• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Javulnak a járványügyi adatok, de még nincs vége

Egészségpolitika 2021.05.09 Forrás: MTI
Javulnak a járványügyi adatok, de még nincs vége

A vakcina nem csak egyéni, de közösségi védelmet is nyújt, hiszen megakadályozza a vírus terjedését a közösségben.

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, a világban még zajlik a járvány, vannak országok, amelyek épp súlyos járványhullámban vannak, de Magyarországon a védekezésnek, a járványügyi intézkedéseknek és az oltási programnak köszönhetően "most már egy kicsit lazíthatunk". Emlékeztetett rá: lazultak a járványügyi korlátozások, megnyíltak a szolgáltatások, a mozik, színházak, uszodák, fürdők.

Már több mint 4 millió 288 ezren kapták meg az első oltásokat, több mint kétmillióan a másodikat is, emellett megkezdődött az oltás az egydózisú Janssen-oltóanyaggal. A következő héten kerül sor a regisztrált 16-18 évesek oltására. Péntekig várták a 16-18 évesek regisztrációját, akik hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak majd maguknak időpontot az oltópontra. Az a 16-18 év közötti fiatal, aki most nem regisztrált, a későbbiekben is megteheti, lehetősége lesz a védőoltás igénybevételére. Az oltópontokon továbbra is elérhető az AstraZeneca-, a Szputnyik és a Sinopharm-vakcina.

Elértük, hogy mindenki szabadon választhat magának időpontot és helyszínt a védőoltás felvételére - jelentette ki. Emlékeztetett rá: a WHO a héten hagyta jóvá a Sinopharm-vakcina veszélyhelyzeti alkalmazását, és ajánlja a 18 éven felülieknek.

Az osztályvezető hangsúlyozta: ahhoz, hogy fenntartható legyen a kedvező védőoltási helyzet, és ne alakuljon ki újabb járványhullám, fontos, hogy minél több embert beoltsanak. Mint mondta, a vakcina egyrészt egyéni védelmet nyújt, megóv a súlyos fertőzéstől, a kórházba kerüléstől, esetlegesen a haláltól, de közösségi védelmet is nyújt, amely megakadályozza a vírus terjedését a közösségben. Ezért azt kérte, aki még nem regisztrált, tegye meg, és a regisztráció után 2-3 nappal már akár időpontot is foglalhat a védőoltásra.

Az osztályvezető kitért arra, hogy még egy darabig szükséges fenntartani a maszkviselési kötelezettséget. A járványügyi helyzet javulásától függően döntenek a távolságtartás, a maszkviselés és a rendezvénytartás szabályainak változtatásáról.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől az általános iskolák felső tagozatára, valamint a középiskolákba járók is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, hangsúlyozta, fontos, hogy közülük aki megteheti, vegye fel a védőoltást. Mint mondta, kell idő, amíg a védőoltás kifejti a hatását, de a maszkviseléssel, a higiénés szabályok betartásával és a távolságtartással megakadályozható a fertőzés.

Merkely: nem szabad elveszteni az oltakozási kedvet

A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet - mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.  Merkely Béla úgy fogalmazott, a lecsengő járvány nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, a harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek. Példaként említette, hogy naponta nagyjából százan halnak meg a vírusfertőzés következtében.  Hangsúlyozta, a lakosság a média és a közösségi felületek hatására kivár az oltakozással, ami további megbetegedésekkel jár.

A Semmelweis Egyetem rektora ezért mindenkinek azt javasolta, használja ki a lehetőséget, és igényeljen egyet a rendelkezésre álló vakcinák közül, mivel mindegyik ugyanolyan hatást vált ki. Merkely Béla megismételte, ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a koronavírus-járvány.  A rektor bátor és jó döntésnek nevezte, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként alkalmazta a kínai Sinopharm cég vakcináját, ami sokat tett hozzá ahhoz, hogy újrainduljon az élet Magyarországon.  Kiemelte, biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerje a Sinopharm-vakcina hatásosságát, amit szerinte hamarosan az európai és az amerikai gyógyszerügynökségek is megtesznek majd.

A Semmelweis Egyetemen csaknem hatezer koronavírusos esetet kezeltek, és egyszer-egyszer olyat is tapasztaltak, hogy valakinek két vakcinát követően kórházi ellátást igénylő megbetegedése lett, és ebben nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

A Sinopharm vakcinája jól tolerálható, tehát kevés oltási reakciót fejt ki, emellett könnyen szállítható és hosszú ideig biztosítható például oltóbuszokon - jegyezte meg Merkely Béla, aki arra is felhívta a figyelmet: a családok és a nemzet immunitása szempontjából sem elhanyagolható, hogy Magyarországra 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett eddig.

Legolvasottabb cikkeink