• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ismét pályázhatnak a szakorvosok Richter Érdemérem Díjra

Egészségpolitika 2024.02.21 Forrás: Weborvos
Ismét pályázhatnak a szakorvosok Richter Érdemérem Díjra

Egyre ismertebb és elismertebb az orvosok körében a Richter Érdemérem Díj, melyre az elmúlt években számos pályamű érkezett.

Második alkalommal hirdette meg a Richter Gedeon Nyrt. a hazai szakorvosok elhivatott munkáját elismerő Richter Érdemérem Díjat, melyre 2024. március 17. vasárnap éjfélig várják a pályázatokat.

A díjazottak pályamunkájának 2 millió forintos támogatása mellett a Díj szakmai és társadalmi megbecsülést is jelent. A ötfős zsűri a rangos elismerést a kutatás-gyógyítás területén elért kiemelkedő eredményért, szakmai teljesítményért ítéli oda.

A Richter Érdemérem Díjat hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre 2022-ben, vállalatalapítónk születésének 150. évfordulója alkalmából. A hiánypótló díjjal a célunk, hogy méltó emléket állítsunk a magyar modern gyógyszeripar megteremtőjeként is számontartott Richter Gedeon mai napig ható szellemisége előtt, valamint elismerésben részesíthessük, és a figyelem látókörébe emelhessük a hazai egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek kiemelkedő munkáját” – mondta a díjról Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója, a Richter Érdemérem zsűritagja.

Dr. Kozma Róbert

A pályázat célja azoknak az innovatív elképzeléseknek és bevált jógyakorlatoknak a bemutatása, amelyek inspirációként szolgálhatnak az orvostársadalom tagjai számára, elősegítve ezzel az ellátórendszer megújulását és az orvosi hivatás hatékonyságának növelését.

A díjra minden aktív klinikai szakágban szakorvosi képesítéssel rendelkező, Magyarországon tevékenységet folytató szakorvos pályázhat három kategóriában.

2024-ben is keressük az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató szakorvosát, az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató szakorvosát, valamint az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző szakorvosát.

A díj elismertségét erősíti, hogy a Magyar Orvosi Kamara szakmai partnerként járul hozzá a pályázathoz. „A MOK szakmai partnerként való részvétele olyan kezdeményezésekben, mint a Richter Érdemérem Díj pályázata, segíti az orvosok és az orvostudomány területén dolgozó szakemberek elismerését, szakmai fejlődését. Emellett a Kamara számára fontos, hogy stratégiai partnerséget alakítson ki olyan vállalatokkal, amelyek elkötelezettek a hazai gyógyítás és kutatás fejlesztése iránt. Ezek az együttműködések - amellett, hogy alkalmat adnak kiemelkedő teljesítmények elismerésére és megünneplésére - az egészségügy szereplőinek közösségét is erősítik” – emelte ki Dr. Álmos Péter a MOK elnöke, a Richter Érdemérem zsűritagja.

 Dr. Álmos Péter

A Richter Érdemérem Díj egyre ismertebb és elismertebb az orvosok körében, melyre az elmúlt években számos pályamű érkezett.

A kimagaslóan magas pályázatok száma azt mutatja, hogy a díj nagy népszerűségnek örvend a hazai orvostársadalomban, és elismerik a kitüntetés presztízsét, értékét a szakmai körökben. Az elmúlt két év tapasztalata és a beérkezett visszajelzések alapján úgy látjuk, hogy a hazai orvosok elkötelezettek a kiválóság iránt, és szívesen vesznek részt olyan eseményeken, amelyek hosszú távon az egyéni sikerek elérésén túl a szakma fejlődésüket, elismertségüket is szolgálja” – tette hozzá Dr. Kozma Róbert.

A díj ázsióját szintén növeli az a neves szakemberekből álló grémium, amely odaítéli a kitüntetést az arra érdemeseknek. A zsűri munkájában Dr. Álmos Péteren és Dr. Kozma Róberten kívül részt vesz Prof. Dr. Bódis József a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. Keresztes Katalin Ph.D. belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos és Dr. Radics Judit pszichiáter-pszichoterapeuta alvásszakértő főorvos.

Közhelynek tűnhet, de a Richter Érdemérem esetében is igaz, hogy a zsűrinek nehéz feladata van a győztes pályázatok kiválasztásakor.

Milyen kritériumok mentén ítélik oda a díjakat? „A meghirdetett kategóriákban benyújtott pályaművek értékelése során figyelembe vesszük a pályázó szakmai látásmódjának, javaslatainak újszerűségét, továbbá felmérjük a pályázatok hozzáadott értékét népegészségügyi szempontból az eddig alkalmazott szakmai standard gyakorlatokhoz képest. Mindezek mellett értékeljük azok gyakorlatorientáltságát, az ötletek hosszabb távon történő alkalmazhatóságát, továbbá azt is, hogy mennyire adaptálható a pályázatban szereplő szakmai tevékenység, jó gyakorlat más szakterületeken, intézményekben. Zsűri társaimmal áttekintjük a benyújtott pályaművek tudományos, innovációs jellegét, a pályázók szakmai múltját és munkásságát, végül a teljes pályázat átgondoltságát, kidolgozottságát és felépítettségét is figyelembe vesszük az értékelés során” – emelte ki Dr. Kozma Róbert.

A Díjnak köszönhetően a győztes pályázatokban megismert innovatív ötletek, elképzelések, jó gyakorlatok az orvosok szélesebb köréhez is eljuthatnak, ugyanis azok a hivatalos eredményhirdetést követően elérhetőek a Díj honlapján, hogy mindazok inspirációt gyűjthessenek belőlük, akik nyitottak az új gyakorlatok befogadására, adaptálására.

Az élethosszig tartó tanulás hivatásunk elemi része. A legújabb eredmények megismerése, legyen az új gyógyszer vagy a digitális forradalomból eredő technológiai változás, a munkánk elengedhetetlen követelménye. Az elmúlt években a járványhoz, majd az egészségügy szerkezeti átalakításához szükséges folyamatos adaptáció ugyanakkor érezhetően leterhelte az orvostársadalmat, ezért az innovatív ötletek, a jó példák bemutatásáért is többet kell tenni" – véli Dr. Álmos Péter, aki elkötelezett amellett, hogy az orvosok megismerhessék a díjazott pályaműveket. „A Kamara kifejezett célja, hogy az orvostársadalomhoz eljuttasson jó gyakorlatokat, ajánlásokat és olyan pozitív példákat, amit a Richter Érdemérem is elismer. Munkacsoportjaink közvetlen kapcsolatban vannak a betegágy mellett dolgozó orvosokkal, és jó hatékonysággal segítik ezek terjesztését.”

A pályázat nem titkolt célja az is, hogy az orvostársadalom megbecsültségét is erősítse. A díjazott orvosok nemcsak a szakmán belül szereznek hírnevet, hanem a széles társadalom is megismerheti a nevüket.

Információk a Richter Érdemérem Díjról:

A pályázatok benyújtása írásban, elektronikus úton történik. A pályamunkákat a www.richtererdemerem.hu weboldalon található pályázati űrlap kitöltésével lehet benyújtani.

A pályamunkák beérkezési határideje: 2024. március 17. vasárnap éjfél.

A Richter Érdemérmet elnyerő pályázatok a szakmai elismerésen túl bruttó 2 millió forint összegű díjazásban is részesülnek.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2024. április 26-án kerül sor Budapesten.

Legolvasottabb cikkeink