, azaz a koncerteket, a konferenciákat, a filmvetítéseket és hasonlókat. Zárva tartanak majd a bevásárlóközpontokban lévő szórakoztató létesítmények is. Utóbbiakban megerősített egészségügyi felügyeletet vezetnek be, orvosok tartanak majd ügyeletet. Hozzátette, hogy a tömegközlekedés egyelőre változatlanul fog működni, a járatok a szokott rendben közlekednek.

Ukrajnában mindeddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják a megyeszékhelyen, Csernyivciben, állapota stabil.

Német egészségügyi miniszter: a határok lezárása nem állítja meg a vírust

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni - jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban. Jens Spahn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy Ausztria esetében ugyan lehet értelme a határellenőrzés szigorításának, mert közvetlenül a járvány európai gócpontja, Észak-Olaszország mellett fekszik, általánosságban viszont vajmi kevés haszna van a határok lezárásának. Tudomásul kell venni, hogy "a vírus már megérkezett, itt van Németországban, itt van Európában", és nem lehet a határok lezárásával megállítani, mert "az embereket előbb-utóbb át kell engedni a határon, és akkor ismét tovaterjed".

Más módszerre van szükség, méghozzá arra, hogy minden egyes ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával, legfőképpen a tömegrendezvények mellőzésével - mondta a német miniszter, kiemelve: a járványt azért kell lelassítani, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer.

Kifejtette: míg a fiatalok tünetek nélkül vagy legfeljebb igen enyhe lefolyású betegséggel átvészelik az új típusú koronavírus fertőzését, az idősebbek, különösen a 65 éven felüliek és az eleve leromlott egészségi állapotú emberek igen veszélyeztetettek, és könnyen intenzív ellátásra, mesterséges lélegeztetésre szorulhatnak, ha megfertőződnek.

A német egészségügyben 28 ezer intenzív ellátásra alkalmas ágy - kórházi férőhely - van, ezek közül 25 ezerhez van lélegeztető berendezés. Németország így az első helyen áll az európai rangsorban, de még ez a rendszer is túlterhelődhet, ha egyszerre sokan betegednek meg, ráadásul az intenzív osztályok ágyainak egy része most is foglalt. Ez az adottság, a mesterséges lélegeztetésre is alkalmas intenzív ellátási kórházi férőhelyek korlátozottsága jelenti a szűk keresztmetszetet, ezért mindent meg kell tenni, hogy a vírus minél lassabban terjedjen - húzta alá Jens Spahn.

Megjegyezte, hogy nem minden esetben figyelhető meg arányosság az ellátórendszerről közölt sajtóbeszámolók hangvétele és a tények között. Való igaz, hogy több orvosra és ápolóra van szükség, de az is igaz, hogy megszorításokat előirányzó jogszabályt legutóbb 16 éve, 2004-ben fogadott el a törvényhozás.

A német hatóságok szerda reggeli összesítése szerint országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at.

 

A kínai Hupejben már csak 11 új fertőzött volt kedden

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdai jelentése szerint kedd éjfélig Vuhanban mindössze 13 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, a tartomány egyéb részeiről pedig immár hatodik napja nem számoltak be újabb fertőzésről. Kína szárazföldi területén, Hupej tartományon kívül 11 újabb fertőzöttet jelentettek kedd éjfélig, akik közül 10 páciens külföldön fertőződött meg, egy pedig egy korábban Iránban megfertőződött betegtől kapta el a fertőzést.

A szárazföldi Kínában összesen 80 778 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, közülük kedd éjfélig 61 475-en gyógyultak meg, a halálesetek száma pedig 3162-re nőtt. Jelenleg több mint 16 ezren állnak kezelés alatt az országban, 15 671 pácienst közülük Hupej tartományban látnak el.

25 milliárd eurós alapot hoz létre az EU

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, ennek számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

A sajtótájékoztatón az uniós bizottság elnöke azt közölte, hogy a javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul.Kijelentette, az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására.

A tervezett intézkedések között a gazdasági károk enyhítésére  előirányzott beruházási alap mellett megemlítette a Növekedési és Stabilitási Paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy enyhítse a járvány sújtotta országok, például Olaszország negatív gazdasági hatásait.

Lengyelországban is felfüggesztik az iskolai oktatást

A Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb szerdai tanácskozása után. Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter pedig közölte: a kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől felfüggesztik a kulturális intézmények, köztük színházak, mozik, múzeumok, művészeti iskolák olyan rendezvényeit, amelyek közönség előtt zajlanak.

A kormány döntése értelmében március 16-tól, hétfőtől két hétig ideiglenesen bezárják az összes bölcsedét, óvodát, általános iskolát. A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben már csütörtöktől nem lesz tanítás, egyelőre március 25-ig. A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy elemzések szerint a vírus terjedni fog, ezért óvintézkedésekre van szükség.

Morawiecki azt kérte, hogy az óvodás és általános iskolás gyerekek lehetőleg már csütörtökön maradjanak otthon. Mindazonáltal csütörtökön és pénteken még nyitva lesznek ezek az intézmények azok számára, akiknek a szülei nem tudják azonnal megoldani kiskorú gyerekeik felügyeletét. Javasolta továbbá, hogy a következő napokban a kiskorú gyerekek csak otthonuk legközelebbi környezetében, nagyobb közösségeken kívül tartózkodjanak, nem érintkezve nagyszüleikkel, mert tünetmentesen is terjeszthetik a koronavírust.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter az idősebb diákoktól azt kérte, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében ne "iskolai többletszünetként", összejövetelekre való alkalomként tekintsenek az óvintézkedésre, hanem lehetőleg otthon, "gyakorlatilag házi karanténban" töltsék a következő napokat. "A saját, valamint mások egészsége érdekében viselt társadalmi felelősség nélkül semmilyen közigazgatási rendelet nem állítja meg a járványt" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Marlena Malag szociális, család- és munkaügyi miniszter rámutatott: a múlt héten elfogadott különleges törvény értelmében a nyolc év alatti gyerekek szülei orvosi igazolás nélkül, mindössze a munkáltatóhoz eljuttatott nyilatkozat alapján jogosultak a táppénz folyósítására, és lehetséges számukra a távmunka is.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy keddtől szerda reggelig három újabb esettel 25-re nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma. Lengyelországban már kedden elrendelték a tömegrendezvények törlését, az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben pedig egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Lemondták a prágai nemzetközi filmfesztivált

Lemondták a szervezők az idei Febiofest nemzetközi filmfesztivált. A március 19. és 27. között tervezett prágai rendezvényt a koronavírus csehországi terjedésének megállítására kedden hozott rendkívüli kormányintézkedések miatt mondták le - olvasható a fesztivál honlapján.

Andrej Babis cseh kormányfő kedden jelentette be, hogy hazájában szerdától kezdve meghatározatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános- és középiskolákban, kedd estétől tilos minden száz fősnél nagyobb nyilvános rendezvény megtartása. Csehországban az új koronavírussal megfertőzöttek száma negyvenre emelkedett, több mint kétezer ember karanténban van saját otthonában.

A fesztivál szervezői közölték, hogy később tartják meg a rendezvényt. A szervezők a múlt héten jelentették be, hogy az idei rendezvényre a nemzetközi filmvilág olyan hírességeit várják, mint Woody Harrelson, Agnieszka Holland és Koreeda Hirokazu, utóbbi három másik rendezővel, színésszel és forgatókönyvíróval meg fogja kapni a fesztivál Kristián-díját a filmművészethez való hozzájárulásáért. A neves prágai filmszemle nagy tömegeket vonz, tavaly a vetítésekre több mint 70 ezer ember váltott jegyet.

Csehországban 64-re emelkedett a betegek száma

Csehországban szerda reggelig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, ami huszonhattal több, mint kedd reggel - közölte az egészségügyi minisztérium. A járvány terjedésének megakadályozása céljából szerdától meghatározatlan ideig szünetel a tanítás az összes iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. A bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a vendéglők forgalmát a kormány nem korlátozta.

A fertőzések döntő többségét olyan személyeknél mutatták ki, akik korábban Észak-Olaszországban jártak. Jelenleg azonban már 11 olyan személy is beteg, akik Csehországban kapták meg a fertőzést.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy a betegek közül eddig még senki sem gyógyult ki a Covid-19 fertőzésből. A miniszter arra reagált, hogy a prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc beteg, de mindnyájan házi karanténban maradnak. "Még nem beszélhetünk teljes gyógyulásról, de állapotuk már nem tette szükségessé a kórházi kezelést" - jegyezte meg a miniszter.

A cseh hatóságok az ausztriai és németországi határátkelőkön hétfőtől szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat. Az első nap mintegy 36 ezer autót állítottak meg, negyven kocsi utasait pedig alaposabb vizsgálatnak vetették alá. Fertőzés gyanújával hat személyt küldtek laboratóriumi vizsgálatra és előzetes karanténba. A cseh kórházakban és nyugdíjasotthonokban kedd reggeltől már látogatási tilalom van. Múlt hét óta szünetel a légi közlekedés Prága, valamint az olasz, a kínai és a dél-koreai repülőterek között.

