• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan lehet elkerülni a gyógyszerhiányt?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Pozitívan fogadták a gyógyszer-nagykereskedők a szaktárca rendeletét a hiány kezelésére.

Az átmeneti gyógyszerellátási zavar megelőzése és kezelése érdekében módosította az egyes gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeleteket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A jogszabályi változás olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a gyógyszerellátási lánc rugalmasságát, s ezzel a gyógyszerellátás biztonságát javítják. Lehetőséget ad ugyanis arra, hogy a hatóságok, az egészségügyi intézmények és a nagykereskedők időben tudjanak készülni a gyógyszerhiányos helyzetekre.

Például a jelenlegi egyedi kérelmeken alapuló körülményes beszerzési rendszerrel szemben a rendelet hatályba lépése után gyorsabban és olcsóbban válnak beszerezhetővé a hiányzó gyógyszerek helyett alkalmazható készítmények külföldi piacokról.

Pozitívan fogadták a gyógyszer-nagykereskedők a szaktárca gyógyszerhiány kezelésével kapcsolatos rendeletét – tájékoztatta lapunkat dr. Feller Antal, a Hungaropharma Rt. vezérigazgatója, aki egyetért azzal, hogy a GYEMSZI-OGYI koordinálja ily módon ellátást esetleges kritikus helyzetben. Új és fontos elem a rendszerben a készletjelentés: a GYEMSZI-OGYI-hoz befutó adatoknak köszönhetően nem állhat fenn az a veszély, hogy a kórházak és a patikák a szűkös kínálat miatt a biztonságos ellátás érdekében minden nagykereskedőtől rendeljenek a hiányzó gyógyszerből, és emiatt fölösleges és eladhatatlan készletek halmozódjanak fel a kereskedőkénél. A jelentésből az OGYI-nál tudni fogják, kik kaptak megrendelést, mely kórházakban, patikákban vannak készletek, így lehetőség nyílik a szükséglet szerinti beszerzésre és egyenletes szétosztásra, kiküszöbölve a mai, időnként kaotikussá váló rendszer hibáit.

A jogszabályban az egészségügyért felelős miniszter a gyógyszerhiány megelőzése és kezelése érdekében rendelkezik arról, hogy a GYEMSZI részére a forgalomba hozatali engedély jogosultjai mellett a nagykereskedőknek is jelenteniük kell a hazai ellátásbiztonságot is veszélyeztető beszerzési nehézségeket. Ezen információ birtokában a hatóságnak lehetősége nyílik arra, hogy figyelemmel kísérje a hazai készleteket azáltal, hogy rendszeres jelentést kér a forgalomba hozatali engedély jogosultjaitól, a nagykereskedőktől és a kórházaktól a gyógyszerkészletek állásáról.

A kihirdetett rendelet részletesen szabályozza a GYEMSZI intézkedéseit gyógyszerhiány idején.

Ezek az alábbiak:
• honlapján közzéteszi a gyógyszerhiánnyal érintett gyógyszerekre, valamint az azok helyett alkalmazható gyógyszerekre, hatóanyagokra vonatkozó információkat;
• folyamatosan készletadatokat kér a forgalomba hozatali engedély jogosultjaitól, a nagykereskedőktől és a kórházaktól a készletezett és a beszerzés alatt álló helyettesítő gyógyszerek, hatóanyagok mennyiségéről.
• Gyógyszerhiány idején a kórházaknak a GYEMSZI felé jelenteniük kell azt is, hogy mennyi ideig elegendőek a rendelkezésükre álló készletek.

A rendeletek módosításával gyógyszerhiány esetén a helyettesítő gyógyszerek nagyobb volumenű beszerzésére nyílhat lehetőség a nagykereskedők számára már jóval azelőtt, hogy a nemzetközi piacokon az árak jelentősen megemelkednének. Annak érdekében, hogy a nagykereskedők által a gyógyszerhiány időszaka alatt beszerzett gyógyszerek ne váljanak eladhatatlanná a hiány elmúltával, lehetőség nyílik a beszerzett készletek eladására és gyógyszertári kiadhatóságára.

Lapunk úgy értesült, hogy a gyógyszerhiány kezelésére félmilliárd forintos keret áll majd az OGYI rendelkezésére.