• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Idősgondozás: több mint félmilliós fizetés, ingyen szállás

Lapszemle 2018.09.29 Forrás: penzcentrum.hu
Idősgondozás: több mint félmilliós fizetés, ingyen szállás

Az időseket külföldön gondozó magyarok száma megegyezik a hiányzó ápolónők számával.

Nagyjából 20 ezerre becslik azoknak - elsősorban nőknek - a számát, akik rendszeresen járnak ki Ausztriába, Németországba és más nyugati országokba időseket gondozni. Számuk nagyságrendileg megegyezik a magyar egészségügyből hiányzó ápolónők számával. Az interneten rengeteg olyan álláshirdetést találni, ahol olyan embereket keresnek, akik vállalják, hogy a gondozott házában élve, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Franciaországba, Párizs mellé is keresnek szakembert, a szállásért nem kell fizetni, a fizetés több mint 1600 euró - olvasható a penzcentrum.hu-n.

Hogy hatalmas a kereslet a kelet-közép-európai munkaerőre, jól mutatja, hogy az interneten rengeteg álláshirdetést lehet találni. Az egyik cég Franciaországba, Párizs mellé keres szakembert egy 94 éves úr mellé. A férfi és felesége Herblay-ben élnek, a gondozó munkáját a feleség is segíti. A leendő ápoló saját fürdőszobával és internettel felszerelt szobát kap, a szállásért nem kell fizetnie.

A gondozásra szoruló férfi Parkinson-kórban szenved, rollátorral (kerekekkel felszerelt járókeret)  tud csak közlekedni. A gondozónak napi 24 órában kell rendelkezésre állnia, ezt sejteti a hirdetés szövege legalábbis, amely szerint előfordul, hogy a gondozónak éjszaka is segítenie kell az idős férfinak.

A munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a középszintű német és alapszintű francia nyelvtudás, a végzettség viszont nem elvárás. A hirdetés szövege szerint a hasonló területen szerzett tapasztalat ugyanakkor előnyt jelent. Szintén fontos, hogy a leendő gondozó kedves, udvarias és türelmes legyen, és rendelkezzen jogosítvánnyal. A kiutazás költségét fedezik, és akár azonnal munkába lehet állni. A fizetés havi 1610 euro, vagyis nagyjából 522 ezer forint és ugyan a hirdetésben nem írják, valószínűleg ez a bruttó fizetés.

Viszont a hazai bérkhez képest ez jónak számít, ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) az egyéni bérek és keresetek legfrissebb, 2016-ra vonatkozó, foglalkozások szerinti bontásban megtalálható adatai szerint egy ápoló, szakápoló havi bruttó fizetése 215 410, a szociális gondozók, szakgondozók pedig még ennél is kevesebbet, havi bruttó 179 035 forintot keresnek Magyarországon.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink