• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így értékeli egészségügyünket egy európai tanulmány

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A várólista nem spórol, hanem többletköltséget jelent a megszakított ellátás miatt.

Országonként pontozza az egészségügy színvonalát a fogyasztó szempontjából nézve a január végén közzétett 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsor. A stockholmi Health Consulmer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet tanulmánya vizsgálja például, hogy mennyire könnyű a betegek információhoz való hozzáférése, milyen hosszúak a várólisták, milyenek az egészségügyi mutatók, milyen hatékony a megelőzés, vagy milyen eredményes a gyógyszerek használata.


Magyarország két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán és a szomszédos államokhoz viszonyítva sem lehetünk büszkék az eredményre:
• Ausztria: 12.
• Szlovénia: 15.
• Horvátország: 16.
• Szlovákia: 24.
• Magyarország: 27.
• Szerbia: 30.
• Románia: 32.

Összességében jó hír, hogy a gazdasági válság miatti költségmegszorítások ellenére az európai egészségügyi mutatók javultak. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet egy érdekes tanulságra: arra a következtetésre jutottak, hogy nincs közvetlen összefüggés az egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférés lehetősége és az egészségügyre költött pénz nagyságrendje között, így felteszik a kérdést: miért van ez így. A válasz meglepően egyszerű: az egészségpolitikusok körében is népszerű általános vélekedéssel szemben a várólista nem spórol, hanem végeredményben többletköltségeket okoz a büdzsében, ugyanis megszakítja az ellátás folyamatát, ami szinte mindig plusz költséget jelent!


A tanulmány 6. fejezete a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdéseket vizsgálja, és összesen hét mutatóban értékelték az országokat. A mutatók közül kettőben kerültünk a jó kategóriába, egyben a közepesbe és négyben a legrosszabb zónába sorolták pontszámunkat.
A két jól teljesítő mutató egyike a „laikusoknak is érthető gyógyszerkönyv" volt, amelyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján megtalálható színvonalas és jól használható gyógyszeradatbázis hozott jó pontszámot.


Szintén jó eredményt értünk el az „antibiotikumok felhasználásában", ami az antibiotikumok célzott és nem túlzott használatáról szól, a feldolgozott adatok az orvosok felelős és magas színvonalú munkáját mutatják.


Némiképpen árnyalja ezt a képet az a grafikon, mely szerint a megkérdezett magyar emberek kevesebb, mint 30 százaléka volt azzal tisztában, hogy az antibiotikumok nem gyógyítják a megfázást és az influenzát, igazolva azt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által is már többször felvetett tényt, hogy az egészségértés témájában lenne még tennivaló.


A sárga zónába eső mutató a „metformin felhasználást" értékelte, amiben szintén jó eredményt (10. hely) értünk el. E mutató elsősorban a cukorbetegek felismerését és a kezelés indítását jelzi, így ismét elmondhatjuk, hogy a magyar orvosok jó és felelősségteljes munkát végeznek.


A legrosszabbul teljesítő mutatók között szerepelt a gyógyszertárban beszerezhető gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása. A WHO adatai alapján a teljes gyógyszerpiacot tekintve, azaz a vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszereket is vizsgálva ez az érték 49 százalék százalék, tehát a gyógyszerek árának már több mint a felét saját zsebből fizetjük.


Két konkrét gyógyszercsoportban is vizsgálták a modern, innovatív terápiák hozzáférhetőségét, ezek „az új rákgyógyszerek felhasználása", valamint „a modern arthritis gyógyszerek használata". Ez utóbbiban egy, a beteg életminőségét és állapotát drámaian javító terápia (ún. TNF-α inhibitor gyógyszer) felhasználását vizsgálták, e tekintetben Magyarország a 19. helyen van, alacsony értékű felhasználással.


Végezetül érdemes megnézni „az új gyógyszerek hozzáférhetőségét jellemző, a támogatás első napjáig eltelt idő" kategóriát is. A részletes adatsorokban 2012-es a legfrissebb közölt adat, ami átlagosan 317 nap, azaz a törzskönyvezés időpontjától 2012-ben átlagosan 10,5 hónap telt el a befogadásig – a tanulmány szerzői kiemelik, hogy ez a mutató lényegesen romlott az elmúlt két évben!


Magyarországon jelenleg is több mint 50 innovatív készítmény, több mint 50 új indikációban nem, vagy csak egyedi méltányossági kérelemmel elérhető. Az 50-nél is több készítményből 35 új, nem támogatott hatóanyag. Van közöttük olyan készítmény, amely már több mint 1500 napja vár támogatásra. A gyógyszer-innováció pedig ma már olyan gyors ütemben zajlik, hogy hazánkban a hosszú várakozási idő miatt egyes területeken egész készítmény generációk maradhatnak ki a magyar beteg gyógyítását szolgáló gyógyszerkincsből.

Legolvasottabb cikkeink