• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Inkontinencia: NEM a megszorításra

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Elfogadhatatlannak tartják az 50%-os áremelést, és a támogatott eszközmenyiség csökkentését.

Elfogadhatatlannak tartja a betegeket érintő 50 százalékos áremelést, valamint a felhasználható mennyiség fűnyíró elv szerint történő önkényes csökkentését az Új Inko Fórum, az inkontinens betegek valamint az őket ellátó és ápoló hozzátartozók és szakemberek közös egyesülete - tudatták közleményében. 

A szervezet azt a célt tűzte maga elé, hogy a betegeknek, az orvosoknak és az illetékes döntéshozóknak is minden az inkontinenciával kapcsolatos szakmai jellegű támogatást megadjon, hogy az inkontinencia egyéni és társadalmi terhei is egyaránt csökkenhessenek. Ahhoz azonban, hogy a felkínált szakmai jellegű tájékoztatás célba érhessen, illetve a közös munka létrejöhessen elengedhetetlen feltétel, hogy a döntés előkészítésbe és döntéshozásba bevonják az érintett civil szerveztet. Ehhez képest az elmúlt időszakban pusztán a magyar médiában megjelenő hírekre támaszkodva tudtunk a gyógyászati segédeszközöket és azon belül az inkontinencia termékeket érintő megszorításokról tájékozódni.

Ez az eljárás különösen annak fényében elszomorító, hogy az Új Inko Fórum a Nemzeti Betegfórum rendes tagja. A nemrég elfogadott törvényi változások értelmében a Nemzeti Betegfórum betegszervezetekkel való kapcsolattartás hivatalos fórumaként jött létre, így feltétlenül káros gyakorlatnak tartjuk, hogy az egészségügyi kormányzat a saját maga által létrehozott egyeztető fórumokat is semmibe veszi.

A sajtóban megjelent információk szerint az inkontinenciában szenvedők által használt betétek támogatását például 80-ról 70 százalékra mérsékelnék. Ez az érintett betegek számára 50 százalékos áremelést jelent miközben a gyártók utoljára 2003 májusában emelhettek árat. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy sok éve változatlan termelői árak mellett ilyen mértékű általános áremelést kelljen elviselni az a sokszor nyugdíjból gazdálkodó érintetteknek.

Másfelől – szintén csak a sajtómegjelentekre támaszkodva – meglepve értesültünk arról, hogy nadrágpelenkákból napi három helyett kettőt lehetne rendelni, receptenként pedig összesen egy havi mennyiséget, a jelenlegi három hónapra elegendő helyett.
A felhasználható termék számának maximalizálása már eddig is számos problémát okozott, pedig biztosak lehetünk benne, hogy pusztán a csinos megjelenés érdekében senki nem húz magára nadrágpelenkát.

Az egyesület (is) immár évek óta komoly szakmai munkát folytat annak érdekében, hogy támogassa az ésszerű segédeszköz-felhasználást. Nemzetközi példákból és tapasztalatokból tudjuk, hogy mindig az adott beteg állapotának leginkább megfelelő segédeszköz alkalmazása a kulcsa a racionális és költséghatékony használatnak, így elképesztő és minden szakmai megközelítést nélkülöz a felhasználható mennyiség önkényes – az érintett betegek igényeit és állapotát teljesen figyelmen kívül hagyó – 33 százalékkal történő csökkentése.

Az Új Inko Fórum elkötelezett abban, hogy az inkontinencia egyéni és társadalmi terhei is egyaránt csökkenhessenek, azonban erre csak szakmai alapokon, a leginkább érintettek szükségleteinek figyelembe vételével kerülhet sor. Az egyesület nagyon bízik benne, hogy a jövőben nem csak a sajtóban megjelenő hírekre támaszkodhat és sor kerül az egészségügyi államtitkárság által alkotott rendeletekben is rögzített egyeztetésre - áll a közleményben.

/ Az Új Inko Fórum, az inkontinens betegek valamint az őket ellátó és ápoló hozzátartozók és szakemberek közös egyesülete. Az Új Inko Fórum tagjai a betegek és hozzátartozóik mellett az inkontinencia által érintett orvosi területek elismert szakértői, akadémikusok, professzorok, főorvosok./