• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hungarikum lesz a védőnői hálózat

Egészségpolitika Forrás: MTI

Elindították az eljárást, hogy a hazai védőnői szolgálat elismerten hungarikum lehessen.

A védőnői szolgálat megerősítése, megújítása a célja annak az intézkedéssorozatnak, amelyről Bábiné Szottfried Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa egyeztetett az érintettekkel országjáró körútjának miskolci állomásán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban hétfőn.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a magyar védőnői szolgálat nagyon különleges, komplex ellátást végez csaknem száz éve. Éppen ezért - mint mondta - évek óta azon dolgozik, hogy a védőnői hálózat is elismerten hungarikum legyen. Az ehhez szükséges eljárás már tart - tette hozzá.

Emellett azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti védőnői szolgálat vegye át az önkormányzatok helyett a munkáltató szerepét. A védőnői szolgálat megújítását, állami kézbe adását épp a védőnők kérték tavasszal - mondta, felidézve, hogy számos jó javaslat érkezett a területen dolgozóktól. A védőnőket érintő jogszabályalkotást is az érintettek bevonásával készítik elő, és a tervezet ősszel kerülhet a tárca elé - tette hozzá.

Elmondta, hogy a védőnői szolgálat fejlesztésében hangsúlyos szerepet kap a papírmunka visszaszorítása, az infokommunikációs háttér megteremése és megújítása. Táblagépekkel például a védőnők elektronikus úton feldolgozhatják az általuk felvett adatokat, amelyeket aztán lát a házi gyermekorvos és a szülész-nőgyógyász is.

Beszélt arról is, hogy több pályázati forrás is lehetőséget biztosít az élethosszig tartó tanulásra és az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölésére. Megjegyezte, hogy ma a fenntartók között nagyon nagy a különbség, van ahol a napi működést is nehéz biztosítani. Ezért is fontos a bérrendezés, amely most különös hangsúlyt kap, hiszen az egészségügyi szakdolgozók visszamenőleges béremelése után az alapellátásban dolgozók, például a védőnők következnek a sorban - mondta. Információi szerint a szeptemberi kormányülésre el is készülhet az ezzel kapcsolatos előterjesztés.

A képzési forma folyamatosan megújul a kor követelményeinek megfelelően, színvonalas, magasan képezett szakemberek kerülnek ki a felsőoktatásból - válaszolta az MTI kérdésére.

Megjegyezte, tíz százalék alatt van a betöltetetlen védőnői helyek száma, tehát "nem lesz gond az utánpótlással", és azon dolgoznak, hogy minél vonzóbbá tegyék ezt a hivatást.

Csöbör Katalin, a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 1. számú választókerület elnöke, országgyűlési képviselő azt mondta, a kormányprogramban és a Semmelweis-tervben is fontos cél, hogy a háziorvosok és a szakdolgozók is megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülést kapjanak, a méltó bérezést is biztosítani kell a számukra. Borsod-Abaúj-Zemplénben, illetve az észak-magyarországi régióban ezek a szakemberek nagyon nehéz területen dolgoznak, több halmozottan hátrányos helyzetű település van ugyanis a térségben. Ezen a területen tehát érezhetővé kell válnia a differenciálásnak, az értékelésnek is - tette hozzá.