• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyermekorvosok: elhúzódhat idén az influenzaszezon

Egészségpolitika 2023.11.02 Forrás: Weborvos
Gyermekorvosok: elhúzódhat idén az influenzaszezon

A gyermekek is a magas kockázatú körbe tartoznak: náluk a heveny középfülgyulladás a betegség leggyakoribb szövődménye.

A tavalyi, intenzív influenzaszezon után, idén is magas fertőzöttségi arányra számítanak a szakértők. Azonban míg 2022-ben a megszokottnál korábban jelentkeztek a tünetek a betegeknél, idén az enyhe időjárás miatt várhatóan később fog kicsúcsosodni a járvány.  Napjainkban a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések megelőzésének a gyermekek és serdülők beoltása, hiszen ők kiemelt szerepet játszanak a betegség terjesztésében – hívja fel a figyelmet Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Aggasztó megfigyelések

Az északi félteke országai minden nyáron figyelemmel kísérik a déli félgömb járványadatait annak érdekében, hogy a szakemberek megtudják, hogyan alakulhat a téli influenzaszezon: nem csak a pontos influenzavírusokat tudják megállapítani, de azt is, mely korcsoportok a leginkább érintettek.

Bár az influenzaszezon kezdete Magyarországon általában október végére, november elejére tehető, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete hangsúlyozza, hogy a megfigyelt országokban idén átlagosan két héttel kitolódott a járvány kicsúcsosodása, mely az eddig igen kedvező, enyhe időjárás miatt várhatóan hazánkban is meg fog történni.[1] Hozzáteszik, hogy előreláthatólag a tavalyi évhez hasonló, intenzív járványra kell készülnünk.

Megfigyelhető, hogy megbetegedés szempontjából még mindig a gyermekek a legveszélyeztetettebbek. Az őszi-téli szezonban idejük nagy részét zárt térben töltik társaikkal, barátaikkal az óvodákban és iskolákban, melynek okán kiemelt szerepet játszanak az influenzavírus terjesztésében – mondta el dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki azt is hozzátette, hogy szervezetük hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké: 10 napon túl is fertőzhetnek, a kisgyermekek pedig már napokkal az első tünetek megjelenése előtt is terjeszthetik a betegséget.

Megfertőződésük azt is jelenti, hogy saját korcsoportjukon kívül más közösségekben is továbbadhatják a vírust. Fontos tudni, hogy veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek mellett a krónikus betegségekben szenvedők, 65. életévüket betöltött személyek, valamint a várandós nők is. Ennek ellenére a magyarok még napjainkban sem veszik elég komolyan vírus elleni védekezés fontosságát. Egy 2021-es kutatásból kiderül, hogy a felnőtt lakosság csupán 27%-a szokta legalább olykor kérni a vakcinát gyermekének. Amellett, hogy a megkérdezettek mintegy fele tart a lehetséges mellékhatásoktól, az injekciós tűtől való félelem is felmerült: a „tű-hatás” miatt a szülők 7%-a nem kéri a védőoltást gyermeke számára.

„Magyarországon nem fordult elő a készítményekhez köthető súlyos biztonságossági esemény, komoly mellékhatástól nem kell tartani. A forgalomba kerülő vakcinák hatékonyak és biztonságosak. A gyerekek számára pedig immáron harmadik éve hazánkban is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, melynek beadásától sem a szülőnek, sem a gyermeknek nem kell tartania, hiszen nem jár kellemetlenséggel” – tette hozzá Havasi Katalin.

Súlyos szövődményekkel járhat

Magas láz, köhögés, hidegrázás, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás: ezek tartoznak az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé, azonban előfordulhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszok – például hasmenés, hányinger, hányás – is. A betegség lappangási ideje akár 7 nap is lehet. Bár az influenza az esetek döntő többségében a veszélyeztetett csoportok körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú körbe tartoznak: náluk a heveny középfülgyulladás a betegség leggyakoribb szövődménye.

Az orvosok szerint, az idei, várhatóan elhúzódó influenzaszezonban is a védekezés legjobb módja a védőoltás, melyet már most érdemes beadatni a gyermekek számára. 

[1] https://theconversation.com/flu-season-started-early-in-australia-countries-in-the-northern-hemisphere-took-note-207967

 

Legolvasottabb cikkeink