Romániában nyolc új fertőzést regisztráltak

Felgyorsult a koronavírus terjedése Romániában: kedden nyolc új fertőzésről számoltak be a román hatóságok, miután az előző napokban egy-két, legfeljebb négy új esetet regisztráltak. A kedden nyilvántartásba került újabb fertőzöttek valamennyien a fővárosban laknak, így a bukaresti esetek száma elérte a 11-et.

A keddi esetek közül három egy 60 éves, Izraelből február 26-én hazatért nyugdíjas belügyminisztériumi alkalmazottnak az ismeretségi köréhez tartozik, egy másik fertőzött az első bukaresti beteggel érintkezett, a többiek pedig Németországból, Nagy Britanniából és Izraelből érkeztek vissza Romániába.

A kórokozó megjelenése óta Romániában 25 ember fertőződött meg, közülük ötöt gyógyultnak nyilvánítottak.

A román hatóságok kedden azt is bejelentették: elektronikus karkötőket akarnak bevezetni azok számára, akiket otthoni elkülönítőbe küldtek, miután járványügyi szempontból veszélyesnek számító térségekből érkeztek az országba. "Így látni fogjuk, hogy otthon ülnek-e, vagy a plázákban lófrálnak" - mutatott rá Nelu Tataru belügyi államtitkár. A bukaresti első kerületben kísérleti jelleggel bevezetett készülékek a viselő testhőmérsékletét is mérik, így a járványügyi hatóságok azonnal észlelik, ha viselője belázasodik.

A román belügyminisztérium egyelőre 350 elektronikus karkötővel rendelkezik, a hét végéig pedig további 500-at, a következő hetekben pedig újabb 3000-et kap.

Romániában március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, szerdától március 22-ig pedig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában. A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a román hatóságok leállították a légi közlekedést Románia és Olaszország - a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai ország - között, ahol mintegy egymillió kétszázezer román állampolgár él. Az Olaszországból közúton vagy vasúton érkezőkkel szemben is korlátozásokat vezettek be.

Romániában jelenleg 107 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 11 ezret pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan térségekből érkeztek az országba, ahol sok koronavírus-fertőzést regisztráltak.

Franciaországban az eddigi legnagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában az eddigi legnagyobb mértékben, 372-vel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatók olyan drasztikus intézkedések, mint Olaszországban vagy Kínában.

"Rendkívüli válságot élünk" - mondta kedd este Emmanuel Macron francia államfő az európai uniós tagországok vezetőinek vészhelyzeti videokonferenciáját követően Párizsban. Hozzátette, hogy ugyanakkor az olaszországi vagy a kínaihoz hasonló drasztikus karantén-intézkedések egyelőre nem lesznek Franciaországban, de az államfő - aki szerint a még csak a járvány kezdetén tart az ország - nem zárta ki, hogy később szükség lesz a bevezetésükre.

Az egészségügyi hatóságok hivatalos kedd esti összesítése szerint 372 új esettel 1784-re nőtt a fertőzöttek száma, akik közül 86 embert kezelnek intenzív osztályon, az esetek 80-85 százaléka jóindulatú. A halálos áldozatok száma elérte a 33-at, valamennyien felnőttek, 23-an közülük több mint 75 évesek voltak.

Az egészségügyi tárca szerint néhány napon belül kihirdetik az országban a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát. Az egészségügyi hatóságok a közegészségügyben dolgozók megerősítésére önkénteseket toboroznak, elsősorban az orvostanhallgatók és a nyugdíjas orvosok körében.

Franciaországban naponta átlagosan ezer koronavírus-tesztet végeznek a kijelölt kórházak, de a szám növelése érdekében a kormány rendeletben engedélyezte minden rendelőintézetnek és kórháznak a teszt elvégzését. A vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott április 15-ig minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje, és bezárt a párizsi operaház is.

Szerda este zárt ajtók mellett rendezik meg a Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, valamint a közeljövőben további 450 sporteseményt, amely a sportminisztérium számításai szerint mintegy kétmillió nézőt vonzott volna.

A cannes-i filmfesztivál vezetői még bíznak abban, hogy május 12. és 26. között megrendezhetik a világ egyig legjelentősebb filmes találkozóját, de Pierre Lescura fesztiválelnök a Le Figaro című napilapnak nem zárta ki, hogy elmarad idén a rendezvény. Azt viszont kizárta a kormány, hogy elhalassza az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját, s közéleti emberek arra buzdítják a franciákat, hogy vegyenek rajta részt, mert az egészségügyi miniszter szavai szerint "nem veszélyesebb, mint lemenni a boltba".

A leginkább érintett megyékben viszont semmilyen oktatási intézmény nem nyitott ki hétfő óta, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint a 12 millióból. Az egészségügyi tárca összesítése szerint kilenc kisebb gócpont van az országban.

Az Elysée-palota egyébként megerősítette a köztársasági elnök körüli egészségügyi védelmet, miután a kabinetvezetője, Patrick Strzoda kapcsolatban állt egy fertőzöttel. A kabinetfőnöknek nincsenek tünetei, de az egészségügyi hatóságok előírásának megfelelően a következő két hétben az otthonából dolgozik.

Hétfő este Franck Riester kulturális miniszterről kiderült, hogy fertőzött, valamint a nemzetgyűlésben öt képviselőnek és két alkalmazottnak is pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. Nicole Belloubet igazságügyi miniszteren kedden elvégezték a tesztet, miután a tárcavezető reggel lázasan ébredt, az ő tesztje negatív lett.0

Bosznia-Hercegovina szerbek lakta részében bezárják az iskolákat

Bezárják az iskolákat és a felsőoktatási intézményeket, valamint betiltják a tömegrendezvényeket szerdától Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban - adta hírül a Klix.ba boszniai hírportál kedden. Az országrész kormányának döntése értelmében az intézkedés március végéig marad érvényben, az ország ugyanis így igyekszik csökkenteni a járvány terjedését.

Radovan Viskovic, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke közölte, arra fogja kérni a szarajevói, központi kormányzatot, hogy fokozottan ellenőrizze az országba érkezőket, főként azokat, akik az új típusú koronavírus-járvány gócpontjaiból érkeznek a nyugat-balkáni országba.

A tömeges, több mint 250 embert számláló rendezvényeket Szarajevóban is betiltották. Ezen felül látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban és más egészségügyi intézményekben az egész ország területén.

A boszniai Szerb Köztársaságban eddig négy embernél azonosították a vírust, míg az ország főként horvátok és bosnyákok lakta részében, a Bosznia-Hercegovinai Föderációban eddig egy megbetegedést regisztráltak.

Szlovénia lezárja Olaszországgal közös határát

Szlovénia az osztrák modellhez hasonlóan lezárja Olaszországgal közös határát; az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra - közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő kedden. A miniszterelnök Twitter-oldalán azt írta: a rendelet összhangban áll a közös és arányos intézkedésekről szóló megállapodással. Jelezte: akkor lép életbe, amint ehhez az összes technikai és adminisztratív feltétel teljesül.

"Tudjuk, hogy Olaszország karantént rendelt el, de az emberek ezt figyelmen kívül hagyják, ezért itt az idő, hogy cselekedjünk" - mondta, majd hozzátette: ha meg akarják állítani a vírus terjedését, ez szükséges intézkedésnek tűnik. Nem zárják le azonban a határt a teherforgalom előtt, mert az további károkat okozna a gazdaságnak - hangsúlyozta.

A kormányfő felszólította továbbá a szlovén állampolgárokat, hogy a vírus terjedésének megfékezése érdekében a külügyminisztérium javaslata szerint térjenek haza Itáliából. Ausztria kedden megtiltotta a beutazást Olaszországból - a rendelet nem vonatkozik az osztrák állampolgárokra -, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek.

Szlovéniában 34-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma és eddig 1643 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Az Egyesült Államokban a járvány még nem érte el a csúcspontját

Az Egyesült Államokban még nem érte el a csúcspontját az új koronavírus okozta járvány - jelentette ki Jerome Adams altengernagy, tisztifőorvos kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. Adams közölte: már minden tagállamban működik a forróvonal, az egészségügyi hatóságok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak információkkal és konkrét segítséggel is. Emlékeztetett arra, hogy a legveszélyeztetettebbek az időskorúak és a valamilyen komoly krónikus betegséggel - például szívbetegséggel vagy cukorbajjal - küszködők, míg a fiatal korosztályokat az eddigi tapasztalatok szerint nemigen sújtotta az új típusú koronavírusos fertőzés.

A sajtótájékoztatón részt vett Mike Pence amerikai alelnök, aki a kormányzati intézkedések összehangolásáért felelős, Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, Alex Azar az egészségügyi tárca irányítója, valamint a vírus megfékezésén dolgozó munkacsoport egészségügyi szakemberei, köztük Anthony Fauci és Deborah Birx.

