• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan járuljunk hozzá a fejlődéshez?

Egészségpolitika Forrás: Kórház Szaklap

A kórházaknak egyre korlátozottabb forrása van arra, hogy a korszerű technológiákat megfizessék.

Horn Pétert, a B. Braun-csoport magyarországi vezérigazgatóját kértük az idei év értékelésére és a jövőbeli perspektívák bemutatására.

Vezérigazgató úr, a magyar egészségipar meghatározó szereplője a B. Braun-csoport. Hogyan szemlélik a magyar egészségügy átalakítását és átalakulását?

Egy cég 2013-as vagy középtávú terveinek összeállításakor nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy mit várunk a világgazdasági folyamatoktól. Ebből a szempontból ez a válság sokkal jobban elhúzódik, mint amit két-három évvel ezelőtt reméltünk. A következő években Európára az egészen minimális növekedés vagy az országok által megtermelt nemzeti össztermék csökkenése lesz jellemző. Valamennyi ország – így Magyarország is – visszavágja növekedési kilátásait. Ez magyar tekintetben azért tragikus, mert a 2012-ben publikált OECD-jelentés szerint nálunk az egészségügyre fordított kiadások GDP-ben mért aránya jelentősen elmarad az OECD-átlagtól.

Ez persze kedvezőbb képet mutat, mint a valóság, mert a magánkiadások aránya messze a legnagyobb a kelet-közép-európai régióban.

Ráadásul ennek meghatározó része az a láthatatlan pénz, amely paraszolvencia címszó alatt cirkulál az egészségügyben, de ténylegesen nem jelenik meg a kórházak gazdálkodásában, így nem javítja azok beszerzési potenciálját. Természetesen, ha nem lenne paraszolvencia, ma még annyi szakember sem lenne, mint amennyi most van. Egy olyan országban, ahol az egészségügyi szakemberek és szakdolgozók jövedelme ilyen szinten van, tragikus lenne ennek megszüntetése.

Hogyan néz ki a helyzet az üzleti szektor szemszögéből?

Az elmúlt években a GDP-arányos egészségügyi kiadások csökkentek, és figyelembe véve azt a költségrobbanást, ami bekövetkezett, a kórházaknak egyre korlátozottabb forrása van arra, hogy a korszerű technológiákat megfizessék. Kereskedelmi üzletágunk vonatkozásban azt látjuk, hogy sajnos 2012 sem az az év volt, amikor az általunk üdvözlendő folyamatok megjelentek volna a minőség, az életév-nyereség, a hosszabb távú szempontok tekintetében. Sajnos, nem találjuk ennek jeleit a magyar egészségügyben. Pedig a központosított közbeszerzésnek előnye az lehetne, hogy a költséghatékonyságon és méretgazdaságosságon keresztül megjelennének a hosszú távú életév-nyereséget is előtérbe helyező szempontok. De reménykedünk. Tudjuk azt, hogy az állam, mint tulajdonos dominánssá válásával – mivel nála tőkeerősebb és hosszabb távon gondolkodni képes tulajdonos nincs –, a központosított közbeszerzésekben ezek a komplex szempontok megjelenhetnek. Emellett a rövid távú előnyök helyett a hosszabb távú gondolkodás – mint a magyar társadalom számára legfontosabb lépés – előtérbe kerülhet.

Milyen évet zárnak idén?

Összességében jelentős eredményeket hozott 2012 vállalatcsoportunknak. Egészségügyi szolgáltatói üzletágunkban, a művese-ellátás területén a legfontosabb hírnek azt tekintjük, hogy az a hosszú-hosszú munka, amelyet az integrált minőségirányítási rendszerünk kiépítésébe fektettünk, újabb mérföldkőhöz érkezett: a világon az első művese- szolgáltatóként eljuthattunk az európai kiválósági döntőbe. 33 000 vállalat közül a TOP13-ba kerültünk, és ott olyan cégekkel szerepelhettünk együtt, mint a Coca-Cola, a BMW vagy a Bosch. Ez is jelzi integrált minőségirányítási rendszerünk fejlettségét. A díj persze fontos, de ami mögötte van, az a működési hatékonyság és tudatosság nagyon magas szintje. Az a díj odaítéléséről döntő értékelők számára is egyértelműen igazolható volt, hogy a B. Braun Avitum rendszere nagyon magas színvonalon működtetett minőségirányítási rendszer. Ez a betegek számára azt jelenti, hogy folyamatosan monitorozott, az európai normákat mindenben elérő vagy meghaladó ellátási szintet kapnak, a finanszírozó a térítési díjért ellenőrzött, magas színvonalú minőséget vásárol, a dolgozók számára pedig azt mutatja, hogy hosszú távú stratégiával rendelkező, a munkatársakat kiemelt értéknek tekintő cég munkatársai lehetnek.

