• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

H7N9: Magyarországot nem fenyegeti veszély

Egészségpolitika Forrás: MTI - ÁNTSZ

Minden egészségügyinek jelentenie kell a kínából visszatért, influenzagyanús betegeket.

Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye - mondta az országos tiszti főorvos budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn. Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, azonban kizárni nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz írta az MTI.

Az ÁNTSZ lapunkhoz eljuttatott közleménye kiemeli: Azoktól a Kínából hazaérkező utasoktól, akiknél a hazaérkezést követően 10 napon belül súlyos légzőszervi tünetek jelentkeznek, laboratóriumi vizsgálat céljából megfelelő légúti mintát kell venni és az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi laboratóriumába küldeni. A Szolgálat felhívja valamennyi egészségügyi dolgozó figyelmét arra, hogy a súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló illetve kórházban kezelt betegeknél különös hangsúlyt helyezzenek az infekciókontroll szabályok betartására. Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki madárinfluenza-vírus fertőzésre gyanús megbetegedést észlel, köteles bejelenteni azt a területileg illetékes járási népegészségügyi intézetnek. Továbbá sürgősséggel jelenteni kell a madárinfluenza gyanús esetet a betegellátó telephelye szerint illetékes megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnek vagy ügyeletének, valamint az Országos Epidemiológiai Központnak is.

Ami a gyanús jeleket illeti: a betegeknél kezdetben influenzaszerű tünetek jelentkeztek magas lázzal, később tüdőgyulladás, végül pedig légzési elégtelenség lépett fel. Az elmúlt napokban további megbetegedéseket azonosított a Kínai Betegségmegelőzési Központ, amelyeket a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak megfelelően bejelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek. Az új vírusfertőzésben megbetegedett személyek környezetében levő, velük érintkező személyek körében kontaktuskutatást és járványügyi megfigyelést végeznek a kínai egészségügyi hatóságok. Közülük senkinél sem jelentkeztek még a vírusfertőzés tünetei.

A légúti mintákból elvégzett laboratóriumi vizsgálat az első három betegnél A típusú influenzavírust mutatott ki, amelyek egymáshoz nagymértékben hasonlítottak. A vírusok genetikai szerkezetének vizsgálata alapján megállapították, hogy egy új reasszortáns (a genetikai állományok kölcsönös kicserélődésével keletkezett) madárinfluenza-vírus jött létre, amelyet korábban még sohasem észleltek. A vírus két madárinfluenza vírusból származó géneket tartalmaz: 2 gént az influenza A(H7N9)-ből és hatot az influenza A(H9N2)-ből -áll a közleményben - magyarázza a közlemény az új vírusvariáns kialakulásának menetét.

A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni.  Paller Judit elmondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban - emlékeztet az MTI.

A tiszti főorvos közölte továbbá, a WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal.

Paller Judit hozzátette, hogy Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről.

A madárinfluenzának a közelmúltban Kínában megjelent H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet.

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.

A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészség-ügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.