• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

Egészségpolitika 2021.01.15 Forrás: MTI - Weborvos
Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

"Semmi mást nem várok el önöktől, mint azt, hogy mutassanak példát szakmailag és emberileg" - mondta a tárcavezető.

Egészségügyi intézményvezetői kinevezéseket adott át az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. Kásler Miklós a kinevezések átadása előtti beszédében úgy fogalmazott: az egészségügy átalakításának két sarkalatos pontja van: az alapellátás és az öt nemzeti program.

Az országos intézetek feladata, hogy a népegészségügyi betegségcsoportok epidemiológiai, módszertani, szervezési, diagnosztikai, terápiás és oktatási-kutatási központjai, szakmai vezetői  legyenek - emelte ki.

A miniszter az intézményvezetőkhöz szólva azt mondta, "semmi mást nem várok el önöktől, mint azt, hogy mutassanak példát szakmailag és emberileg".

Pénteken hat országos intézet - a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, az Országos Mozgásszervi Intézet, és az Országos Onkológiai Intézet - főigazgatója vehette át kinevezését. A megbízatások 2021. január elsejétől hatályosak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) valamint, Poór Gyula, az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgató-főorvosa, Andréka Péter Gábor, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató- főorvosa, Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató-főorvosa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató-főorvosa, Erőss Loránd, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgató-főorvosa és Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa (b-j) az intézetvezetői kinevezések átadása után az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. január 15-én. MTI/Bruzák Noémi)

Mint korábban ismertettük, a Kormány rendeletet adott ki az országos intézetek működéséről és összevonásáról (694/2020. (XII. 29.). A rendelet értelmében egybeolvad az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), valamint Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (Nyírő) és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI). Az ORFI és az OORI összevonásával létrejött intézetet ezután Országos Mozgásszervi Intézetnek, a Nyírő és az OKITI egybeolvadásával megalakuló intézményt Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetnek nevezik majd. Az intézetekhez társgyógyintézeteket is csatolnak. Az új struktúra a rendelet szerint:

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

                              Állami Szívkórház Balatonfüred

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

                              Törökbálinti Tüdőgyógyintézet

                              Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet

Országos Mozgásszervi Intézet

                              Parádfürdői Állami Kórház

Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet

Országos Onkológiai Intézet

                            Mátrai Gyógyintézet

A rendelet szerint az országos gyógyintézet és az országos társgyógyintézet vezetőjét – az országos kórház-főigazgató javaslatára – az egészségügyért felelős miniszter nevezi ki és menti fel, de minden további irányítói, fenntartói jogosítvány az országos kórház-főigazgatóé.

Az országos intézetekről szóló rendeletben egy kivétel van: az Országos Sportegészségügyi Intézet, amely a jogszabály szerint jelenlegi jogállását megtartja, és az intézetről a kormány külön rendeletet alkot.

Legolvasottabb cikkeink