• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így fest most az országos várólista

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Szürkehályog műtétre több mint 10 ezer beteggel kevesebben várakoznak, mint 2013-ban.

40 százalékkal kevesebb beteg várt szürkehályog műtétre idén január elején, mint 2013-ban, sőt a gerincstabilizációs operációk várólistája csaknem a felére csökkent. Mindez az OEP nemrég nyilvánosságra hozott adataiból látszik, ahogy az is, hogy a tervezhető egészségügyi ellátások átlagos várakozási ideje 200-300 nappal rövidebb lesz, mint három évvel ezelőtt volt.

Az OEP tervezett egészségügyi ellátások várakozási idejéről és a várakozók számáról nyilvánosságra hozott havi jelentése szerint január 5-én összesen 34 618 beteg várt műtétre. Ezen kívül a rendszer még nyilvántartott 6 479 olyan beteget, akik maguk kérték, hogy a megadott műtéti időpontnál legalább két héttel később kerüljön sor a beavatkozásra. Ők úgynevezett előjegyzett betegek.

A havi jelentés szerint a tervezhető műtéteknél különbséget kell tenni a listára kerüléskor megadott és a tényleges várakozási idő között is. Az eredetileg megadott időintervallum alatt ugyanis több listán lévő beteget megműtenek, illetve különböző okok miatt lekerülnek róla, így a páciens sokszor jóval hamarabb kés alá kerülhet.

Az OEP példája alapján a térdízületi protézis beültetésre, a várólistára vételkor adott időpontok alapján országos átlagban 469 napos várakozással kell számolni a betegeknek, azonban a korábban listára vett és már megműtött betegek tényleges adatai alapján 2015-ben kevesebb mint feleannyi időt kellett várni, átlagosan már 223 nap várakozás után megtörténtek a műtétek.

Az alábbi táblázat alapján jól látszik, hogy a megadott és tényleges várakozási idők között valóban nagyok a különbségek.

Forrás: OEP

Például a szürkehályog műtétnél 132 nap helyett 77, a gerincstabilizációs műtéteknél több mint egy év helyett alig egy hónap, a csípőprotézis műtétnél 379 nap helyett 151.

Az OEP jelentése szerint a várakozási idő csökkenésével a listán lévő betegek száma is folyamatosan csökkent az elmúlt három évben. Szürkehályog műtétre például több mint 10 ezer beteggel kevesebben várakoznak, mint 2013-ban, de csaknem háromezer fővel rövidült a térdprotézis műtétre várók listája is, ahogy azt a második táblázat mutatja.

Az utóbbi évek adatainak összehasonlításából az is kiderül, hogy 2013-hoz képest a szürkehályog műtétekre átlagosan 193 nappal, a gerincstabilizációs műtétekre 343 nappal, a csípőprotézis műtétekre 206 nappal és a térdprotézis beavatkozásokra 325 nappal kevesebbet kellett várni.

Forrás: OEP

A tervezhető műtéteken kívül, amennyiben a biztosított egészségi állapota nem indokolja az azonnali ellátást, a szakrendelők is sorrendbe állítják a pácienseket, és ennek alapján külön-külön vezetnek úgynevezett betegfogadási listákat. Itt is előfordulhatnak akár több heti várakozási idők.

A tervezhető műtétek várólistája és a betegfogadási listákon kívül létezik egy központi várólista is, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat vezet főleg a szervátültetésre váró betegekről. Néhány adat erről a központi várólistáról: a vese transzplantációs várólistán jelenleg 1122 beteg szerepel, a máj transzplantációs várólistán 127 fő. Szív átültetésre 69-en várnak, tüdő transzplantációra11-en és felnőtt csontvelő transzplantációra 425-en várnak.

A központi listán tartják számon a PET/CT vizsgálatok várólistáját is, amelyen több mint 1150-en szerepelnek. A megadott vizsgálati időponton alapján van ahol 4 hónapot is kell várni, de akadt olyan eset is, hogy a listára kerüléstől számított egy napon belül megvizsgálták a beteget.