Jelentős fejlesztéseket valósítanak meg gyártási tevékenységükben is.

Működésünk idei másik mérföldköve gyöngyösi gyáregységünk bővítése. Az a tény, hogy 2012-ben történetünk legnagyobb mértékű egyszeri beruházását hajtottuk végre, jelzi a B. Braun hosszú távú magyarországi elkötelezettségét, és azt is mutatja, hogy mi ebben az országban nem pusztán kereskedőként vagy szolgáltatóként vagyunk jelen, hanem a jelenlegi évi 50 millió darabos gyártási kapacitás 100 millió darabra történő bővítésével még jelentősebb szereplővé válunk a magyar egészségiparon belül a hazai, de meghatározó exportpiacokra gyártó vállalatok között. Nagyon fontos következménye a négymilliárdos beruházásnak, hogy további 100 munkahely keletkezik a térségben. Önmagában a gyöngyösi gyáregységben 750 munkatárs számára fogunk munkalehetőséget biztosítani, amikor a gyártási tevékenység 2013 elején teljes körűen megindul a kibővített üzemünkben.

Hogyan fejlődik a művese gépek szoftverfejlesztését végző csapat?

Ma már európai kiválósági központként működik szoftverfejlesztői csapatunk, melynek létszáma az elmúlt három évben duplájára nőtt. 2012-ben árbevételünk ebből az üzletágból meg fogja haladni a 850 millió forintot, ami figyelembe véve azt, hogy a vállalatcsoport árbevétele idén megközelíti a 27 milliárd forintot, üzleti szempontból nem a legnagyobb volumenű egység, de büszkék vagyunk arra, hogy általa a magyar mérnöki tudás és magyar szellemi tőke legkomolyabb elismerése valósul meg a nemzetközi B. Braun-csoporton belül. Tekintettel arra, hogy a B. Braun egész világon forgalmazott művese-technológiai eszközparkjához itt valósul meg a szoftverek fejlesztése, ennek marketingértéke mind a B. Braun magyarországi cégei számára, de egész Magyarország számára is messze meghaladja azt a súlyt, amit önmagában a hazai vállalatcsoporton belül üzleti szempontból jelent. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk 2012-ben is az Aesculap Akadémián folytatott képzési programjainkra, amelyeket kiegészít az a tény, hogy Akadémiánk továbbra is rendszeresen szolgál szakmai társaságok, civil szervezetek számára szakmai találkozó pontként, és örömmel ajánljuk fel ilyen célokra az épületet és szolgáltatásainkat.

Jövőre milyen lehetőségeik lesznek a különböző szegmensekben?

2013-ban szoftverfejlesztési tevékenységünk bővítése várható. Tekintettel arra, hogy a B. Braun elkötelezett a művese üzletág folyamatos technológiai fejlesztése mellett, újabb és újabb készülékek jelenhetnek meg az európai piacon. Értelemszerűen az ehhez kapcsolódó szoftverfejlesztői munkálatok zajlanak. A gyöngyösi bővítésünkből adódóan mind létszámban, mind árbevételben a következő években jelentős bővülést várunk. Terveink szerint a gyöngyösi gyáregységünkből származó árbevételünk a következő három-négy évben megduplázódhat. Ennek jelentős hatása lesz gazdálkodásunkra nézve, és a térségi foglalkoztatásban, ahol ma cégünk a második legnagyobb munkáltató, súlyunk tovább nő. A kereskedelmi üzletág 2013-as lehetőségeit alapvetően meghatározza, hogy az előre jelzett központosított közbeszerzések mely területeken, milyen koncepcióval valósulnak meg. Abban az esetben, ha a döntési szempontok között az ár mellett megjelennek a betegek és az egészségbiztosító hosszú távú érdekeit is szolgáló minőségi szempontok, valamint hangsúlyt kap a szakdolgozók biztonságos munkakörülményeinek megteremtése, úgy az a kereskedelmi üzletágunk tevékenységében is további fejődést eredményezhet. Figyelembe véve azt, hogy a B. Braun nagyon széles termékpalettával rendelkezik, az eddigieknél sokkal több területen tudunk a betegeknek és az egészségügy szakemberei számára jó és hatékony megoldásokat kínálni. De értelemszerűen az, hogy ezek megvalósulása miként történik, a magyar egészségügyön belül a közeljövőben kialakuló beszerzési struktúra következménye.

