• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha leáll a gép, mindegy, van-e orvos mellette

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az alacsony szintű bérek következménye ezen a területen is munkaerőhiány, fluktuáció és kontraszelekció.

Bár még jó esetben csak a bérpapírokat kapták meg azok , akik bérkiegészítést kapnak a következő időszakban, sokan kimaradnak ebből is, amit joggal sérelmeznek. Hogy folyamatosan érzékeltessék a tárcával, hogy ezt nem fogadják el, Dr Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a szervezet facebook oldalán olvasható levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez.

Mint írta, nagy várakozás előzte meg az egészségügyi dolgozók béremelését, de az örömbe üröm is vegyült, tekintettel arra, hogy nem kerül sor alapbéremelésre, csak bérkiegészítésre, ami bizonytalanságot eredményez a dolgozók körében. Még ennél is nagyobb problémának tartjuk, hogy az ágazati előmeneteli szabályok alá nem tartozó dolgozók kimaradnak a bérkiegészítésből, és ez komoly feszültséget szül az intézményeken belül, és az intézmények között is.

Az intézményeken belül a feszültséget az okozza, hogy az egészségügyi intézményekben az előmeneteli szabályok alá nem tartozó munkavállalókra nem terjed ki a bérintézkedés. Az intézményekben csapatmunka folyik, és ha a nem működő berendezés miatt hosszabbodnak a várólisták, vagy nem kerül sor akár életmentő beavatkozásra, az ugyanakkora probléma, mintha az orvos vagy nővérhiány idézte volna elő ezt a helyzetet. De elodázhatatlan a gazdasági területeken dolgozók bérhelyzetének a javítása is, mivel az alacsony szintű bérek ezen a területen is súlyos munkaerőgondokat, fluktuációt és kontraszelekciót eredményeznek.

Nap mint nap fordulnak hozzánk a munkavállalók a munkaidő beosztások, bérbesorolások, pótlékok szabálytalan megállapításának, kifizetésének ügyeivel, ami tapasztalatunk szerint gyakran a gazdasági területen dolgozók felkészületlenségével, kompetenciahiányával, illetve létszámhiányával magyarázható. A magasan képzett, tapasztalt szakemberek az alacsony bérek miatt elhagyják a területet, mivel tudásuk más területre könnyen konvertálható, és szinte lehetetlen ilyen fizetések mellett pótolni őket.

A dolgozók béreinek, pótlékainak elmaradt kifizetése a kormányzat jobbító szándékait is aláássa, mivel a munkavállalók a hiányos kifizetések során nem mindig tudják azonosítani, hogy ki is a hibás, különösen jellemző ilyen esetekben a másokra való mutogatás.

Ezért kérem Miniszter úr gyors és hathatós intézkedését, annak érdekében, hogy az egészségügyi előmeneteli szabályok, illetve bértáblák fenntartótól, és az intézmény tevékenységi besorolásától függetlenül terjedjenek ki mindazokra, akik egészségügyi munkakörökben dolgoznak, akár az orvosi vagy fogorvosi alapellátásban dolgoznak, akár védőnői feladatokat látnak el, vagy pedig a szociális ellátó rendszerben végeznek gyógyító munkát - írta a szakszervezeti vezető. A teljes levél

Legolvasottabb cikkeink