• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

„Gyökereket és szárnyakat adott nekem az intézet”

Egészségpolitika 2019.02.07 Forrás: Weborvos Szerző:
„Gyökereket és szárnyakat adott nekem az intézet”

Dr. Nagy Zoltán és dr. Kemény András vehette át az idei Pásztor Emil Emlékplakettet.

Vannak megkérdőjelezhetetlen személyiségek az orvostudományban, ilyen például a négy éve elhunyt, Széchenyi-díjas idegsebész Pásztor Emil professzor, akit nemcsak szakmai tevékenysége miatt tisztelt a tudós világ, hanem emberi kvalitásai miatt is nagyra becsülték. A professzor emlékére alapították a Pásztor Emil Emlékplakettet, amelyet évente egyszer annak az orvosnak ítélnek oda, aki az idegsebészet, a neurológia vagy a neuroradiológia területén kiemelkedő eredményt ért el. Idén negyedik alkalommal adták át a kitüntetést két professzornak: dr. Nagy Zoltán neurológusnak és dr. Kemény András idegsebésznek.

 

 A szerdai rendezvénynek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) adott otthont, az az intézmény, amely Pásztor Emil munkásságának is fő helyszíne volt, s amelyet csaknem 20 évig vezetett, majd haláláig dolgozott. Az intézet jelenlegi megbízott főigazgatója, Óváry Csaba az ünnepségen elmondta: Szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a kitüntetést a névadójáról elnevezett oktatóteremben adják át. Ugyanis az összes eddigi díjazott is kimagasló munkássága meghatározó részét az oktatásban töltötte. Mint mondta: „Ez egyúttal ki is jelöli számunkra a megfelelő utat, a progresszivitás legmagasabb csúcsán álló betegellátást össze kell tudnunk kapcsolni az oktatással, a graduális és posztgraduális képzéssel és persze a tudományos kutatással is, amelyek aztán egymást erősítve eredményesebbé tehetnek bennünket minden tevékenységünkben."

 

Az intézet vezetője arról is beszélt, egy díj értékét meghatározza, kik ítélik oda, mely értékek mentén választanak, mennyire következetesek és persze a korábban díjazottak személye is. Ezek alapján úgy gondolja, az elmúlt években a Pásztor Emil Emlékplakett igazán rangos díjjá vált, és rangjában idén is erősödni fog.

 

 Az idei egyik kitüntetett, prof. dr. Nagy Zoltán, az OKITI korábbi főigazgatója volt, de számos más nagyhírű intézményt is vezetett, így például megszűnéséig az Agyérbetegségek Országos Központját és a Lipótmezőt, azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Ahogy a laudációban elhangzott, az ideggyógyász professzor a rendszerváltást követően, a kilencvenes évek elején elindítója, szellemi atyja és személyes kezdeményezője volt a Nemzeti Stroke Programnak, amelynek keretében rövidesen jól felszerelt 30 stroke központ kezdte el működését országszerte, Európában is egyedülálló módon. Mind a mai napig ez az ellátórendszer a hazai stroke ellátás gerince. A stroke központok munkájának eredményességét a stroke-halálozás csökkenése és klinikai vizsgálatok egyaránt alátámasztják. Kutatóként 382 közleményének összesített impakt faktora több mint 300, citációs indexe 2571, oktatói munkája eredményeként 24 tanítványa szerzett PhD fokozatot. Számos kitüntetése között például megtalálható a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának Kiváló Oktatója díja, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje, a Batthyány Strattmann László díj és a Semmelweis Ignác díj. 

„Rendkívül jól esik ez a kitüntetés – mondta Nagy Zoltán a díjátadó kapcsán. - Különösen azért, mert a saját kollégáim ítélték oda nekem." A neurológus professzor azt is elárulta a díj névadójával, Pásztor Emillel régi barátság fűzte össze. Nagyra értékelte azt a szellemiséget, amit atyai barátja a kutatásban, az oktatásban és a gyógyításban képviselt. Ezért is örül a díjnak, hiszen ezzel is ápolni lehet a „pásztori hagyományokat”. 

 

A másik díjazottat dr. Kemény Andrást, valószínűleg a szakmából már többen ismerik Andrew Kemeny-ként, hiszen 37 éve Angliában él és tevékenykedik. Rövid magyarországi munkássága alatt ő is az OKITI-ben dolgozott, „itt kapott gyökereket és szárnyakat” – ahogy az ünnepségen fogalmazott. A neves idegsebész ezekkel a szárnyakkal magasra szállt, hiszen Angliában a koponyamegnyitás alternatívájaként terjedő gammakés sebészet nemzetközi hírű szakemberévé vált. Sheffield a világ egyik legnagyobb és harmadik legrégebbi gammakés centruma, itt telepedett le a magyar idegsebész. Szakmai elismertségét jól jelzi, hogy 2001-ben megválasztották az Európai Gammakés Társaság elnökévé, ő lett a sheffieldi Stereotaxiás Sugársebészeti Központ vezetője is. Számos tudományos társaság tagja, vezetője lett. Így például benne volt a Brit Idegsebészeti Társaság vezetőségében, a Brit Sugársebészeti Társaság elnökeként is tevékenykedett.

„Életem legfontosabb pillanata ez – mondta az idegsebész a kitüntetés után. - Olyan elődök után kaphattam meg ezt az emlékplakettet, akik tanáraim, mentoraim voltak, akiket nagyon nagyra becsülök. Ráadásul a díj névadóját is ismerhettem, Pásztor Emil egy csodálatos ember volt.” Az idegsebész azt is elmondta, hogy első munkahelyének, az OKITI-nek azt kívánja, hogy a közeljövőben ők is beszerezhessenek egy gammakést, hiszen egy ilyen nagy múltú, nemzetközileg is jegyzett tudományos kutató, gyógyító intézetben nem hiányozhat a sugársebészetnek ez a korszerű formája sem.  

 

A Pásztor Emil Emlékplakett korábbi díjazottjai:

2016. dr. Vajda János (Budapest) és prof. dr. Halász Péter (Budapest)

2017. prof. dr. Czirják Sándor  (Budapest) és prof. dr. Dóczi Tamás (Pécs)

2018. prof. dr. Bodosi Mihály (Szeged) 

Legolvasottabb cikkeink