• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így racionalizálja a gyógyszertámogatást a NEAK

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosszakma kompromisszumot kötött: minden beteg megfelelő gyógyszert kapjon, s fogadjanak be új terápiákat.

A betegszervezetek és az innovatív gyártókat tömörítő szervezet is többször tiltakozását fejezte ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) új közbeszerzési eljárása ellen. A meghatározott, nagyrészt daganat elleni, innovatív gyógyszereket érintő árversenyben vakon licitálnak a gyártók, s a legolcsóbb (győztes) terméket kell az orvosoknak az új betegek számára felírniuk első körben, vagyis nincs terápiás döntési szabadságuk. A betegszervezetek úgy vélik, hogy a betegek gyógyszerhez való hozzájutását gazdasági érdekek határozzák meg/írják felül, s nem a szakmai érvek, az orvos tudása.

Nyolc betegségtípusban, pontosabban nyolc indikációban hirdette meg a NEAK az ajánlattételt, ilyen az áttétes rosszindulatú bőrrák (melanoma), a tüdőrák, a prosztatarák, vastagbéldaganatok, súlyos időskori szemészeti kórképek, különböző súlyos autoimmun gyulladásos betegségek

Az Alapkezelő közleményben igyekezett eloszlatni az aggályokat és félreértéseket (hiszen sokan úgy értelmezték, hogy a már kezelt betegektől elvennék a bevált gyógyszerüket, hogy olcsóbbra cseréljék – ám ez nem igaz) a tételes finanszírozású gyógyszerek beszerzésével kapcsolatban. Közben az egészségügyért felelős államtitkár is nyilatkozott a témában a hét elején. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az új közbeszerzési eljárás vesztesei nem a betegek lesznek, hanem az orvoslátogatói kör, akik számára értelmetlenné válik az orvosok felkeresése, hiszen az orvosoknak november elsejétől az új betegek esetében nem lesz lehetőségük mérlegelniük a terápiaválasztáskor, hanem a legolcsóbb készítményt kell első körben választaniuk. Hogyha az első körben választott terápia nem válik be, akkor az orvos választását a továbbiakban ily módon nem korlátozzák. Mint az államtitkár hozzátette, nyolc indikációban a gyártók nem tudták bebizonyítani, hogy melyikük terméke jobb a másikénál, emiatt hirdettek árversenyt. Azt is elmondta, hogy a betegek gyógyítására fordított állami finanszírozás ettől a lépéstől nem fog csökkenni.

Nem eredményez megtakarítást az egyes innovatív terápiák árversenye, de nem is ez volt a cél, erősítette meg az államtitkár által mondottakat Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója egy szerdai, a témával kapcsolatban rendezett sajtóbeszélgetésen. Mint elhangzott, a kassza kiáramlását kellett fékezni, ugyanis – nem szokatlan módon – idén is túllépi a gyógyszertámogatás az éves előirányzatot.

A betegszervezetek által megtámadott (ennek nincs halasztó hatálya) egyik ajánlattételi felhívásban az azonos területen azonos eredménnyel alkalmazott gyógyszereket versenyeztették meg olyan esetekben, ahol a jelenlegi gyakorlat, szakmai protokollok alapján egy beteg kezelésére több hatóanyag is választható.

Az előkészítés során a Szakmai Tagozatok képviselőivel egyeztettek, akik kompromisszumra hajlandóan jelezték: az a legfontosabb számukra, hogy minden beteg megkapja a megfelelő kezelést, s ezzel együtt legyen lehetősége a NEAK-nak az új gyógyszerek, hatóanyagok befogadására is, s ne csak egyedi méltányosság alapján kaphassák ezeket a betegek. Ha ezt csak úgy érhetik el, hogy az adott terápiás csoportból csak egy meghatározott terméket alkalmazhatnak első körben a betegük gyógyítására, akkor ezt elfogadják. S azért is bólintottak rá, mert orvosszakmai szempontok alapján nem lehet különbséget tenni az egy csoportba sorolt készítmények között. Ilyen típusú korlátozással egyébként már eddig is találkoztak a tételes elszámolású gyógyszerek között az indirekt ár-összehasonlítás alapján.

