• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosok: vészhelyzet nincs, csak a pénz kevés

Egészségpolitika Forrás: hirado.hu

Már kétezer alapellátásban dolgozó orvos döntött úgy, hogy nem vállal több önkéntes túlmunkát.

Míg a rezidensek magasabb béreket követelve három hónapos haladékot adtak a kormánynak, eddig már kétezer alapellátásban dolgozó orvos döntött úgy, hogy nem vállal több önkéntes túlmunkát. Felmerülhet a kérdés, ettől összeomolhat-e az orvosi ellátás rendszere? A Magyar Orvosok Szövetségének 14 ezer tagja van, közülük kétezren háziorvosok – mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. A háziorvosok között gyakorlatilag szinte mérhetetlen a jelentkezők aránya, hiszen ők vállalkozóként dolgoznak.

Mint mondta a betegek érdekében eddig sokkal több túlmunkát végeztek az orvosok, és soha nem foglakoztak a túlmunka díjazásával, így tartották fenn az egészségügyi rendszert. Az orvosok az ellátás és a betegek érdekében tették ezt, most pedig, amikor azt mondják, hogy az önkéntes munkát nem vállalják, az eddig munkával töltött szabadidőt fogják valóban pihenéssel tölteni. Mint az elnök mondta: a jobb minőségű ellátáshoz szükséges, hogy kipihent orvos gyógyítsa a betegeket. A fáradt orvos életveszélyes.

A nemrég elfogadott katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló törvény szerint a miniszter, ilyen helyzetben akár az ország másik végére is kirendelheti munkavégzésre az egészségügyi dolgozókat. Selmeczi Kamill ezzel kapcsolatban kijelentette: egészségügyi válsághelyzet akkor van, ha járvány üti fel a fejét, az egészségügy ellátó képessége összeomolhat, ha a helyzet megoldásához bővíteni kell az ellátást, akkor léphetnek ilyet. Ma nincs katasztrófahelyzet – hívta fel a figyelmet az elnök, csak forráshiány van az egészségügyben.

Mint emlékeztetett az ágazatból kivontak 300 milliárdot, amit nem tettek vissza. Hangsúlyozta: az nem krízis, hogy alulfizetett orvosi állást a fiatalok nem akarnak elvállalni, inkább külföldre mennek, erre nem megoldás egy jogszabály, ami parancsszóval akarja megoldani a helyzetet.

Selmeczi Kamill megjegyezte: az a céljuk, hogy megállapodás szülessen a minisztériummal, legyen pálya, ami mentén fel lehet építeni a jövőt, és az első lépés a tisztességes bértárgyalás.