• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ilyen gyorsan képes terjedni a koronavírus

Hírek 2020.03.16 Forrás: MTI
Ilyen gyorsan képes terjedni a koronavírus

A Covid-19 betegek több mint 10 százalékát olyanok fertőzték meg, akiknél még nem jelentek meg a tünetek.

Egy az austini székhelyű Texasi Egyetemen folytatott kutatás több mint 450 fertőzött esetét vizsgálva kimutatta, hogy a terjedési láncolatban az esetek közötti idő kevesebb mint egy hét, és a Covid-19 betegek több mint 10 százalékát olyanok fertőzték meg, akiknél még nem jelentek meg a tünetek. Ez az egyik első olyan tanulmány, amelyben a tünetmentes vírusterjesztés arányát vizsgálták - írta a medicalxpress.com.

Az Emerging Infectious Diseases című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban amerikai, francia, kínai és hongkongi szakemberek kiszámolták a terjedési láncolatsorozat intervallumát, azt, hogy mennyi idő telik el az egymást követő esetek között. Hogy ezt meghatározzák, megnézték, hogy két vírusfertőzöttnél - a fertőzőnél és a megfertőzöttnél - mikor jelennek meg a tünetek.

Kimutatták, hogy az átlagos intervallum az új koronavírus esetében Kínában négy nap volt.

Egy járvány terjedése két tényezőtől függ, az egyik, hogy mennyi embert fertőz meg egyetlen eset, a másik, hogy milyen hosszú ideig tart a terjedés egyik fertőzöttről a másikra.

A Covid-19 betegség esetében az utóbbi azt jelenti, hogy a felbukkant fertőzés gyorsan terjed és nehéz lehet megállítani - hangsúlyozzák a kutatók.

"Az ebolát, amelynek az intervalluma több hét, könnyebb feltartóztatni, mint az influenzát, amelynek csak néhány nap az intervalluma. Az ebola felbukkanásakor a járványügyi szakembereknek több idejük volt azonosítani és izolálni az eseteket azelőtt, hogy másokat megfertőztek volna" - magyarázta Lauren Ancel Meyers professzor.

Az adatok azt jelzik, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan terjedhet, ami azt jelenti, hogy gyorsan kell cselekedni és agresszíven feltartóztatni a veszélyt - tette hozzá.

Meyers és kutatócsoportja 93 kínai városból jelentett több mint 450 koronavírus-fertőzéses esetet vizsgált, és az eddigi legerősebb bizonyítékot találta arra, hogy tünetmentes emberek is terjesztik a vírust, ez a preszimptomatikus, vagyis tünetek előtti fertőzés. Tanulmányuk szerint 10 fertőzésből több mint egyet olyan ember okozott, aki nem érezte magát betegnek, de már szervezetében ott volt a vírus.

"Ez bizonyítékul szolgál arra, hogy a széles körű intézkedések, mint az izolálás, a karantén, az iskolák bezárása, az utazási korlátozások és tömeges rendezvények lemondása jogos lehet, a tünetmentes terjesztés határozottan megnehezíti a feltartóztatást" - hangsúlyozta Meyer.

Legolvasottabb cikkeink