• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Hajléktalanság: van forrás a krízishelyzetekre is

Egészségpolitika 2018.10.03 Forrás: MTI
Hajléktalanság: van forrás a krízishelyzetekre is

Október 15-től meghosszabbítják a hajléktalanok nappali melegedőinek nyitvatartását.

Október 15-től négy órával meghosszabbítják a hajléktalan emberek számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását,  így a nap 24 órájában, az ország teljes területen  biztosított a rászorulók elhelyezése - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden egy budapesti háttérbeszélgetésen. Fülöp Attila emlékeztetett: október 15-én módosul az Alaptörvény és ahhoz kapcsolódóan a szabálysértési törvény, ezt követően nem lehet közterületen életvitelszerűen élni.

A kormány döntött a hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról 300 millió forint összegben, ez az összeg egyrészt biztosítja, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz, másrészt az említett forrásból lesz egy úgynevezett első befogadóállomás, ahol az "akut" helyzetben lévő rászoruló olyan ellátást kap, hogy valamelyik ellátó fogadni tudja, továbbá hagynának szabad forrást a gyors intézkedést igénylő krízishelyzetekre is - közölte az államtitkár.  

Az országban a nappali melegedők nyitvatartása 6 órásról 10 órásra nő majd, az éjjeli menedékhelyek továbbra is 14 órás nyitvatartással működnek - mondta, megjegyezve: ez azt jelenti, hogy az intézményrendszernek a hét minden napján, éjjel-nappal, folyamatosan rendelkezésre kell állnia.

Fülöp Attila ismertette, a nappali melegedőkkel és az éjjeli menedékhelyekkel együtt 19 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan-ellátásban. Ez azt jelenti, hogy van bőven hely, több a hely, mint a hajléktalan, senkinek nem kell emberhez méltatlan módon az utcán laknia. Az országban több mint 240 szervezet foglalkozik hajléktalan-ellátással. 

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arról beszélt, hogy a hajléktalansághoz elsődlegesen nem a laksástalanság, hanem a céltalanság vezet. Erre főként olyan példákat említett, hogy valamilyen tragédia, főként a család elvesztése miatt kerül valaki ilyen helyzetbe. Komoly lépésnek nevezte, hogy közös gondolkodás indulhat el a hajléktalan emberek segítéséről, hogy újra önálló életvitelt folytathassanak. Szerinte a hajléktalan-ellátásban megforduló emberek 20 százaléka néhány év alatt eljuthat oda, hogy "jó albérlő, szomszéd" lehet.

A nyitvatartás megváltoztatásáról szólva elmondta, a cél az, hogy ne kelljen a rászorulóknak - a télen a hidegben - az utcán várakozni több órát. Vecsei Miklós kijelentette: Magyarországon Európa egyik legjobban szervezett hajléktalan-ellátása működik.

Legolvasottabb cikkeink