• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hiányszakmákból pályázhatnak majd ösztöndíjra

Egészségpolitika Forrás: MTI

Szócska: a haburgeradóból legalább 2,4 milliárd forint befolyik és pótlékra megy.

A népegészségügyi termékadóból ez évre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd befolyik a rendszerbe, az összeget teljes egészében az egészségügyi dolgozók pótlékaira fordítják – közölte az egészségügyi államtitkár csütörtökön a Világgazdaság című napilap által szervezett budapesti konferencián. Szócska Miklós elmondta, hogy a jövő évre tervezett 30 milliárd forint felét a pótlékok emelésére szánják.

A bérek rendezése kapcsán az államtitkár kiemelte a rezidensi ösztöndíjprogramot, amelynek kerete a héten telt be. A szakorvosjelölteket oktató tutorok, mentorok díjazásának rendezéséhez szükséges keret is az egyetemeknél van már – jegyezte meg Szócska Miklós. Az államtitkár közlése szerint decemberben újabb támogatási programokat bocsátanak társadalmi vitára. A foglalkoztatást 6,6 milliárd forintos keretből támogatják majd, erre a pénzre intézmények pályázhatnak majd. Emellett 9 milliárd forintos uniós keretösszegből újabb ösztöndíjprogramot indítanak, amelyre a tervek szerint az úgynevezett konvergencia-régiókban, illetve a hiányszakmákban tevékenykedő szakdolgozók, szakorvosok és szakorvosjelöltek pályázhatnak majd – mondta.

Utóbbi programba irányítják majd azt a több mint kétszáz rezidenst is, akiknek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjprogramban már nem jutott hely – tette hozzá az államtitkár. Szócska Miklós előadásában arra is kitért, hogy a múlt évhez képest a végzősök közül arányaiban jóval többen jelentkeztek a szakorvosképzésbe, s ez, véleménye szerint, az államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramnak köszönhető.

Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy az iparűzési adó komoly terhet ró a háziorvosokra. Ennek kapcsán azt tervezi, ha kell egyenként, de meggyőzi a polgármestereket, hogy ezeket a pénzeket a háziorvosi rendszer fejlesztésére forgassák vissza.

A konferencián Szócska Miklós az egészségügyi rendszer átalakításának folyamatát is felvázolta. Kulcselemekként a fővárosi, megyei intézmények átadás-átvételét, progresszivitási szintek meghatározását, a rendszer menedzsmentjének fejlesztését, valamint az alapellátás erősítését emelte ki. Mint mondta: jelenleg az ezekhez szükséges jogalkotási munka zajlik.

Az államtitkár szerint az intézmények átvétele ütemezetten halad, az új rendszer május elsejével lép hatályba. Az átadás-átvételt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezeti. Szócska Miklós itt jegyezte meg, hogy már kezd kialakulni az egészségügy igazgatásának három fő eleme, amelyet a GYEMSZI, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, és az Országos Tisztiorvosi Hivatal alkot.

Szócska Miklós az új térségalapú modell kapcsán azt mondta: a térséghatárokat matematikai modell alapján kiszámított beosztás adja, amely szorosan követi a közigazgatási határok alapján felrajzolt szakértői határokat. Az egészségügyi ellátásban lehetővé teszi egy "magasabb minőség" elérését, az egyértelmű betegutak pedig jelentősen csökkentik a területi egyenlőtlenségeket – mutatott rá az államtitkár.