• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosok: egyiknek 300 ezer, a másiknak semmi

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az indikátor bónuszok megszerzésében a gyermekpraxisok voltak a legkevésbé sikeresek.

A 2011. áprilistól indult új indikátorrendszerben most először fizettek a háziorvosoknak, akik háromhavi bónuszukat egy összegben szeptember elején kapták meg az új negyedéves kifizetés szerint. Összesen hétszázötven millió forintot osztottak szét a praxisok között az áprilistól júniusig terjedő időszakban elért eredményük alapján. (Mint ismeretes, korábban havi százmillió forint állt rendelkezésre, amit ez évtől két és félszeresére emeltek.)

Az OEP sajtóosztályától kapott információk szerint a havi átlagos kifizetés praxistípusonként a következőképpen alakult: felnőtt: 39.900 forint, gyermek: 27.600 forint, vegyes: 40.800 forint. A legmagasabb havi összeg a díjazásban: felnőtt: 97.200 forint, gyermek: 101.200 forint, vegyes: 94.500 forint volt.

Mindhárom praxistípusban előfordult, hogy nem kapott díjazást a szolgáltató, mert nem volt olyan indikátor, amelyikben sikerült volna pontot szereznie, vagyis a kitűzött célértékeket elérnie. Ez leggyakrabban a gyermek praxisokban fordult elő.

Hogy mit jelenthet a bónusz, érdemes megnézni a praxisok átlagos bevételét, amely például augusztusban így alakult a területi ellátási kötelezettséggel rendelkezők körében: a legmagasabb összegű finanszírozás: 1.571.600 forint volt, a legkisebb 191.000 forint, az átlagos érték 845 ezer forint volt.

Arra a kérdésünkre, hogy az alapellátásban szakmai szempontból milyen tendenciák láthatók, az alábbi választ kaptuk. A cukorbetegek gondozására vonatkozó két indikátor, mind az „új" mind a „régi" rendszerben változatlan formában működik. A haemoglobin A1C meghatározáson részt vettek aránya egyértelmű – folyamatos – emelkedést mutat. 2010. július és 2011. június között 70 százalék, 2009. július és 2010. június között 66 százaléka, 2008. július és 2009. június között 61 százaléka volt. A diabeteses betegek közül szemészeti vizsgálaton részt vettek aránya ugyanezen időszakok alatt minimálisan változott, 39-40% körül mozog.

Bár maguk a szisztéma készítői számoltak azzal, hogy növekedni fog a járóbeteg-forgalom a szakellátóknál a bónusszal jutalmazott szűrővizsgálatok miatt, ám nincsenek erre vonatkozóan összehasonlítható eredmények a Pénztár birtokában. A beutalási gyakorlatot vizsgáló mutató számításának módja ugyanis jelentős mértékben megváltozott az „új" rendszerben, így nem összehasonlítható az eddig eredményekkel. Amire támaszkodni lehet, azok a „régi" rendszerben mért eredmények, miszerint a 2011. április előtti időszakban nem mutatott növekedést a beutalások aránya.

Az indikátorrendszert úgy alakították ki, hogy az ne járjon adminisztrációs többlet teherrel a háziorvosok számára, a jelentési hajlandóság gyakorlatilag százszázalékos. Ráadásul az indikátorok jelentős részét valójában nem a háziorvosi szolgáltatók által beküldött B300-as (tételes betegforgalmi jelentés) alapján számolja ki az OEP. Ettől függetlenül a B300-as jelentést már 2006 szeptember óta kötelező megküldeni a Pénztár részére.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor a háziorvosi szolgáltatónak nem utalják a havi teljesítménydíjat – a szankció alkalmazására évente egy-két alkalommal kerül sor.

Egyelőre korai lenne választ adni arra, hogy van-e olyan indikátor, ami a módosítás/újítás ellenére sem igazán működik, illetve változtatni kell rajta. Legalább két-három negyedév szükséges ahhoz, hogy ebből a szempontból értékelni lehessen az új indikátorokat, az értékelés a későbbiek során természetesen meg is történik.