• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

"Gyógyszereim 5xM" - mit, miért, mennyit, mikor, miként?

Egészségpolitika 2019.04.26 Forrás: MTI

A lakosság jól fogadta a gyógyszerszedési szokások javítására összeállított segédletet.

A megkérdezettek többsége jól fogadta, hasznosnak ítélte a gyógyszerszedési szokások javítására összeállított, betegeknek szóló segédletet - derült ki a pilot program eredményeit ismertető budapesti szakmai konferencián, pénteken. 

A tavaly októberben indult, "Gyógyszereim 5xM" - mit, miért, mennyit, mikor, miként? elnevezésű lakossági ismeretterjesztő program célja összegyűjteni azokat az információkat, amelyek még jobban hozzájárulhatnak a gyógyszert szedő betegek úgynevezett terápiahűségéhez.

Somogyi Orsolya szakgyógyszerész, a program szakmai vezetője a GrandExpo gyógyszerészeti szakkiállításon elmondta, a kiadvány mellé egy kérdőívet mellékeltek, amelyen a betegek értékelhették a segédlet hasznosságát. A felmérésben nyolcvan közforgalmú patika vett részt és 1082 kérdőívet dolgoztak fel. A kérdőívet legtöbb esetben nők töltötték ki, a legtöbb válaszadó 51 és 70 év közötti volt.

A megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy öt vagy annál több gyógyszert szed egyidejűleg. Az eredmények szerint a segédlet a válaszadók több mint 90 százalékát segítette abban, hogy magabiztosabban tegye fel kérdéseit gyógyszerei kiváltásakor a patikában, és szintén 90 százalékuk mondta azt, hogy a kiadvány elolvasása óta nagyobb figyelmet szentel a gyógyszerei szedésével kapcsolatos tudnivalóknak. 

Somogyi Orsolya hozzátette, fontos eredmény, hogy a kiadvány a megkérdezettek csaknem felét segítette abban, hogy célirányosan változtathasson eddigi, esetleg helytelen gyógyszerszedési szokásain.

A megkérdezettek 85 százaléka tisztában van azzal, hogy a helytelen gyógyszerszedés komoly kockázatot rejt, és a válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy tartalmazott számára új információkat a kiadvány. Új ismeretként a legtöbben a gyógyszer-élelmiszer, illetve a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatásról szóló információs részt jelölték meg.

Kovács Erzsébet, a debreceni Kenézy Gyógyszertár vezetője a szakmai kerekasztal-beszélgetésen úgy vélte, hogy a gyógyszerészek - az orvosokkal együttműködve - nagyban hozzájárulhatnak a betegek terápiahűségéhez.

Zelkó Romána, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja arról beszélt, az eredményes gyógyszeres terápiához nemcsak a jó minőségű gyógyszerek, hanem a tájékozott beteg együttműködése is szükséges. Mint mondta, a gyógyszerészek oktatása során ma már a hangsúly nem csak az ismeretanyagon van, egyfajta integratív szemlélet is szükséges, hogy a gyógyszerész partnere tudjon lenni mind a betegnek, mind az orvosnak. Ehhez a gyakorlati, klinikai képzés erősítése szükséges - mondta.

Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke azt vetette fel, hogy sokkal több közös kurzus kellene az orvosoknak, gyógyszerészeknek, egészségügyi szakembereknek, mert ez a későbbi együttműködésben segíthetné őket. Aláhúzta, a gyógyszeres terápiák folyamatos fejlődésével óriási szükség van a folyamatos továbbképzésekre is.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a betegek terápiahűségének erősítését szolgáló program egy komplex feladat. A kamara évek óta sürgeti például egy patikusoknak szóló egységes úgynevezett interakciós adatbázis összeállítást, ami nagyban segítené munkájukat.

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatójának véleménye szerint a betegek terápiahűségének erősödése hozzájárulhat a magyar lakosság halálozási és megbetegedési mutatóinak javulásához. Ezen kívül úgy vélte, a gyógyszerészi gondozás, a betegek támogatása, információval ellátása "örök érték marad", ez az egyik legfontosabb szempont a gyógyulásban.

A betegeknek és a gyógyszerészeknek készült kiadvány és program a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Semmelweis Egyetem közös projektje, amelyet a Hungaropharma támogatott.

Legolvasottabb cikkeink