• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: Egyre több a halálos áldozat

Egészségpolitika Forrás: ECDC-EuroMoMo-beb

Idén az első két hétben meredeken emelkedni kezdett a 65 év felettiek többlethalálozása Európában.

Az idei szezonban az A influenza vírusnak ugyanaz a típusa dominál, mint két évvel ezelőtt, amikor a hivatalos adatok szerint négy hónap alatt hatezerrel többen haltak meg a járvánnyal összefüggő szövődményekben. Az A/H3N2 vírus leginkább a 65 év feletti lakosságot fenyegeti, ezt támasztják alá az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Többlethalálozási Figyelőhálózat (EuroMoMo) idei adatai is.

A figyelőhálózatban résztvevő legtöbb európai országban többlethalálozást mértek az idősek körében az elmúlt egy-két hónapban. Az EuroMoMo grafikája szerint 2017. első két hetében meredeken emelkedni kezdett a halálozások száma, még a két évvel ezelőtti nagyon magas többlethalálozást is meghaladja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy még korai általános következtetéseket levonni ebből, hiszen például a több európai országban, az elmúlt hetekben tapasztalható rendkívül hideg időjárás is hozzájárulhatott a többlethalálozások meredek emelkedéséhez.

Bár országokra lebontva nem lehet tudni, hogy pontosan mennyien hunytak el az utóbbi hetekben, a jelentést küldő országok összesített adatai szerint százezer lakos közül az átlagnál körülbelül hatvannal többen haltak meg Belgiumban, Dániában, Angliában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Skóciában, Svédországban, Svájcban és Walesben.

Az ECDC is külön felhívja a figyelmet, hogy azokban az influenza szezonokban, amelyekben az A/H3N2 vírus dominál, különösen veszélyeztetettek az idősek: a kórházban ápolt súlyosan fertőzöttek többsége 65 év feletti.

Az idei szezon egyébként a korábbiakhoz képest korán kezdődött, ezért is mondható már most el, hogy egyértelműen az A vírusok és azon beül is az A/H3N2 vírus a domináns kórokozó. Szerencsére azok, akik időben beoltatták magukat, védettek lehetnek az ide fertőzés ellen, mivel sikerült a gyártás során eltalálni a változékony vírus most cirkuláló törzsét.

Emlékezetes, hogy a 2014/2015-ös influenza szezonban Magyarországon csaknem 6 ezerrel többen haltak meg főleg 2015. első négy hónapjában, mint általában január és április között szoktak. A szakemberek szerint a többlethalálozás összefüggött az ugyanekkor zajló, a korábbi 10 év legnagyobb, több mint félmillió embert ágynak döntő influenza-járványával. Akkor nem védett tökéletesen a domináns A/H3N2 vírus ellen az vakcina, de a fő probléma sokkal inkább az volt, hogy nagyon kevesen éltek a lehetőséggel, hogy beoltassák magukat. Például a leginkább veszélyeknek kitett 60-65 év fölötti lakosságnak csupán 22 százaléka oltatta be magát.

A 2009/2010-es világjárvány előtt még nem mérték, legfeljebb megbecsülték a járványügyi szervezetek az influenza miatt halálozásokat. Nem véletlenül, hiszen nem egyszerű meghatározni, hogy egy-egy haláleset mögött az influenzafertőzés állhat. Ha ugyanis valaki tüdőgyulladásban, vagy valamilyen krónikus betegségben huny el, az kerül a statisztikába, holott lehet, az influenza fertőzés váltotta ki, erősítette fel a már meglévő, halállal végződő betegséget.

A világjárvány óta azonban az európai járványügy létrehozta az EuroMoMo weboldalt, ahol egyszerre mérik az influenzajárványok intenzitását és a többlethalálozásokat. A két évvel ezelőtti szezonban ennek alapján egyértelműen kiderült, hogy ez a kettő összefügg.