• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Huszadik születésnapját ünnepli a BEK

Egészségpolitika 2021.01.07 Forrás: Weborvos Szerző:
Huszadik születésnapját ünnepli a BEK

Magyarországon egyedülálló berendezések is elérhetők a 70 ágyasra bővült fekvőbeteg osztályon.

Egy kis privát orvosi rendelőből indult 20 éve a mára az ország egyik legnagyobb magánegészségügyi intézményévé váló Budai Egészségközpont (BEK). Az évforduló alkalmából az alapító-igazgató, Varga Péter Pál mutatta be a folyamatosan fejlődő, „kétlábon álló” – a BEK-hez tartozik a közfinanszírozott Országos Gerincgyógyászati Központ is – intézmény jelenét és megálmodott jövőjét.

A Budai Egészségközpont évi 320 ezer páciensével, 550 alkalmazottjával, 45 szakterületével évek óta vezeti a magánegészségügyi intézmények listáját. Tavalyi 10 milliárd forintos forgalmával messze megelőzi a többi privátellátót.

Igaz, a BEK sok más magánegészségügyi intézményhez hasonlóan megsínylette a járványt, a tavalyi ellátási stopokkal teli időszakot. Az elektív műtétek országos tiltása miatt például a BEK-nél is 1100 beteg került várólistára. Gazdaságilag a központ mégsem szenvedte meg annyira ezt az időszakot, mint számos sorstársa, hiszen - mint a BEK vezetője elmondta -, bár a tervekhez képest 2020-ban kevesebb lett a bevételük, még így is 8-10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ráadásul mivel nem vettek ki korábban osztalékot, jelentős tartalékkal is rendelkeztek. Ez a megtakarítás volt az alapja azoknak a fejlesztéseknek, amelyekkel a BEK tovább kívánja bővíteni a betegellátást.

Az egyik legnagyobb fejlesztés az az idén 70 ágyasra bővülő fekvőbeteg osztály, ahol már az urológiai, belgyógyászati, tüdőgyógyászati problémákkal jelentkező pácienseket is fogadni tudják, sőt: baleseti sebészeti ellátást is nyújtanak. Varga Péter Pál kiemelte, hogy nemcsak a legnevesebb szakembergárda gyógyítja itt a betegeket, hanem olyan korszerű eszközök, felszereltség, diagnosztika is a rendelkezésre áll, amely sok esetben egyedülálló az országban. Példaként említette a prosztatarák kiszűrésére alkalmazott MR-fúziós ultrahang-vezérelt 3 Teslás MRI-t, amellyel tökéletesen steril, pontos és fájdalommentes prosztata-biopsziát tudnak végezni.

A főállású specialistákkal működő belgyógyászati osztály fő profiljai a gasztroenterológiai, az endokrinológiai, a kardiovaszkuláris és a pulmonológiai betegségek lesznek. A baleseti sebészeti tevékenység fő profilja a zárt végtagsérülések ellátása (rándulás, ficam, zúzódás, repedés, törés), de szakmai partnereiktől és a biztosítók betegirányítóitól más jellegű sérüléssel is fogadják a pácienseket.

 

Nemcsak a privátellátás, hanem a BEK-en belül működő közfinanszírozott gerincgyógyászat is folyamatosan fejlődik. Februárban megnyílik a hetedik műtő, és a gerincgyógyászat csúcsintézményében tavaly óta már nemcsak a felnőtt betegek zömét látják el, hanem a gerincproblémákkal küzdő gyermekeket is. A gerincdaganatok gyógyítását ráadásul nem csak hazai betegeknél vállalják a BEK nemzetközi hírű orvosai, 70 országból küldenek ide pácienseket. Még több beteg ellátására is vannak tervek, egy új gerincgyógyászati szárnyat kívánnak felépíteni a meglévő mellett. Mindez persze azon múlik, hogy miként zárulnak az állami hatóságokkal jelenleg is zajló tárgyalások.

Az egészségügyi rendszert, a benne dolgozók jogállását alapvetően érintő új szabályok a BEK-et is érintik. Sok, eddig csak közreműködő orvos végleg a központ mellett teszi le a voksát. A főállású munkatársak számának növekedése várhatóan még jobb színvonalúvá teszi az ellátást.

Legolvasottabb cikkeink