• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelentős feszültségek után érdemi eredmények

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Dr. Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét az alapellátási támogatás 10 milliárdos növelése kapcsán kérdeztük.

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szerveinek Tanácsa csütörtökön állásfoglalást tett közzé: „A MOK TESZT üdvözli, hogy az alapellátásra fordítandó idei költségvetési forrás 10 milliárdjából végre az alapellátó fogorvosok is részesülnek. Támogatja a védőnők munkájának elismerését is. Ugyanakkor határozottan leszögezi, hogy a háziorvosok, házi gyermekorvosok tovább nem terhelhetők, praxisaik számára a rájuk jutó forrás bárminemű orvosi plusz, munkaidő tevékenység előírása nélkül folyósítandó!"

Elnök úr, milyen célok mentén tervezte, illetve hogyan fogja a kormányzat az alapellátás hatékonyságának javítása érdekében felhasználandó forrásokat szétosztani?

Az elmúlt napokban világosan lehetett érezni, hogy rohamosan nő a feszültség az alapellátásnak juttatott 10 milliárd forintos többletforrás kapcsán, mivel senki sem értett egyet a háziorvosi kötelezettségek növelésével. A múlt hét közepére már odáig jutottunk, hogy a tárgyalások eredménytelenség esetén nagygyűléshez és keményebb eszközökhöz kell folyamodnunk. Ennek szellemében hozta meg a MOK Területi Szerveinek Tanácsa később közzétett határozatát. Aztán csütörtökön reggel leültünk Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár úrral, és rövid idő alatt, nagyon hatékonyan, kiváló eredményeket értünk el.

Miben állapodtak meg?

Egyértelmű sikernek számít, hogy a Magyar Orvosi Kamara elérte annak közös kimondását, hogy nincs és nem is lesz a háziorvosokat érintő munkateher- vagy munkaidő-növekedés. Marad a jelenleg is érvényes rendelési idő, háziorvos kollégáinkat semmilyen további feladattal nem terhelik. Az azóta szárnyra kelt információkkal ellentétben a háziorvosok ebben az esztendőben is megkapják teljes egészében azt az összeget, amely a központi döntés alapján őket megilleti.

Arról is szóltak a híradások, hogy kevesebb, mint 10 milliárd jut majd az alapellátásnak. Erről is született megállapodás?

Ugyanúgy, ahogy tavaly, idén is 10 milliárd forintot tervezett a kormányzat az alapellátás forrásainak bővítésére. Tárgyalásaink alapján ez a forrás rendelkezésre áll. Az elmúlt évvel ellentétben idén, éppen a MOK hosszas küzdelme eredményeként, a fogorvosok is kapnak ebből a forrásból, hiszen alapellátók ők is. A védőnőknek juttatandó 2 milliárdos forrást sem tudjuk ellenezni, csak támogatni, hiszen országszerte jelentős feladatokat ellátva, érdemi munkát végezve csökkentik az érintett praxisok háziorvosainak terheit. Ez ellen nem lehet kifogásunk. Tárgyalásunkon arról is megállapodtunk, hogy a háziorvosok az idén 6 milliárd forintra tehető összeget, illetve ennek egy praxisra jutó részét meg fogják kapni, igaz, nem 12 hónapra szétosztva, hanem úgy, hogy annak havi összege nagyjából 130 ezer forint legyen. Ennek eredményeként nemhogy kár nem éri a háziorvosokat, hanem a 2017-es költségvetésbe ez a forrás maradéktalanul beépülhet – aminek egyértelmű hasznát a jövő évi költségvetésben láthatjuk majd.

Sikernek éli meg a felsorolt eredményeket?

Tárgyalásaink és az azokon elért eredmények két dolgot jeleznek egyértelműen: a Magyar Orvosi Kamara elfogadottságát, illetve azt, hogy hosszú és kitartó tárgyalásokon, közösen, érdemi párbeszéddel, jó eredmények érhetőek el. Kamaránk sokadszor, és úgy tűnik, egyre eredményesebben szorgalmazza, hogy már ebben az évben megnyissuk a költségvetést az általános egészségügyi béremelés érdekében, az álláspontunk szerint már fenntarthatatlan bérfeszültség oldása céljából. Úgy véljük, legalább a kezdő szakorvosoknak juttatott 151 ezer forintos havi többletbér mértékéig általános béremelésre volna szükség a teljes szakorvosi karban – még az idén. A jövőben pedig ennek több éven át tartó, előre kiszámítható folytatására. Egyébként államtitkár úr e felvetés jogosságával egyetértett, és úgy zártuk megbeszélésünket, hogy ennek szellemében igyekszik tárgyalni a pénzügyi döntéshozókkal.

Legolvasottabb cikkeink