• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hárman a körben: hol ültessék át a tüdőket?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az eszközigényes beavatkozásnak egy országos centrumot kívánnak kialakítani.

Mint arról már hírt adtunk, ez év elején elkezdődött az a komplex, több területet érintő munkafolyamat, amelynek célja a jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, és szakmailag is megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és fenntarthatóságának biztosítása. Mindebben támaszkodnak az Állami Számvevőszék által, a szervtranszplantációról, a donációról és az alternatív kezelések ellenőrzéséről szóló jelentésében foglaltakra is. A munka része az Eurotransplant International Foundation szervezetével megkötendő előzetes együttműködési megállapodás kidolgozása.

Konkrét előrelépésről is beszámolt az államtitkárság: a minisztériumban megkezdődött a hazai transzplantációs tevékenységgel kapcsolatos joganyag szisztematikus áttekintése, valamint – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bevonásával – a transzplantációs tevékenység, a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozása, továbbá a donorok ellátásának finanszírozásával kapcsolatos helyzetértékelés. Ezt követően a szakma képviselőinek bevonásával meghatározzák ezek költségvonzatát is.

Mindezzel párhuzamosan a tüdőtranszplantáció hazai lehetőségének megteremtése érdekében előzetes helyzetértékelést végez az szakállamtitkárság. Három hazai egészségügyi szolgáltatót kerestek meg, mivel ezeken a helyeken merült fel potenciálisan a mellkassebészeti komplex ellátás részeként a tüdőtranszplantáció elvégzésének lehetősége, de közülük csak egy lehet a hazai központ.

Az esélyes intézmények nevéről nem kaptunk tájékoztatást, ugyanakkor szakmai körökből származó információnk szerint az eszközigényes műtétekre jelenleg a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikája, valamint a GOKI, vagyis az Országos Kardiológiai Intézet alkalmas.

A szaktárca által megkeresettek közül egyelőre csak két szolgáltató válasza már érkezett meg az államtitkárságra, ezek a válaszok tartalmazzák az előzetes és megközelítő költségbecsléseket is.

Tekintettel arra, hogy a harmadik szolgáltató visszajelzését még nem kapták meg, valamint azt is figyelembe véve, hogy ezek a költségbecslések további pontosítást igényelnek, a hazai tüdőtranszplantáció megalapozásának, valamint fenntartásának konkrét költségvonzatát csak később tudja megadni a szakállamtitkárság, amely ebben a kérdésben a szakma képviselőre kíván támaszkodni.

Mindeközben áttekintik a Bécsben végzett tüdőtranszplantációval kapcsolatos kifizetéseket az OEP közreműködésével. A beérkező adatok teljes körű feldolgozása után derülhet ki, hogy egy-egy műtét átlagosan mennyibe került, mennyit fizetett érte az OEP.

Kiemelt feladatnak tartják a transzplantációban, a szervadományozásban, valamint a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek ellátásában érintett, az ezekhez kapcsolódó szakmai, civil szervezetekkel való folyamatos egyeztetést, illetve a megalapozatlan ellenérzések eloszlatása érdekében a lakosság minél szélesebb körét elérő felvilágosítást a témában.