• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Informatikai eszközöket kapott az onkológiai intézet

Egészségpolitika 2019.09.04 Forrás: MTI
Informatikai eszközöket kapott az onkológiai intézet

Új korszak az EBP történetében: "az orvosszakmai előkészítést után most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítanak"

Informatikai eszközöket kapott az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 629,3 millió forint értékben. Polgár Csaba, az intézmény főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a nagy teljesítményű szerverek, számítógépek, nyomtatók beszerzése szorosan kapcsolódik a későbbiekben, az intézet területén felépülő onkodiagnosztikai központhoz.

Ez utóbbi beruházásra 10,3 milliárd forintot fordít a kormány az EBP-ből. A négyemeletes, mélygarázzsal ellátott, összesen 11.382 négyzetméteres épületben kap majd helyet a képalkotó diagnosztikán túl a patológiai, citológiai, a kutatói és az onkogenomikai részleg. Szintén az épületben - amely a főigazgató reményei szerint még ebben a kormányzati ciklusban megépül - alakítják majd ki az úgynevezett telemedicina központot, amely virtuális orvosi konzultációkra is lehetőséget nyújt a leletek, képalkotó felvételek tárolásán, továbbításán túl. A főigazgató szerint ezen fejlesztések sokkal komplexebben fogják lehetővé tenni a daganatok korai diagnózisát, az elváltozások korai stádiumban történő kezelését, a betegek egynapos diagnosztizálását.

Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese az Egészséges Budapest Program kapcsán elmondta, a 2017-től 2026-ig tartó program alatt 700 milliárd forintot szán a kormány a közép-magyarországi régió és Budapest egészségügyi ellátásának átalakítására. A beruházások, fejlesztések során négy centrumkórház, tizenegy országos intézet, tizenhárom társkórház és 32 szakrendelő újul meg a következő években. Úgy fogalmazott, sajtóhírekkel ellentétben a fejlesztési program "töretlenül halad előre", több kórház esetében ezekben a hónapokban a tervezési eljárások eredményeit is kihirdetik. "Idén egy új korszak kezdődött az EBP történetében; az orvosszakmai előkészítést követően most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítanak" - emelte ki Tóvizi Attila.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint az utóbbi 25-30 év legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósul meg az EBP keretében. Mint mondta, a kerületben lévő OOI-n kívül megújul a Szent János Kórház is, amelynek járóbeteg-részlege fokozatosan áttelepül a Kútvölgyi úti épületbe, és ez után kezdődhet meg a kórház átalakítása.

A kerületvezető elmondta, nemcsak állami keretből fejlődik a kerület egészségügyi ellátása, hanem a XII. kerületi önkormányzat is számos háziorvosi rendelőt újított fel, és a kerületben található, magánellátást nyújtó intézmények is rendre megújulnak, fejlődnek. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott, a kormány igyekszik az egészségügy fejlesztésére fókuszálni, azonban, hogy lesz-e kellő számban orvos, szakember, abban csak bízni lehet. Mint mondta, érződik a szakemberhiány, és a jobb munkafeltételek némileg mérséklik az elvándorlást, de meg nem állítják, ahhoz a bérek, a lakhatás és egyéb szolgáltatások terén is lépni kell.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink