• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosokról: Orbán beismer, Beneda átalakítana

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

FAKOOSZ: ha nem a szakmai elhivatottság lenne a legerősebb motiváló erő, kik gyógyítanának?

Míg tegnap Orbán Viktor a bajai kórház átadásán arról beszélt többek között – az MTI híradása szerint –, hogy a kormánynak nem sikerült rendeznie a háziorvosok helyzetét, s a háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad attól, amit megérdemelnek, addig a múlt heti járóbeteg-szakellátási konferencián – amelyről az Elitmed portál számolt be helyszíni tudósításában – Beneda Attila helyettes államtitkár kritikusan fogalmazott a háziorvosi karral kapcsolatban.

Mert miként is lehetne másképp értelmezni a lap által közvetített mondandóját, miszerint az elöregedett háziorvosi kar nem kellően motivált a definitív ellátásban, és nem mindig tud élni az egyébként meglévő kompetenciáival. Beneda, aki eredendően maga is háziorvos, úgy látja, hogy a fiatalítás mellett az indikátorrendszer bővítésével lehetne ösztönözni a háziorvosokat a definitív ellátásra.

Hogy vélekedik minderről a háziorvosok egyik legnagyobb szövetsége, tettük fel a kérdést Selmeczi Kamillnak, a FAKOOSZ elnökének, aki így reagált:
– Örülünk, hogy miniszterelnök úr látja, milyen gondok mutatkoznak a háziorvoslásban, ugyanakkor milyen erőfeszítéseket viszünk véghez a napi munkánk során. Ez a ma kényszerűen aktív, de korosodó háziorvos generáció ugyanis a minőségi ellátás érdekében szakorvosi rangra emelte a háziorvoslást, orvosegyetemi tanszékeket, országos intézetet, szakorvosi képzést és folyamatos továbbképzést indított el és működtet azóta is. Hogy számokat is említsek: ötévenként szakorvosi képesítés megújításáról beszélhetünk.

Reflexióit folytatva költői kérdésként fogalmazza meg: vajon ha a nem a szakmai igényesség, elhivatottság lenne ma is a legerősebb motiváló erő a háziorvosok többségénél, akkor ma kik dolgoznának a praxisokban? Nem kell jóstehetség szerinte ahhoz, hogy belássuk, rég elhagyták volna már ezt a szakmát a presztízsvesztés, az anyagi ellehetetlenülés miatt és azért is, mert ők a leginkább magukra hagyott gyógyítók a rendszerben.

Selmeczi szerint a pálya nehézségét jelzi az is, hogy a kórházi szakorvosok inkább kritizálják a háziorvoslást, mintsem választják, hogy az alapellátásban dolgozzanak. Ebben látja egyébként a generációváltás egyik akadályát is.

A helyettes államtitkárral szemben véleménye szerint az évtizedes alulfinanszírozottságot nem fogja megoldani az indikátorrendszer.
OEP adatokat hoz fel annak bizonyítására, hogy igenis definitív ellátás folyik a háziorvosi praxisokban. Egyrészt: az orvos-beteg találkozások több mint hetven százaléka a háziorvosi rendelőkben zajlik. Másrészt a háziorvosok által az OEP-nek benyújtott B300-as jelentések számszerűen is igazolják, hogy a háziorvosi rendelők meghatározó többségében definitív ellátás folyik, s a kórházakba, sürgősségi ellátókhoz, szakrendelésekre az ellátást igénylők egészen kis százalékát küldik tovább.

A megoldás szerinte nem bonyolult: olyan politikai döntést kell hozni, amely elismeri anyagilag és erkölcsileg a háziorvos tevékenységét. Ehhez a FAKOOSZ elnökének számításai szerint a mostani finanszírozás legalább duplájára van szükség. Ez már valódi anyagi motivációt jelentene. Ebből ugyanis lehetne átlagot meghaladó életnívót biztosító praxisokat működtetni. Emellett szükség lenne, különösen vidéken, a praxis-teamek bővítésére, illetve elodázhatatlan a praxispiac megindítása, amely állami praxisalapból történhet.