• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hozzáférhető innováció

Egészségpolitika Forrás: Kórház Szaklap

A fejlesztési filozófia évek óta nem változott, a fejlesztések irányát továbbra is a piaci folyamatok vezérlik.

László Imrét, a Siemens Egészségügyi Szektor igazgatóját a piaci környezet változásáról kérdeztük 2012 decemberében.

A chicagói RSNA 2012 radiológiai kongresszus után beszélgetünk. Milyen fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt a Siemens?

A fejlesztési filozófia évek óta nem változott, a fejlesztések irányát továbbra is a piaci folyamatok vezérlik. A képalkotó diagnosztikában jelen van a csúcskategória, a felső-középkategória és az alsó-középkategória. A csúcskategóriában jelennek meg először azok az innovációs megoldások, amelyek ezt követően beépülnek a középkategóriákba is. Ez azért fontos számunkra, mert a Siemens árbevételének jelentős részét a felső középkategória adja. Meg kívánjuk tartani a csúcskategóriában vezető innovációs szerepünket, de az előbbiekben elmondottak miatt, a fejlesztéseknek a középkategóriás szegmensre is kell irányulnia. A Siemens kellemes helyzetben van. Ahhoz hasonló folyamat megy végbe a Siemensen belül is, mint ahogy a Forma-1-ben fejlesztett és bevezetett újítások később megjelennek az utcai autókban. Azok a technológiák, amelyek javarészt a csúcstechnológiás készülékekre jellemzőek, beépülnek a középkategóriájú készülékekbe is. Technológiánk nagy előnye továbbá, hogy az új fejlesztések nagy része a már installált termékekbe is beépíthetőek.

Az idei chicagói RSNA 2012 Kongresszus ezt a trendet teljes egészében tükrözte, amellett, hogy idén az egyik legtöbb újdonságot bemutató cég a Siemens volt. Olyan megfizethető áru rendszerek legújabb változatát is bemutattuk, amely az egészségügyi rendszerekre globálisan nehezedő költségcsökkentési elvárások támasztotta kihívásokra felelnek, ilyen például a Somatom Perspective CT 64 szeletes változata, a Magnetom Essenza 1,5T térerejű MR-berendezés frissített típusa, és a syngo.via belépő szintű megoldása.

Itt költséghatékony megoldásokra, ugyanakkor megbízható technológiákra kell gondolni?

Igen, például a Somatom Perspective CT 64 egy nagy kapacitású és maximális költséghatékonyságú CT-rendszer, amely csupán 18 m²-es alapterületet, egy-két napos installációs időt igényel, az alacsony energiafogyasztás mellett hűtésiigény-osztályának leginkább költséghatékony CT-berendezése. Hasonlóan az ebben a kategóriában szereplő készülékek mindegyikéhez, melyekre általánosan jellemző, hogy alacsony kezdeti befektetést igényelnek, és további megtakarítást tesz lehetővé a kisebb területigény, az alacsonyabb energiafogyasztás. Az építési költségek akár 25%-kal alacsonyabbak, mint a hasonló rendszerek esetében.

Ez a hozzáállás az informatikai rendszereinknél is tetten érhető. Az egyébként részben Miskolcon fejlesztett syngo.via radiológiai rendszerünk legfrissebb, belépő szintű informatikai megoldása, a rutinszerű és haladó 3D képolvasási feladatokra kialakított syngo.via Element. Emellett nagy hangsúlyt helyezünk a minél hatékonyabb munkafolyamatokra. A legújabb fejlesztések kiváló képminőséget, magas folyamathatékonyságot és alacsony fenntartási költségeket nyújtanak a felhasználók számára, a növekvő élettartam mellett. A vizsgálatok gyorsabbak, a radiológusokat és radiográfusokat a syngo.via rendszer a folyamatok automatizálásával is támogatja.

Melyek az újdonságok a csúcskategóriás gépek vonatkozásában?

Új termékekkel és informatikai megoldásokkal jelentünk meg a teljes portfolióban, az angiótól egészen a magas térerejű MR-ig. Bemutattunk olyan csúcstermékeket, mint a Magnetom Prisma, amely egy 3T térerejű, kifejezetten kutatás-fejlesztési feladatokra készült MR-berendezés, vagy az új DSA, az Artis Q és Artis Q.zen, amely forradalmian új röntgencső- és detektortechnológiával került kifejlesztésre, továbbá a Mammomat Inspiration Prime készülék, amely a világon elsőként teszi lehetővé a pácienst érő sugárdózis 30%-kos csökkenését – a képminőség romlása nélkül.

Magyarországi tevékenységükre rátérve, idén milyennek érzékeli a piac mozgását?

