• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hatóanyaglista? Kérdezze kórházát!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A közös gyógyszerközbeszerzés listáját először a fekvőbeteg-ellátók kapják meg.

Mást se hallunk az egészségpolitika irányítóitól, minthogy mennyire fontos elv a döntéshozatalban és a működésben a transzparencia, az átláthatóság, ám a gyakorlat sokszor mást mutat. Így például semmit nem tudhatnak a gyógyszerpiac szereplői a még idén induló gyógyszerközbeszerzések legfontosabb eleméről, a hatóanyaglistáról – ami készen van, ám jelenleg hétpecsétes titokként őrzik.

Mint a Medical Tribune mai, közbeszerzésekkel foglalkozó konferenciáján elhangzott, a kórházak ráadásul előbb megkapják a listát, mint maguk a ringbe szállók, akik egyelőre csak találgathatják, melyik hatvan hatóanyagra, hatóanyagcsoportra jelenik meg a tender. Annyi információt kaptak Hankó Balázstól, az Országos Gyógyszerterápiás Tanács vezetőjétől, hogy várhatóan egy hét múlva kijelölnek egy időpontot szakmai egyeztetés céljából – a találkozót egyébként a gyártói szervezetek kértek. Itt még – optimista verzió szerint – tehetnek olyan észrevételt, amit a jogszabályba be tudnak építeni.

Minden jel szerint „karácsonyi ajándék" lesz a gyógyszertenderből, amellyel kapcsolatban ezer bizonytalanság él a gyógyszerpiac szereplőiben. Mint az egyik hozzászóló jelezte, látszólag ugyan transzparenssé teszik a részletszabályok az egész folyamatot, ám számtalan apró elem még sincs tisztázva. Aggodalomra ad okot az is, hogy minden egy kézbe került: a szakmai előkészítés, a tényleges beszerzés és a felhasználási szabályok meghatározása – mindez kiszolgáltatottá teszi a piaci szereplőket.

A piac szűkülése, szereplők elvérzése is aggasztotta a résztvevőket, akiket Hankó Balázs azzal próbált megnyugtatni, hogy mivel az államnak is érdeke a többszereplős piac megőrzése, ennek védelmére garanciák vannak a jogszabályban. Ilyen például, hogy egyes esetekben három nyertes is lehet, illetve lehetővé teszik a féléves újranyitást, vagyis tendereztetést – tehát csak fél évet kell valahogy kihúznia egy-egy vesztesnek, sugallta a következtetést.

Bár a GYEMSZI-nél nem tartanak ellátási gondoktól, a résztvevők ugyanakkor nem láttak esélyt arra, hogy egy-két hónap alatt országos ellátásra tudjanak berendezkedni, mert mint elhangzott, legkevesebb negyedév szükséges egy ilyen horderejű változás gyártói levezénylésére.

A hideg zuhanyt valamivel később kapják meg az orvostechnikai beszállítók, akik szerint ugyan nem hallottak újat, de legalább nem estek kétségbe. Egyelőre csak „elvileg" létezik az alaplista, és idén már nem lesz közbeszerzési kiírás, ez várhatóan január-februárra tolódik. Mint Drexler Donát, a GYEMSZI által alapított Egészségügyi Szolgáltató Zrt. vezetője elmondta, 2013-ra vannak terveik, s ennek jegyében megkezdték a felmérést, puhatolózást az ortopédiai, traumatológiai protézisek területén, a hemodinamikai szívkatéterek vonatkozásában, de elég sok problémába botlottak mindkét esetben.

Például a költséges gyógyszerkibocsátó sztenteket az OEP szerzi be, mert tételes finanszírozású eszköz. Szintén problémákkal szembesültek a szemészeti műlencsék beszerzése miatt, itt ugyanis a beszállítók biztosítják a beültetéshez szükséges drága mikrosebészeti eszközöket, amelyeket jellemzően beépítenek az árba.

Ami biztos: ha valami nincs az országos listán, azt az intézmények maguk is beszerezhetik, alakíthatnak társulásokat, akár térségi összefogással is. Ahol pedig még élő szerződések vannak, azokat nem írja felül a centralizált beszerzés, hangzott el a konferencián, ahol az eddigi közbeszerzés eredményeit is ismertették.