• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ilyen is van: szakorvos-háziorvos találkozó

Egészségpolitika Forrás: Weborvos
Ilyen is van: szakorvos-háziorvos találkozó

Leginkább példa nélküli a budaörsi rendszeres konzultáció, az első alkalommal az endokrionológia volt terítéken.

Magyarországon példa nélküli együttműködést indított el a Budaörsi Egészségügyi Központ. A kezdeményezés lényege, hogy a térség háziorvosai és a területi ellátásban közreműködő szakorvosok havonta egyszer találkoznak és megosztják egymással tapasztalataikat. A fórumot mostantól minden hónapban megtartják, tájékoztatta lapunkat a központ.

A budaörsi háziorvosok és az Egészségügyi Központ szakorvosai még január végén találkoztak először, hogy szakmai tanácsokkal segítsék egymás munkáját. „A szakmai konzultációktól szorosabb hálózati együttműködést, az ellátásszervezés és a betegutak meghatározását, a megterhelt szakellátás tehermentesítését, az előjegyzések és a várólisták szisztematikus rövidítését várjuk" – foglalta össze a konzultációk célját dr. Gamal Eldin Mohamed főorvos, a rendelő orvos igazgatója. A tudományos ülésen és egyeztető fórumon Budaörs önkormányzata is képviseltette magát.

A főorvos szerint a szakirodalom egyik alapvetése, hogy a háziorvos az egészségügyi ellátó rendszer kapuja. Sok múlik azon, hogy a magát betegnek érző páciens ebben a kapuban kivel találkozik, és hová irányítják tovább: megoldja-e a háziorvos a problémát helyben, vagy továbbküldi páciensét valamilyen szakrendelésre, esetleg kórházba utalja panaszaival a hozzá forduló beteget.

A szakirodalom jelentős része emellett egyetért abban is, hogy az ellátórendszer sajátosságai miatt sokan kerülnek a rendszer magasabb szintjeire, mint indokolt lenne. A diagnosztikai eszközök és a kommunikáció fejlődése, valamint az egyes szakterületek átfedései ezzel szemben egyre inkább lehetővé teszik, hogy a kórképek jelentős részét közvetlenül a háziorvosnál értékeljék, esetleg meg is gyógyítsák a beteget – illetve már ők maguk küldjék el azokra a vizsgálatokra, amikre a szakorvosnak úgyis szüksége lesz a kezeléshez.

Az első budaörsi szakorvos–háziorvos találkozó témája az endokrinológiai betegségek diagnosztikája és terápiája volt. Ez tipikusan olyan terület, ahol túl sok beteg kerül túl kevés előzetes vizsgálati eredménnyel egyből a szakorvosi rendelésre, ami megnöveli a várakozási időt.

A háziorvos kollégáknak a budaörsi rendelő endokrinológus szakorvosa, dr. Csupor Emőke belgyógyász, endokrinológus főorvos tartott előadást a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy betegségeiről, aktuális diagnosztikájukról és kezelési sémájukról. Ezt követően dr. Bálint Beáta radiológus, ultrahangvizsgálatokkal foglalkozó főorvos beszélt a lehetséges diagnosztikai módszerekről. A beszélgetés során az orvosok áttekintették, milyen vizsgálatokra célszerű elküldeni a pácienseket, ha felvetődik annak lehetősége, hogy a tünetek hátterében a pajzsmirigy vagy a mellékpajzsmirigy rendellenes működése húzódik meg. Kiemelték a szűrés fontosságát, és azt, hogy a folyamatos betegellátás alapja a beteggondozás, ami a háziorvos fontos, alapvető feladata.

„Számos labor- és belgyógyászati vizsgálat megelőzheti az első szakorvos–beteg találkozót. Ezek között olyan is van, aminek az eredménye világosan megmutatná, hogy nem pajzsmirigyproblémáról van szó, tehát a betegnek fölösleges a túlterhelt szakorvoshoz fordulnia. De ha a leletek alapján szükséges is a szakorvos beavatkozása, akkor sem kellene egy helyett kétszer foglalkoznia a beteggel, hiszen első körben a szakorvos pont ugyanezekre a vizsgálatokra küldi a pácienst" – hívta fel a figyelmet Gamal Eldin Mohamed.

Az Egészségügyi Központ mostantól minden hónapban megrendezi a szakorvosok és háziorvosok fórumát, ahol rendre egy vagy két betegségcsoportról lesz szó. A témaválasztásnál azokat a tüneteket és betegségeket veszik előre, ahol a legtöbb hasonló szakmai és ellátásszervezési probléma mutatkozik, illetve ahol a leghosszabbak az előjegyzési listák. „Nagyon sokat remélünk a találkozóktól, hiszen minden szereplőnek érdeke, hogy rövidüljenek a betegutak, csökkenjenek a várólisták, javuljon az ellátás. A háziorvosok és szakorvosok hatékony együttműködésében komoly tartalékok vannak" – jelezte a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos igazgatója.

***

A Budaörsi Egészségügyi Központ a budaörsi orvosi ellátás finomhangolása érdekében február végén újabb konzultációt szervezett a város háziorvosainak. A téma a „sürgősségi betegellátók hatékonyabb együttműködése" volt, előadónak dr. Cseke Bélát, az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosát kérték fel. Az előadás középpontjában az állt, hogyan tudnak a háziorvosok zökkenőmentesen kapcsolódni a különféle ellátási formákhoz: amikor mentőt hívnak, amikor sürgősségi vagy kórházi ellátásba irányítják a beteget, amikor a rendelőben működő ügyelet közreműködésére számítanak. „Néha egyszerű dolgokról van szó, például hogy a páciens ne pusztán a kiváltott injekcióval a kezében jelenjen meg hétvégén az ügyeleten, hanem hozzon magával leírást a háziorvostól, aki a szer beadását kéri – mondta Cseke Béla. – Máskor a rendszer csak akkor működik hatékonyan, ha a háziorvos jól ismeri a különféle ellátási formák protokolljait. Ebben adtunk most segítséget."

Dr. Gamal Eldin Mohamed, a konzultáció moderátora szerint a budaörsi háziorvos kollégák elkötelezett gyógyítók, nyitottak, motiváltak. „A sorozat folytatódik" – jelezte a budaörsi rendelő orvos igazgatója.

Legolvasottabb cikkeink