• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyerekjogokról, alapjogokról játékosan gyerekeknek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Két hónap alatt összesen 4 ezer gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő gyermeket sikerült közvetlenül megszólítani.

Csaknem 500 gyermek és kísérője részvételével egész napos gyermekjogi ismeretterjesztő foglalkozásokkal és országos labdarúgó-sportbajnoksággal zárult Budapesten az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) idei "Gyere-K-épbe" elnevezésű Gyermekjogi Roadshow-ja.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter fővédnökségével március 19-én indult rendezvénysorozat 7 regionális állomásán összesen 4 ezer gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő gyermeket és kísérőjét sikerült közvetlenül megszólítania az OBDK-nak jogtudatosító programjaival. Idén a Központ közreműködésével határon túli gyermekek is érkeztek a Roadshow záróeseményére a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett marosvásárhelyi Dózsa György Isteni Irgalmasság Gyermekvédelmi Központból.

A roadshow az elmúlt 2 hónapban Kaposváron, Szombathelyen, Egerben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Budapesten és Kecskeméten – biztosított hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő programokat és egész napos kikapcsolódást a gyermekotthonban, lakásotthonban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik számára.

Az egyes állomásokon az OBDK jogvédelmi képviselői segítségével játékos gyermekprogramokon keresztül ismertették az alaptörvényben rögzített alapjogokat – így az emberi méltóság jogát, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a tulajdonhoz való jog, a kapcsolattartás jogát –, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek speciális jogait és kötelezettségeit.
Mindezek mellett az egyes helyszíneken többek között a Mentők, a Rendőrség, a Honvédség és a Katasztrófavédelem munkájába is bepillanthattak az érdeklődők. A rendezvénysorozat kísérőprogramjaként megszervezett labdarúgó-bajnokság országos döntőjén hatalmas küzdelemben kerültek ki a legjobbak: a lányoknál a kőszegi „Vadvirágok" csapata, a fiúknál pedig a „Szegváriak" lettek az idei roadshow győztesei.

Az OBDK fennállása óta kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését, a felnövekvő társadalom jogtudatosításának erősítését és széles körű fejlesztését. A Központ e célból 2015-ben indította útjára regionális gyerekjogi rendezvénysorozatát, és a tavalyi pozitív tapasztalatok eredményeképpen rendezte meg immár második alkalommal a "Gyere-K-épbe" Roadshowt.