• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

Lapszemle 2018.07.03 Forrás: hvg.hu - népszava.hu
Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek.

Az RTL Híradó háziorvosokat kérdezett meg arról, mit tehetnek azok a betegek, akik olyan valzartán hatóanyagú gyógyszert szednek, amelyeket érint a pénteken nyilvánosságra hozott felfüggesztés. A gyógyszerügyi hatóság hétvégén azt ígérte: a hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről - idézte a híradó riportját a hvg.hu.

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető készítményhez.

Ferenczi Attila háziorvos is a helyettesítést ajánlotta lehetséges megoldásként. Az RTL Híradónak azt mondta: a patikákban pontosan tudják, melyik gyártó valzartán-készítményeinek forgalmazását függesztette fel a gyógyszerészeti intézet, és azokat a készítményeket állítják át egy biztonságosan használható, ugyanolyan hatóanyagú, de más cég által gyártott készítményre. Persze az is lehet, hogy a beteg kéri az orvost, állítsa át egy másik hatóanyagú vérnyomáscsökkentőre, ha az addigi készítményben megingott a bizalma – tette hozzá.

Az eddig ki nem váltott, de érvényes recepteken szereplő gyógyszereket akkor lehet helyettesíteni ugyanolyan hatóanyagú és hatáserősségű, de más gyártónál készült gyógyszerekre, ha az orvos a recepten nem ikszelte be a „nem helyettesíthető” felirattal ellátott kockát.

A témával a Népszava is foglalkozott, ipari forrásuk az eset hátterét azzal világította meg, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink