• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

GYEMSZI közlemény az ÁStAR Projektről

Egészségpolitika Forrás: MTI - ÖS

A bevezetendő informatikai rendszer az intézményekben meglevő adatokat dolgozza fel.

Az egészségügyi ágazat működésének hatékonyabbá tételéhez elengedhetetlen az átlátható, naprakész és valós adatokat tartalmazó adatbázis folyamatos rendelkezésre állása - tudatta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében.

A GYEMSZI jogszabályban foglalt ágazati statisztikai adatgyűjtési feladatának végrehajtását megalapozó informatikai fejlesztés (ÁStAR) EKOP-3.1.3-2012-2012-0010 projekt közvetlen célja, hogy olyan komplex ágazati statisztikai adatgyűjtő rendszer alakuljon ki, amely támogatja a jogszabályi kötelezettségből fakadó adatgyűjtési feladatokat, az adatok feldolgozását, publikálását, emellett döntés-előkészítő információkkal segítse a GYEMSZI megnövekedett szervezetének irányítását is.

A bevezetendő informatikai rendszer az intézményekben meglevő adatokat gyűjti össze, dolgozza fel. Ezekből állít elő olyan riportokat, elemzéseket, amelyek rávilágítanak trendekre, folyamatokra, de akár egyedi esetekre is, amelyekre a vezetés gyorsan és hatékonyan tud reagálni. Összehasonlíthatóvá válnak például az intézmények hasonló beszerzéseinek adatai. Kimutatható lesz az egészségügyi szakdolgozók várható hiánya a nyugdíjba vonulások miatt, amire képzési programokkal, vagy ösztönző rendszerek kialakításával időben lehet reagálni. Könnyen utána lehet járni annak, ha valahol számottevő eltérés mutatkozik mondjuk az anyagfelhasználásban a többi intézmény átlagához képest.
fenti néhány példából is jól látszik, hogy olyan információkat kap folyamatosan az ágazatirányítás, amelyekre gyorsan reagálva jelentős költségmegtakarítást és a betegek magasabb színvonalú kiszolgálását érheti el.

A projekt jelenleg Budapesten és Pest megyében, 29 egészségügyi intézmény bevonásával zajlik, de további cél, hogy a rendszer legyen alkalmas későbbiekben az egész országra való kiterjesztésre. Az érintett szakterületek: a beszerzés, egészségszervezés, finanszírozás, gazdálkodás, humánpolitika, informatika, minőségfejlesztés, uniós pályázatkezelés, monitoring, vagyongazdálkodás.

Legolvasottabb cikkeink