• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: eddig 549 a halálos áldozat Európában

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az ECDC adatai szerint a súlyos fertőzöttek többsége 65 év feletti, az áldozatok zöme pedig nem volt beoltva.

549-en haltak meg február 5-ig bizonyíthatóan az influenza fertőzés szövődményeiben, Európában. Az intenzíven, illetve más kórházi osztályokon ápolt áldozatok közül 444-en 65 évesnél idősebbek voltak. Más mellett ez derül ki az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) heti influenza jelentéséből.

Eszerint egyébként az 5. héten Magyarországon volt a legintenzívebb a járvány egész Európában.

A mostani szezon kezdete óta több mint 5500 kórházi ellátásra szoruló súlyos esetet jelentettek azok az európai országok, amelyek ezeket az adatokat is gyűjtik: a Cseh Köztársaság, Írország, Románia, Spanyolország és Szlovákia, Finnország, Franciaország, Svédország és az Egyesült Királyság. Azok közül a súlyos fertőzöttek közül, akiknél meg lehetett állapítani a vírus típusát, 65 százalék 65 évnél idősebb volt, 30 százalék tartozott a 15-65 év közötti korosztályba és 5 százalék 15 évesnél fiatalabb volt.

Az 549 halálos áldozat nem mindegyikéről volt megállapítható, hogy kapott-e influenza elleni vakcinát, de az ECDC adatai szerint a többség nem volt beoltva.

Magyarországon is egyre kevesebben élnek az influenza elleni védelemmel. Még azok sem kérik a vakcinát, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak, tehát térítésmentesen kaphatnák meg a védőoltás. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint a mostani szezonban eddig kevesebb, mint 620 ezer adag fogyott el a minden évben elérhető 1,3 millió adag ingyenesen kapható vakcinából, 40 ezerrel kevesebb, mint ugyanezen időszak alatt egy évvel korábban. Ráadásul az egészségügyben dolgozók körében is egyre kevesebben kérik az ingyenes vakcinát: az előző szezonban kevesebb, mint 34 ezren oltatták be magukat, míg egy évvel korábban ez a szám csaknem 37 ezer volt.

Valószínűleg az átoltottság alacsony szintje is hozzájárul, hogy az ECDC influenza-térképe szerint Európában nálunk a legintenzívebb a járvány. Intenzívebb, mint két évvel ezelőtt, amikor az OEK azt írta "a Magyarországon a 3-5. héten kibontakozott influenzajárvány - a hazai figyelőhálózat indulása óta nem tapasztalt mértékű intenzitást ért el az elmúlt hetekben - milyen hatással lesz a hazai összhalálozásra". Azóta tudható, hogy 2015. első negyedévében 6 ezerrel többen haltak meg, mint az első három hónapban megszokott.