Milyen fejlődésre számíthat a dialízis-szolgáltatási tevékenység?

Művese-üzletágunk tekintetében egyvalamiben nem kötünk kompromisszumot: ez a betegek magas színvonalú ellátása, mert ezt a tevékenységet felelősséggel vállaltuk fel, és ennek szellemiségében vettünk részt a hazai művese-ellátás létrehozásában. Ezt a felelősséget felvállalva, annak súlyát érzékelve tudjuk azt, hogy a betegellátásban semmilyen kompromisszumot nem köthetünk. Ma az ellátási színvonal minden tekintetben megfelel a legmagasabb európai normáknak, és ezt minden szakmai indikátorunk, a nemzetközi adatokkal való összevetésben is alátámasztja. Ugyanakkor amellett a jelenség mellett sem lehet elmenni, hogy ma Európa legalacsonyabb térítési díjával kell működnünk, messze elmaradunk a kelet-európai országok tarifáitól is, és ez folyamatosan nyomás alatt tartja gazdálkodásunkat. Mint valamennyi vállalkozó szervezet, mi is próbálunk egyre hatékonyabban működni, de ennek megvannak a korlátai. Így 2013-ban reálisan további gazdasági eredménycsökkenésre számíthatunk, de tulajdonosaink felé folyamatosan azt kommunikáljuk, hogy az egészségügyi kormányzat erőfeszítései sikeresek lesznek, és képes lesz az egészségügyre fordítható kiadásokat előbb-utóbb növelni. Amikor a szektorsemlegesség elve alapján vontak ki az egészségügyből forrásokat, a művese-kassza azt a többivel azonos vagy azt meghaladó mértékben szenvedte el. Reméljük, hogy amikor a trend megfordul, a bővülő forrásokból a szektorsemlegesség elvének érvényesítése mellett a művese-ellátás is részesedik.

Hogyan szemlélik a német cégközpontból a magyarországi változásokat?

Összességében elmondható a vállalatcsoport működéséről, hogy mögöttünk egy folyamatosan fejlődő és világviszonylatban is meghatározó egészségipari szereplő, a Braun család áll. Cégeinket – a családi működési formából adódóan – sosem a negyedéves profitkényszer vezérelte, hanem mindig is hosszú távú terveket tudtunk alkotni és megvalósítani. Ennek köszönhető, hogy mögöttünk áll egy stabil, tőkeerős és Magyarország iránt elkötelezett vállalat. 2013-ban az ország számára kézzelfogható eredmény lesz, hogy újabb 100 munkahelyet teremtünk magyar dolgozók számára és a magyar egészségügyi intézmények hosszú távú partnere maradunk. Jelenleg ugyanis közel 2000 magyarországi munkavállaló számára nyújt biztos megélhetést a B. Braun, és további 1000 alvállalkozói munkahely múlik a B. Braun sikeres magyarországi tevékenységén. A B. Braun a magyar egészségipar komplex szereplőjeként, fontosnak tartja azt, hogy azon túl, hogy Magyarországon értékesíti termékeit, közel 2500 művese-ellátásra szoruló beteg számára nyújt életfenntartó kezeléseket. Szoftverfejlesztői és gyártói tevékenységünkön keresztül jelentősen hozzájárulunk a hazai foglalkoztatási szint növeléséhez és az exporttevékenység bővítéséhez és a cégcsoport növekedésével folyamatosan bővítjük társadalmi felelősségvállalási programunkat, amely alapvetően a gyermekek, a kultúra és a sport támogatására koncentrál. Ezen program a komplexitását jelzi az a tény, hogy 2013 elején önálló CSR-kiadványban számolunk be partnereinknek ez irányú tevékenységünkről.

Végezetül e beszélgetés kereteit is szeretném megragadni ahhoz, hogy a lap olvasóinak békés boldog karácsonyt és egészségben és eredményekben gazdag új évet kívánjak!

Legolvasottabb cikkeink