Mike Pence kiemelte a szövetségi és az egyes tagállami kormányzatok közötti jó együttműködést, és példaként említette a kaliforniai kormányzóval, Gavin Newsommal folytatott közös munkát. Az alelnök nagy vonalakban tájékoztatott arról is, hogy a járvány miatt visszaesett gazdaság élénkítésére a Trump-adminisztráció a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését, a koronavírussal fertőzötteknek a betegállomány idejére járó fizetés teljes folyósítását és egyes iparágak megsegítését javasolta a kongresszus törvényhozóinak. "Senki ne járjon munkába csak azért, hogy ne essen ki a fizetése, s ha óvatosságból is, de inkább mindenki maradjon otthon, ha erre szükség van" - fogalmazott Pence. Az alelnök közölte, hogy a kormány javaslatairól még nem született megállapodás a törvényhozókkal.

Larry Kudlow hozzátette: Donald Trump amerikai elnök szívesen látná, ha a személyi jövedelemadó csökkentése az átmeneti időszak után is, egészen az év végéig érvényben maradna. A gazdasági főtanácsadó "merésznek" nevezte az elnök javaslatát, és úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság erős, tehát végrehajtható a személyi jövedelemadó tartós csökkentése.

Anthony Fauci, az Országos Egészségügyi Központ (NIH) Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus további terjedése várható, ezért azokban a tagállamokban is fel kell készülni a küzdelemre, ahol eddig a fertőzés nem, vagy alig jelentkezett. Kiemelte, hogy különösen négy tagállamban - az északnyugati Washingtonban és Kaliforniában, valamint New York államban és Floridában - magas a bizonyítottan fertőzött páciensek száma. Fauci hangsúlyozta, hogy a korábbi időszakkal ellentétben az intézkedésekkel nem szabad megvárni a fertőzés felbukkanását, hanem már a betegség megjelenése előtt lépni kell. "Szeretném, ha az egész országban rájönnének arra, hogy már nem viselkedhetünk úgy, mint néhány hónappal ezelőtt, és ez független attól, hogy valaki olyan államban él-e, ahol még nincs megbetegedés, vagy csak egyetlen eset fordult elő" - mondta.

Mike Pence a sajtókonferencián bejelentette, hogy a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egy napon belül új ajánlásokat tesz a vírusfertőzés által legjobban sújtott négy tagállam számára a fertőzés terjedésének megfékezésére.

Meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma az Egyesült Államokban - közölte a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, amely az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mellett rendszeresen közli az új típusú koronavírus-járványra (Covid-19) vonatkozó adatokat és fejleményeket. Az ezredik esetet szerdára virradó éjjel jelentették Kaliforniából. A betegek száma ezzel vasárnap óta csaknem megduplázódott. A halálesetek száma is emelkedett: eddig 31 ember halt bele a SARS-CoV-2 vírus okozta tüdőgyulladásba.

A Johns Hopkins adatai szerint - amelyek egybeesnek a CDC statisztikáival - a legtöbb fertőzést továbbra is az északnyugati Washington államban tartják nyilván, ahol csaknem 280 beteget kezelnek tüdőgyulladással. Kedden Washington állam egyetlen megyéjében 75 új beteget diagnosztizáltak.

Kedden az északkeleti Massachusetts állam kormányzója, Charlie Baker is egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett, miután a fertőzöttek száma 92-re ugrott. Kedden 70 új beteget regisztráltak, valamennyien egy bostoni biotech-cég február végi konferenciáján vettek részt. Közleményében Baker bejelentette, hogy a massachusettsi kormányzat elhalaszt minden rendezvényt, az elkerülhetetlenül szükséges konferenciákat interneten tartják majd, és felfüggesztik a köztisztviselők államon kívüli utazásait is. Egyúttal felkérte a vállalatokat is, hogy ne tartsanak konferenciákat és rendezvényeket, munkatársaikat tanácsolják el a Massachusettsen kívüli utazásoktól, a veszélynek fokozott mértékben kitett - idős vagy krónikus betegséggel küszködő - munkatársak számára pedig biztosítsák az otthonról történő munkavégzés lehetőségét.

Anthony Fauci, a fertőző betegségek országos intézetének igazgatója a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján már figyelmeztetett arra, hogy a megbetegedések elkerülhetetlenül szaporodni fognak. Mint fogalmazott: ma már nem lehet úgy viszonyulni a koronavírus terjedéséhez, mint akár néhány héttel ezelőtt is, függetlenül attól, hogy valaki hol, az Egyesült Államok melyik részén él.

A vírus által legjobban sújtott négy tagállam jelenleg Washington, Kalifornia, New York és Florida.

Legolvasottabb cikkeink