• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Havas: ''Vannak egyenlők és egyenlőbbek''

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházak államosítása óta egy fillért sem költöttek az intézmények felújítására.

Az egészségügy a legnagyobb vesztese a jövő évi költségvetésnek, az oktatási és szociális terület mellett. A tervek szerint jövőre 3,5 milliárd forinttal kevesebb jut a gyógyító megelőző ellátásra, már látszik, hogy az elvártnál kevesebb pénz folyik be a chipsadóból is és a gyógyszertámogatásra szánt 180 milliárd a 15 évvel ezelőtti szintre csökkenti ezt a kiadást. Mindez Havas Szófia, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa szerint jelzi, hogy kudarcot vallott a Semmelweis Terv és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, de leginkább az egészségügyben dolgozók valamint a betegek látják kárát mindennek.

Az egészségügy leépülését jelzi, hogy rengeteg kórházban szűnnek meg osztályok, vagy alakulnak át krónikus illetve rehabilitációs intézményekké. Vidéken például 14 kórház aktív ágyak nélkül működik majd tovább, a Semmelweis Egyetemen kívül sehol nem lesz fekvőellátása a bőrbetegségeknek, a Bajcsy kórházban megszűnik a pszichiátriai osztály – mondta Havas Szófia csütörtöki tájékoztatóján.

Az eluralkodó káoszra a szocialista politikus a fővárosi Károly Kórházat hozta fel példaként, ahol annak ellenére szűntetik meg a 100 ágyas traumatológiai osztályt, hogy tavaly 100 millió forintért újították fel a műtőkapacitást. Ráadásul a Károly Kórház traumatológiai ellátását átvevő Honvéd Kórház a 100 helyett csak 50 ágyat kap, ami azt jelenti, hogy eztán összesen csupán 130 ágy felel majd 3 millió ember traumatológiai ellátásáért – tette hozzá.

A kórházak államosítása óta ráadásul az új tulajdonos még egy fillért sem költött az intézményekre, szemben a korábbi gazdákkal, az önkormányzatokkal, amelyek korábban forint milliárdokat fordítottak felújításokra.

Az egészségügyi dolgozók sem remélhetnek jobb körülményeket, hiszen a legújabb salátatörvény alapján befagyasztják a mozgóbérüket, tehát továbbra is a régi, alacsonyabb bérük alapján számolják majd az ügyeleti díjakat. Az MSZP-s politikus megjegyezte azt is, hogy mindeközben az „egyenlők között vannak egyenlőbbek", hiszen miközben például Tarlós István főpolgármester átadta a fővárosi kórházakat az államnak, megkapta cserébe a „házi kórházát" a III. kerületi Margitot.