• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Heim Pál gyermekkórház: jelentős fejlesztések

Egészségpolitika Forrás: MTI

A beruházások révén Európában is egyedülálló gyermekgyógyászati szakmakoncentráció, fejlesztés történik.

Jelentős fejlesztés előtt áll a fővárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 26,6 milliárd forint jut a beruházásokra - mondta el Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke, Józsefváros polgármestere szerdán, az intézményben tartott sajtótájékoztatón. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, 2010 óta kétszáz olyan fejlesztés valósult meg, amire az előző kormányok idején nem volt mód, lehetőség és szándék. Ismertetése szerint 2010 óta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 104 mentőállomást újított fel a kormány, és 23 új rendelőintézetet és 31 mentőállomást épített.

Az EBP-re szánt kormányzati forrás nagymértékben növelni fogja a fővárosiak és az agglomerációban élők egészségbiztonságát - fogalmazott a politikus. Mint mondta, a tavalyi költségvetésben is már 40 milliárd forintot biztosított a kormány erre a célra. Ebből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárdot pedig az építészeti tervezés megkezdésére - tette hozzá.

Kocsis Máté egyben bejelentette, hogy a józsefvárosi önkormányzat saját forrásból egy új, orvosi ügyeletet ellátó autót adományozott a kórház számára.

Nagy Anikó, a gyermekkórház főigazgatója azt mondta, az elkövetkező évtizedeket meghatározó fejlesztés indulhat el az intézményben, és a beruházások révén olyan gyermekgyógyászati szakmakoncentráció és épületfejlesztés fog történni, ami egyedülálló lesz Európában.
A főigazgató beszámolt arról, hogy a fejlesztések révén két új tömb épül a kórház területén. Az egyik egy 23 ezer négyzetméteres belgyógyászati, a másik pedig a gyermekpszichiátriai és gyermekaddiktológiai ellátást szolgálja majd országos szinten. Ezen kívül kialakítanak egy diagnosztikai laboratóriumot korszerű MR-berendezéssel - ismertette Nagy Anikó.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, az elkövetkező 8-10 évben több mint 700 milliárd forint jut a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztésére.
Mint mondta, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott az egészségügy megújítására, de ezen forrás nagy részét vidéken lehetett csak elkölteni, így a központi régió - Budapesti és Pest megye - fejlesztésére nem költhetett a kormány.
Az államtitkár jelezte, a gyermekellátás területén három "centrumkórház" lesz: a Bethesda Gyermekkórház, a Heim Pál gyermekkórház és a XI. kerületi Dobogón felépülő új kórházban is lesz gyermekellátás.
Ezekből is látszik - mondta -, hogy a kormány komolyan gondolja az egészségügy fejlesztését, hiszen mind a múltban, mind a jövőben "erős döntések köteleznek minket".

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink