• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosoknak készült az iKórlap

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Ingyenesen letölthető programmal követheti a betege útját a családorvos, ha akarja.

Jelenleg száz háziorvosnál vizsgázik az iKórlap, amely három kórházba van „bekötve". A magyar informatikai fejlesztés a családorvost a legteljesebb információs bázissal látja el valamilyen informatikai eszköz segítségével, akár egy könnyen kezelhető, mobil iPad révén – derült ki a fejlesztők mai sajtótájékoztatóján.

Mint Király Gyula, a Hospitaly Informatikai Fejlesztő Kft. alapítója elmondta, havonta monitorozzák a rendszerbe kötött háziorvosok adatlekérését, amely 4-500-ra tehető, s legkevesebb húsz orvos használja a rendszert, de van, hogy mind a száz, mivel egyszerű a kezelése és gyors információt nyújt. A legkeresettebbek a vényekre vonatkozó adatok: a családorvosokat érdekli, kiváltotta-e a betegük a számára felírt gyógyszert, s így eredmény várható-e a gyógyszeres terápiától.

A web alapú iKórlap azonban ennél többet tud, hiszen integrálja a rendelkezésre álló digitális informatikai adatbázisokat, így a háziorvos hozzájuthat a betege korábbi vizsgálati eredményeihez, megnézheti, milyen ellátásokban részesült a kórházban, illetve azt is, milyen eredmények születtek a reggeli laborvizsgálaton. Sőt, a pácienséről készült röntgenfelvételeket is megnézheti, miután a rendszer alig tíz másodperc alatt betölti a felvételt (amely persze leletezésre nem alkalmas). Mivel a felhasználói oldalon nem igényel külön beruházást, így nincs szükség újabb kiadásokra, ecsetelte az iKórlap előnyeit Semerédy Péter, az Optisoft. Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.

Mint kiderült, a rendszer nyílt, a program ingyenesen letölthető, csupán regisztráció szükséges hozzá. Tíz évre visszamenőleg képes láthatóvá tenni a beteg életútját a tb által támogatott ellátásokra vonatkozóan. Mindez persze akkor lehetséges, ha a beteg nem tiltja le adatainak láthatóságát. Ez év áprilisától egyszerűbbé vált a beteg adatainak lekérdezése a családorvos számára, ugyanis már nem kell engedélyt kérnie a pácienstől, csak a tiltás akadályozhatja a beteg útjának követését.

A magyar fejlesztők szerint az iKórlap megfelel az adatvédelmi, személyiségi jog és rendszerbiztonsági követelményeknek, s az itthoni ingyenességet a külföldi piacok meghódításával akarják kiegyensúlyozni.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy egyelőre az OEP adatbázisára kapcsolódó rendszer a Pénztár belső vizsgálatainak átfutása miatt egy, illetve két hónapos késéssel tud információt adni a felhasználónak, egyelőre csak a jogviszony-ellenőrzés működik realtime. Ugyanakkor, ha a kórházi adatbázissal is össze tudják kapcsolni , – ahogy ez már működik három intézmény, köztük a győri kórház esetében–, akkor ez a lekérés is a legfrissebb adatokat tudja felsorakoztatni.

A kórház köteles adatot szolgáltatni a háziorvos számára, ez ráadásul nem is új keletű előírás, fogalmazott dr. Skaliczky Zoltán, a győri kórház szervezési igazgatója, aki úgy vélte, az ingyenesség és a könnyű kezelhetőség életképessé teszi az iKórlap rendszerét. Az egészségügyért felelős államtitkárság szívesen mozdul az e-Health irányába, fogalmazott a vendégként meghívott Sinkó Eszter. A SE EMK munkatársa szerint bár egyelőre önkéntes az online rendszer használata, később mindenképpen érdekeltséget kell beépíteni a rendszerbe, hiszen a hatékonyság és átláthatóság összességében egészségpolitikai érdek.