• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Harmadik oltás: pénteken jelenti be a miniszterelnök

Egészségpolitika Frissítve 2021.07.15 Forrás: MTI nyomán
Harmadik oltás: pénteken jelenti be a miniszterelnök

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Szerdán a kormányülésen a járványhelyzet "európai és magyar dimenzióját" vizsgálta meg a kabinet, és megállapította, hogy "a magyar dimenzió" továbbra is a legkedvezőbb. A két oltással rendelkező emberek arányát tekintve Magyarország továbbra is a második Európában, bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag - emelte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, hogy "bármikor bárkit" be tudnak oltani. Kijelentette: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az oltottság arányát a következő hetekben növelje.

Jelezte azt is: három olyan terület van - a harmadik oltás ügye, a kötelező oltás kérdése, illetve a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése -, ahol a kormány szerdán tárgyalt a teendőkről és az intézkedésekről, a nap folyamán az operatív törzs is ezt fogja tenni, és pénteken a miniszterelnök a Kossuth rádióban a konkrét döntésekről fog beszámolni.

A kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha már megkapta mindkét oltást.

Miért nem kötelező az oltás?

A kötelező oltásról szólva Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány álláspontja nem változott abban, hogy az alkotmánynak helyes az a - svájci alkotmányból átvett - rendelkezése, hogy mindenki felelős önmagáért. Ugyanakkor - folytatta - vannak olyan területek, amelyeken a munkavégzés az önmagunkon való felelősségen is túlmutat, ezért azt meg kell vizsgálni, hogy indokolt-e bizonyos helyeken kötelezővé tenni vagy a munkavégzés feltételévé tenni az oltást. Leszögezte: egészében tehát továbbra sem döntött a kormány arról, hogy mindenkire kiterjedő kötelező oltást rendelne el, de egyes területeken, különösen az egészségügyben, illetve általában a munkáltatói jogok szempontjából a kabinet szerint érdemes ezt megvizsgálni.

Gulyás Gergely arra is a kitért: azt látják, hogy a negyedik hullám attól függően lesz vagy nem lesz, illetve súlyossága is attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat. Ezért a kormány szerint ismét azt kell megnézni, hogy mit tehetnek a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése érdekében.

A miniszter részletesen ismertette a korosztályos oltottsági adatokat. Elmondta: a 12 és 15 éves kor közötti fiatalok 12 százaléka van beoltva, ezt követően mindenhol lényegesen jobb az arány, így a 16-17 éveseknél ez 45 százalék, a 18-19 éveseknek 57 százalék, a 20-24 éveseknél pedig 52 százalék. Hozzátette: 25 évtől 44 évig az oltottság 49 és 57 százalék között mozog, 45 és 49 év között már 70 százaléka van beoltva a magyaroknak, 50 és 54 év között 71 százalék, 55 és 59 év között pedig 70 százalék. A 60 év fölöttiek korosztályában a 60 és 64 év közöttiek 67 százalék van beoltva, 65 és 69 év között 85 százalék, 70 és 74 év között 92 százalék, 75 és 79 év között 86 százalék, 80 és 84 év között 89 százalék, 85 és 89 év között 82 százalék és 90 év fölött 73 százalék - sorolta.

Arra figyelmeztetett: egyértelmű, hogy a delta variáns is az idősebbekre a legveszélyesebb, 60 év felett "a kockázat óriási", minden más eddigi vírusvariációnál lényegesen nagyobb, ezért a 60 év felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni.

Minden oltóanyag hatékony

A miniszter azt is nyomatékosította: minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag hatékony és alkalmas arra, hogy a járvány negyedik hulláma esetén védettséget adjon, ugyanakkor aki az oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot kelt, az ezzel mérsékli az oltási kedvet, és emberek halálát idézi elő.

Hangsúlyozta: a kormány rendkívül káros politikai folyamatnak tartja, hogy "vélhető politikai haszonszerzés érdekében" megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. A jóindulatú feltételezés az, hogy emögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú pedig az, hogy üzleti, lobbi- vagy gyógyszergyártói érdekek - fűzte hozzá.

A miniszter ezért arra kér minden politikai szereplőt és az újságírókat is, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg "politikai pártoknak vagy oldalaknak segíteni", hanem fogadják el a tudományos kutatások eredményeit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb magyarországi kutatást eddig a Semmelweis Egyetem végezte el több mint ezer eset feldolgozásával, és ebből teljesen egyértelműen kiderült, hogy minden Magyarországon engedélyezett és alkalmazott oltóanyag hatékonysága 96 százalék fölötti. Kiemelte, hogy még azok 88 százaléka is védettnek bizonyult, akik az antitestvizsgálatokon egyébként negatív eredményt kaptak. Megjegyezte: az adatokból az is látszott, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett Szputnyik oltás a legeslegjobb, mert ott nem volt egyetlen eset sem, amelyikben ne lett volna meg a védettség. Szerinte ezért teljesen fölösleges bármely oltóanyaggal szemben "hangulatot kelteni", mert a vakcinák mindegyike védettséget ad.

A kormány nevében továbbra is mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát. Aki ma regisztrál, az két nap múlva bármelyik oltóanyagból, kívánsága szerint kaphat - mondta.

Főváros vs. SE

A miniszter közölte: negyedik járványhullám idején a polgárok jó része védett lesz, mert a Magyarországon alkalmazott oltások mindegyike védelmet jelent a delta variánssal szemben, így csak azokra vonatkozóan lehetnek korlátozó intézkedések, akik nem oltatják be magukat.

Szólt a főváros, valamint a Semmelweis Egyetem védettségről szóló vizsgálatáról is. Elmondta: az antitest mérése csupán egyetlen tényező, abból a védettség nem állapítható meg. Szerinte ezért amit a főváros csinál, annak semmi értelme, mert alkalmatlan az eszköze. Az általuk közölt, a Semmelweis Egyetem vizsgálatainál rosszabb eredmény szerinte csak arra jó, hogy bizonytalanságot keltsen, ezáltal csökkentse az oltási kedvet. A Semmelweis Egyetem azokat is megvizsgálta, akiknél korábban a fővároséhoz hasonló vizsgálat nem mutatott ki ellenanyagot, és azt állította róluk a főváros, hogy nem védettek. Közöttük 88 százalékról derült ki, hogy mégis védett - hangsúlyozta. A két vizsgálat között nincs ellentmondás - szögezte le. Az egyik szakmailag értékelhetetlen, az emberek biztonságérzésének aláásására alkalmas, a másik viszont egy tudományos vizsgálat - mondta.

A traumatológusokról

Arról, hogy hét traumatológus felmondott Zala megyében, a miniszter kifejtette: az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata, hogy megtegyen mindent azért, hogy a lehető leggyorsabban lehessen pótolni őket. A felmondott traumatológusok igényeire tekintettel velük a megegyezés nem volt reális - tette hozzá. Jelezte: a jelentős orvosbéremelés mellett az ápolók bérét is nagy mértékben emelik. Szükséges a további emelés, de eddig is nagyságrendileg léptek előre - mondta.

Oltás Romániában

Arról, hogy a román operatív törzs szerint mintegy 700 magyar utazott Romániába, hogy harmadik oltást kapjon, a miniszter azt mondta: ezt nem látja tömegesnek; inkább olyan jelenségnek tartja, ami abból következik, hogy mintegy másfél millió magyar állampolgár él Erdélyben.

Elmondta, naponta 2000-3000-en foglalnak időpontot oltásra Magyarországon. 

Jelezte azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden korosztálynak ajánlotta a Sinopharmot, és ezt visszaigazolják a kutatások is. 

A miniszter közölte: a kormány most úgy látja, nincs veszélyben az, hogy az iskolák normális rendben kezdjék meg a működést szeptemberben.

A magyar vakcinagyárral kapcsolatban jelezte: a termelés 2022. decemberi megkezdése esetén 2022 végén vagy 2023 legelején kerülhetnek forgalomba az első magyar gyártmányú vakcinák.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Legolvasottabb cikkeink