A NEAK racionalizálási törekvése gazdasági érdeksérelemmel jár, s előfordulhat, hogy a gyártót a szabadalom lejárta előtt érinti negatívan az Alapkezelő lépése (ilyen a nemzetközi gyakorlatban is előfordul), de pont azért van erre szükség, hogy ugyanezen az innovatív gyártók új terápiáját be tudják fogadni, fogalmazott dr. Bidló Judit szakmai főtanácsadó lapunk kérdésére. Nem törekedhet a NEAK öncélú megtakarításra, de arra igen, hogy racionálisan használják fel a forrásokat, s az extrém növekedést mérsékelni tudják, tette hozzá.

A másik ajánlattételi felhívásban összesen 35 típusú gyógyszert szereztek be annak érdekében, hogy továbbra is biztosítani tudják a betegek már megkezdett kezelését a bevált terápiával. Mondhatni, a nagy esküt letették a NEAK szakemberei, hogy a már kezelt betegek terápiáját nem érinti az új rendelkezés. Sőt, mint hangsúlyozták, ez kiemelten fontos szempont: ha a beteg jól reagál egy kezelésre, akkor folyamatosan biztosítani kell számára a bevált terápiát.

Az új betegek kezelésére vonatkozóan lapunk értelmezése szerint hagytak egy kiskaput is: ugyanis az előbb említett ajánlattététellel beszerzett gyógyszerekkel kezdődhet meg a betegek kezelése abban az esetben is, ha az adott gyógyszertől várják a legjobb eredményt a kezelés során, és a kezelőorvos egyértelműen meg tudja határozni, hogy a betegnél miért éppen attól a gyógyszertől várható a legjobb eredmény – vagyis meg tudja az orvos indokolni, miért nem az első körben választandó terápia mellett döntött.

A gyógyszerkasszára hatalmas nyomás nehezedik, hiszen a gyógyszerfejlesztések eredményeképp különösen az onkológia és az onko-hematológia területén több tucat készítmény jelent meg az elmúlt években. Az új gyógyszerekre vonatkozó betegigények jellemzően néhány héten belül megjelennek egyedi méltányossági kérelmek formájában a NEAK-nál, köszönhetően a felkészült, jól tájékozott orvosoknak - így az Alapkezelőnél is hamar értesülnek az új szerekről. Tavaly mintegy 10 ezer egyedi méltányossági kérelmet bíráltak el a NEAK-nál, idén ez a szám várhatóan 12 ezerre emelkedik. Egy-egy terápiás csoportban több hasonló készítmény is megjelenhet, hiszen vannak esetek, amikor a gyógyszerfejlesztés párhuzamosan zajlik a gyártóknál.

Hogy az Alapkezelő nem a betegek rovására igyekszik visszafogni a kiadásokat, arra bizonyítékként hozták fel, hogy például évente több mint tízezer beteg jut hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyek Magyarországon nem érhetők el támogatással, vagyis nem befogadott készítmények, sok esetben még nem is estek át a gyógyszerészeti hatóság regisztrációs folyamatán - ezekhet egyedi méltányossággal jutnak a betegek. Van olyan ritka betegségben szenvedő beteg, akinek a gyógyszereit évente 105 millió, sőt, 200 millió forintért biztosítja az Alapkezelő, persze nem ezek az egyedi támogatási nagyságrendek jellemzőek. Mintegy négyszáz, daganatos beteg terápiájára átlagosan betegenként és évente tízmillió forintot költ a NEAK, ezek a legdrágább terápiák. A daganatos betegek gyógyszereire hozzávetőleg 180 milliárd forintot költ az Alapkezelő különböző címsorokon.

Legolvasottabb cikkeink