• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Hamis eredetigazolások: nem történt ilyen

Egészségpolitika Forrás: MTI

Magyarországon nem próbáltak veszélyes orvosi termékeket forgalomba hozni.

A hivatalos vizsgálat eredménye szerint Magyarországon nem próbáltak hamis eredetigazolások kiállításával potenciálisan veszélyes orvosi termékeket forgalomba hozni - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.  A közleményben felidézték: a The Daily Telegraph című brit lap október végén közölt riportjában írt arról, hogy több kelet- és délkelet-európai ország - köztük Magyarország - egyes megfelelőségértékelő szervezetei készek megfelelőségi tanúsítványt kiállítani potenciálisan veszélyes orvosi termékekre, amelyek így forgalomba kerülhetnek az Európai Unióban.

Az álcázott riporterek által bemutatott veszélyes csípőprotézist egészségügyi szakemberek tervezték a lap által kezdett feltáró vizsgálat céljaira. Az újság szerint a protézis egy olyan, Nagy-Britanniában már betiltott típushoz volt hasonló, amely a hatósági gyanú szerint beültetése után mérgezéseket okozott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága kiemelte, hogy a cikk nyomán több országban, így Magyarországon is vizsgálat indult, de már az elsődleges információk is arra utaltak: nincs ok feltételezni, hogy a magyar kijelölt szervezetek megsértették a kijelölési eljárással és a tanúsítással kapcsolatos jogszabályi előírásokat.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) által indított részletes, hivatalos vizsgálat is lezárult. Az EEKH véleménye szerint a megfelelőség értékelő szervezetek tudatában voltak a termék kockázatainak és a jogszabályi előírásoknak megfelelően tájékoztatták a magát ügyfélnek kiadó riportereket. Egy esetben sem történt tanúsítás, nem kötöttek szerződést, de az eszközzel kapcsolatos adatok elégtelenségére való tekintettel még a szerződést megelőző ajánlatot sem adtak a kijelölt szervezetek.

Az EEKH a vizsgálatról szóló jelentését elküldi a Európai Unió tagállamaiban működő kijelölő és kompetens hatóságoknak, köztük a vizsgálatot kezdeményező angol hatóságnak (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency - MHRA) is.
A The Daily Telegraph cikke kapcsán az MTI korábban az SGS Hungária Kft.-t is megkereste, amely azt közölte: fel sem merült, hogy az SGS ajánlatot tegyen veszélyes implantátum tanúsítására.