• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hol a járványügyi hatóság? Hol az egészségügyi államtitkár?

Lapszemle 2020.03.11 Forrás: valaszonline.hu
Hol a járványügyi hatóság? Hol az egészségügyi államtitkár?

A kormány jobban bízik a rendőrségben, mint a szervezetileg, anyagilag és politikailag is megtépázott járványügyben.

Furcsa dolog történik idehaza a koronavírussal: rendőrezredes tart tájékoztatót, főhadiszállás a Belügyminisztériumban, a potenciális fertőzötteket rendőrök keresik. Hol a járványügyi hatóság? Hol az egészségügyért felelős államtitkár? Egy jól szervezett egészségügyet nem lehet egyenruhásokkal pótolni. A valaszonline elemzése.

...

2012 óta csak a szakmai irányítást látja el az egészségügyi tárca, a klasszikusan a tisztiorvosi szolgálathoz rendelt személyi gárda ma a kormányhivatalok része. A járvány kezelésében sem az egészségügyi szaktárca a kulcsszereplő, hanem: a belügy.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár – normál esetben a teljes egészségügy szakmai irányítója – meg sem jelenik válságkezelői minőségben, egy rendőrezredes vezeti a sajtótájékoztatókat, a törzs a belügyben ülésezik, az iráni egyetemistákat a Facebookon egy rendőr keresi, nem kis riadalmat okozva.

Mondhatjuk erre, hogy ez hatósági ügy, de kérem, a tisztiorvosi szolgálat is hatóság, mégpedig járványügyi. Nem véletlenül van ott a nevében a tiszti szó. De az orvosi kifejezés is benne van, merthogy itt nem bűnözőkkel, szabálysértőkkel kell elbánni, hanem fertőzött vagy annak kitett embereket segíteni, mert súlyos betegség veszélyezteti őket.

A kormány jobban bízik a rendőrségben, mint a szervezetileg, anyagilag és politikailag is megtépázott járványügyben. Nemcsak Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárt nem látjuk, de a tisztiorvosi szolgálat (Nemzeti Népegészségügyi Központ) járványügyi főosztályvezetőjét sem, aki pedig normál esetben a mostani fertőzés elleni küzdelem kulcsfigurája lenne. Helyette a Szent László Kórház járványügyi főosztályvezetője tart tájékoztatót, vagyis nem a kontaktszemélyek felkutatásáért, hanem a betegek kezeléséért és a karantén működtetéséért felelős személy, aki újságírói kérdésekre egymás után kénytelen azt felelni, hogy azok nem ő kompetenciájába tartoznak.

Lehet persze arra hivatkozni, hogy az olaszoknál is a polgári védelem (vagyis egy egyenruhás szervezet) a központja a védekezésnek és nem az egészségügyi minisztérium, ám annak más oka van. Itália tartományokból álló szövetségi állam, és az egészségügy szervezése tartományi hatáskörbe tartozik – ha egységes járványkezelést akarnak, akkor állami szintű felelőst kell keresniük: ez a polgári védelem. A járvány elleni küzdelemben sokféle szereplőnek kell együttműködni: orvosnak, biológusnak, nővérnek, mentősnek, járványügyi szakértőnek és persze esetenként rendőrnek is – alapvetően mégis a segítő szakmák képviselőinek. A rendőrség akkor kerül képbe, ha rendfenntartással kapcsolatos problémák keletkeznek. Elképzelhető, hogy a fertőzöttek góckutatásához is szükség lehet rendőrre, ám az mégiscsak alapvetően a járványügyi szakemberek feladata. Ők tudják, ők értik, és elvileg egész hálózatnyi van belőlük.

Csakhogy itthon zavar van az erőben. A Szent László Kórház járványügyi osztálya és a járványügyi hatóság magára két külön szerveződésként tekint. Normál esetben egymással szemben van a két intézmény a Nagyvárad tér mellett, éppen azért, hogy szorosan együttműködjenek. Az épületekkel ma is ez a helyzet, de a járványügyi szakértők jó része már hetek óta a BM-ben ülésezik. Nem tudja tehát a jobb kéz, mint csinál a bal.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink