• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszeripar: gyászjelentés a jövő évről

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A 2013-as költségvetés a gyógyszeripar gyászjelentése - vélekednek az érdekelt szervezetek.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) és az IME (Informatika és Menedzsment az Egészségügyben) szervezésében, a gyógyszeripart tömörítő egyesületek és kamarák részvételével megtartott konferencia kerekasztal-vitáján valamennyi szereplő a 2013-as költségvetés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Európában is a legalacsonyabb szinten lévő, a GDP fél százalékára rugó gyógyszerkassza nemcsak a gyógyszerbiztonságot, de már a gyógyszerellátást, ezáltal a betegeket is veszélyezteti.

A tenap zárult, kétnapos IME-META Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián, elismert kutatók körében megtartott kerekasztal beszélgetésen a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Gyógyszerész Kamara, valamint gyógyszergyártókat tömörítő egyesületek ültek össze, hogy megvitassák az elmúlt napok, gyógyszerpiacot érintő kormányzati döntéseit. A párbeszéd leghevesebb vitát kiváltó pontja kétség kívül a Kormány múlt héten benyújtott, 2013-as évi költségvetés tervezete volt - számoltak be a rendezvény szervezői.

Az idei 277 milliárdhoz képest, a büdzsé összesen 198 Mrd Forintot allokált gyógyszertámogatásra, ebben az összegben ráadásul már benne vannak a gyógyszeripart terhelő különadók is. Gyártói befizetések nélkül, csak az állami hozzájárulást vizsgálva, a gyógyszertámogatásra fordított összeg alig haladja meg a GDP 0,5%-át! Ezzel a szinttel pedig sereghajtókká váltunk az Unióban.

Dr. Szabó László, a Magyosz elnökségi tagja szerint: „A helyzet drámai. Ilyen alacsony összegű kassza csak Törökországban vagy éppen Mexikóban van. Nem lehet az a célunk, hogy a mexikói ellátási rendszer szintjére süllyedjünk. Ezt a költségvetést az ipar gyászjelentésként értékeli, amit a gyógyszerpiac szereplői nem tudnak vállalni."

A kerekasztal-szereplői egyetértettek, hogy ez az iparág nagy létszámú munkavállalóival, termékfejlesztéseikkel, K+F tevékenységeivel, és kereskedelmi tevékenyégével pár éve a magyar gazdaság versenyképességének egyik legfőbb mozgatórugója volt. Az iparág mára azonban csak árnyéka önmagának. Bezárt telepek, külföldre telepített szolgáltatások, lezárt kutatások és sorozatos elbocsátások jellemzik a szektort. Az utóbbi napok kormányzati döntései pedig újabb terheket jelentenek, a betegek ellátását veszélyeztetve.

Dr. Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGY) elnökségi tagja elmondta: „Egy ilyen rendszerben, ahol már nincs tartalék, a legmodernebb innovatív gyógyszerek elérését nem lehet biztosítani. A patika bezárások után, elérhetünk arra a szintre, amikor több gyógyszer is hiány lesz. Az ipar elfogadja a racionális döntéseket, hiszen az elmúlt években megszűnt a pazarlás. De a sávos befizetés, és a spanyol modellként elhíresült újabb gyártói teher már nem csak a jelenleg hozzáférhető innovatív gyógyszerek létét veszélyeztetik, hanem a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyszereinek hazai forgalmazását is ellehetetleníti."

A kerekasztal beszélgetés résztvevői megvitatták a tavaly ősszel bevezetett vaklicit sikerességét is. Az OEP korábbi munkatársa, Dr. Molnár Márk (Budapesti Corvinus Egyetem) szerint a kormányzat abszolút jogosan könyvelte el sikernek a bevezetett intézményt, hiszen rövidtávon jelentős megtakarításokat tudtak ezzel elérni, a generikus gyógyszerek hatékony menedzselése pedig elvitathatatlanul az egyik legfontosabb feladat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az irreális költségvetési keretösszegek elérése érdekében a licitrendszer olyan szélsőségesen árfókuszú megoldásokat vet be, melyek egészen biztosan problémákat fognak okozni az ellátás biztonságában, illetve a gyógyszerellátást nem a fenntarthatóság irányába mozdítja, hogy a generikus szegmensben elért megtakarítások nem értelmes újrahasznosításra, hanem kivonásra kerülnek.

