• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hamis eredetigazolások: nem történt ilyen

Egészségpolitika Forrás: MTI

Magyarországon nem próbáltak veszélyes orvosi termékeket forgalomba hozni.

A hivatalos vizsgálat eredménye szerint Magyarországon nem próbáltak hamis eredetigazolások kiállításával potenciálisan veszélyes orvosi termékeket forgalomba hozni - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.  A közleményben felidézték: a The Daily Telegraph című brit lap október végén közölt riportjában írt arról, hogy több kelet- és délkelet-európai ország - köztük Magyarország - egyes megfelelőségértékelő szervezetei készek megfelelőségi tanúsítványt kiállítani potenciálisan veszélyes orvosi termékekre, amelyek így forgalomba kerülhetnek az Európai Unióban.

Az álcázott riporterek által bemutatott veszélyes csípőprotézist egészségügyi szakemberek tervezték a lap által kezdett feltáró vizsgálat céljaira. Az újság szerint a protézis egy olyan, Nagy-Britanniában már betiltott típushoz volt hasonló, amely a hatósági gyanú szerint beültetése után mérgezéseket okozott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága kiemelte, hogy a cikk nyomán több országban, így Magyarországon is vizsgálat indult, de már az elsődleges információk is arra utaltak: nincs ok feltételezni, hogy a magyar kijelölt szervezetek megsértették a kijelölési eljárással és a tanúsítással kapcsolatos jogszabályi előírásokat.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) által indított részletes, hivatalos vizsgálat is lezárult. Az EEKH véleménye szerint a megfelelőség értékelő szervezetek tudatában voltak a termék kockázatainak és a jogszabályi előírásoknak megfelelően tájékoztatták a magát ügyfélnek kiadó riportereket. Egy esetben sem történt tanúsítás, nem kötöttek szerződést, de az eszközzel kapcsolatos adatok elégtelenségére való tekintettel még a szerződést megelőző ajánlatot sem adtak a kijelölt szervezetek.

Az EEKH a vizsgálatról szóló jelentését elküldi a Európai Unió tagállamaiban működő kijelölő és kompetens hatóságoknak, köztük a vizsgálatot kezdeményező angol hatóságnak (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency - MHRA) is.
A The Daily Telegraph cikke kapcsán az MTI korábban az SGS Hungária Kft.-t is megkereste, amely azt közölte: fel sem merült, hogy az SGS ajánlatot tegyen veszélyes implantátum tanúsítására.

Legolvasottabb cikkeink