A piacon a korábbi évek presztízsberuházásait egyre inkább felváltják a többnyire jól átgondolt, nagyrészt uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések. Jellemző, hogy a beruházások jelentős részét olyan rutinfeladatokra alkalmas készülékek alkotják, mint a 16 szeletes CT készülékek és a 1,5T-s, rutin felhasználású MR-ek. Így pl. az értékesített Somatom Emotion 16 CT berendezések a magyarországi CT állomány 10%-át alkotják, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy már nem csak a világ, hanem Magyarország legnépszerűbb CT-je. Egy olyan országban, ahol az installált CT-berendezések száma nem éri el az OECD-átlag harmadát és MR területen a negyedét, elsősorban a hozzáférést kell biztosítani, és nagyon átgondoltan kell a csúcskészülékeket elhelyezni, ott, ahol az összes többi feltétel adott. Karcagon például korábban 60 km-re, Szolnokra vagy Debrecenbe kellett szállítani a betegeket CT-vizsgálatra, így a telepített berendezés kifejezetten a hozzáférés-bővítést támasztja alá.

Milyen sikereket értek el a többi területen?

Elsődlegesen az angiográfiás területen voltunk eredményesek. Örvendetes volt, hogy ebben az évben hat új berendezés érkezett a magyar piacra, ebből három Siemens rendszer volt. Még örvendetesebb, hogy ez a három készülék az angiográfia teljes palettáját lefedi. Az egyik egy onkológia felhasználású DSA-berendezés az Országos Onkológiai Intézetben, a másik a győri Petz Aladár Megyei Kórház neurointervenciós osztályára került, a harmadik, hibrid, kardiológiai és perifériás vizsgálatokra egyaránt alkalmas berendezést a kaposvári Kaposi Mór Kórházba szállítottuk. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is több szakrendelőben adtunk át digitális röntgenrendszert, és az ultrahangok piacán is jól teljesített disztribútorunk, a SIEMAC Kft.

Hogyan szerepelt labordiagnosztikai divíziójuk?

Diagnosztikai divíziónk terven felül teljesített, csakúgy, mint a szervizszolgáltatási üzletág. A diagnosztikában elsősorban a meglévő installált bázishoz kapcsolódó reagenspaletta-bővítési program és számos kisebb volumenű készülékeladás, valamint laborfejlesztés valósult meg. Szerviz üzletágunk annak köszönheti fejlődését, hogy évek óta invesztálunk a szaktudásba. Az idei év ezen a területen bebizonyította, hogy a szerviztevékenység fejlesztése még akkor is megéri, ha a piaci környezet nem teljesen kedvező. Szervizszolgáltatásunk azért megbízható, mert saját, stabil csapattal dolgozunk, amely tapasztalt szakemberekből áll. Magyarországon a legnagyobb távfelügyeleti háttérrel dolgozunk, ennek is köszönhető, hogy sokkal költséghatékonyabban tudjuk elvégezni a szervizelési tevékenységet.

Mennyire aktív a beszerzésekben a magánszektor?

A gazdasági nehézségek és bizonytalanságok miatt a magánbefektetők, a magánszektor szereplői elhalasztották beruházásaikat. Talán 2013 lesz az év, amikor ezek a beruházások már nem halaszthatóak, szerződéses és egyéb kötelezettségvállalások miatt, ezért azt várjuk, hogy néhány privát szolgáltató is beruházásba fog, jelentősebb fejlesztést valósít meg.

Mennyivel vált kedvezőbbé a piaci környezet az uniós források felhasználásától?

Idén jelentős gondot okozott, hogy az uniós fejlesztések tempója lelassult. Ezért nagy bizakodással tekintünk a 2013-as évre, hiszen jelentős képalkotó diagnosztikai fejlesztések vannak kiírás alatt. 60-70 milliárd leköltetlen, de az egészségügy rendelkezésére álló forrás van pályáztatás alatt. A viszonylag áttekinthetetlen intézményrendszer egyszerűsödni látszik, és jónak tartjuk, hogy az év közepe óta a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, mint a fejlesztésekért felelős csúcsszerv koordinálja az uniós fejlesztéseket. A munkájuk eredménye már most érezhető, felgyorsulni látszanak az uniós fejlesztési folyamatok, ősszel több projekt jelent meg, másrészt szintén pozitív fejleménynek tartjuk, hogy a jórészt alultervezett projektek forrásait az elképzelések szerint kiegészítik. Ez is abba az irányba mutat, hogy hamarosan ezek a projektek el tudnak indulni. Bízom benne, hogy a következő évértékelés kapcsán a nehézségek helyett a közös sikerekről tudunk beszámolni, amelyek eléréséhez mindenkinek kitartást és nem utolsó sorban jó egészséget kívánok!