Az elmúlt időszak kormányzati döntései következtében a gyógyszer elvesztette értékét. A jelenlévők egyértelműen arról számoltak be, hogy a folyamatos, vaklicittel és a jelenlegi támogatáspolitikával olyan árspirált okoztak, amit nehéz lesz megállítani.

A kormányzati elképzelés szerint, a generikus programot támogató vaklicittel kapcsolatban Brázay André, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének (GE) elnöke elmondta: „Magyarország egyszerűen nem érdemli meg, hogy ilyen alacsony legyen a gyógyszerkassza. Eljutottunk oda, hogy jelenleg a gyógyszernek nincs értéke. Most amikor egy BKV jegy áráért is vásárolhatnak a betegek készítményeket, nem is tudják azt megfelelően értékelni. A kassza csökkentése helyett racionálisabb megoldásra lenne szükség, most kellene átvizsgálni például a támogatási kulcsok mértékét."

A gyógyszer-nagykereskedők véleménye szerint a 2013-as költségvetésben meghatározott gyógyszerkassza a gyógyszerbiztonságot veszélyezteti. Egy olyan rendszerben, ahol csak az ár számít, előkerülhetnek rossz minőségű gyógyszerek is, és kikerülhetnek már bevált, és sokak által alkalmazott készítmények.

Dr. Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke hozzátette: „Ez már nem a gyógyszerkassza fenntarthatóságáról, hanem a gyógyszerellátás fenntartásáról szól, mivel az ilyen kis összegű büdzsé a mindennapi ellátást veszélyezteti. A politikai döntéshozók figyelmen kívül hagyják, hogy a betegteher nemcsak a gyógyszer kifizetését jelenti. Figyelembe kell venni, hogy milyen többletköltséggel jár, ha a gyógyszertárak nem tudják készleten tartani az adott készítményt, így a betegnek többször kell visszamennie a patikába. Mi lesz, ha kikerül a támogatási körből a gyógyszer? Vagy netán a gyártó kénytelen lesz kivonni a készítményt a piacról? A büdzsé megalkotásánál a szolgáltatási szint fenntartása is fontos szempont kellene, hogy legyen."

A gyártókra nehezedő kormányzati nyomás, a gyógyszerészekre is hatással bír. Számos patikabezárás után, veszélyben van a patikák készletgazdálkodása is. Dr. Sohajda Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, alelnöke szerint a 2013-ra megadott szám irreális. „A legnagyobb kérdés az, hogy ha valamennyi környező ország a GDP legalább egy százalékát költi gyógyszertámogatásra, mi miért megyünk le ez alá? Ez mindenkinek a kárára lesz. Egy ilyen nagyságú gyógyszerkasszával mindenki veszíteni fog. Ráadásul a kormány által, patikáknak nyújtott támogatás sem jelent igazi megoldást. Sok gyógyszerész kénytelen lesz lehúzni a rolót. A patikák bezárása pedig ellehetetleníti a vidéken élők gyógyszerellátását."

A kerekasztal résztvevői elmondták, hogy a válság által megkívánt teherviselés miatt a korábbi gyógyszer büdzsé lefaragása egyértelmű cél volt. Már az idei kassza, ami 250-300 Mrd nagyságrendű, egy józan szintű, konszenzusos nagyságrend, mely egyben nagy megszorításokkal járt együtt. A jövő évi tervszámok azonban annyira alultervezettek, hogy ellentmondanak a fenntarthatóság, a kiszámíthatóság, és ami a legfontosabb, a biztonságos betegellátás alapvető követelményeinek.