• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Jól sikerült az átállás a hatvani SBO-n

Egészségpolitika 2019.01.28 Forrás: Weborvos
Jól sikerült az átállás a hatvani SBO-n

Saját forrásból és adományokból történt az évente közel 28 ezer esetet ellátó sürgősségi osztály fejlesztése.

Az Albert Schweitzer Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya 2015-ben a Hotelépület földszintjén került kialakításra, és azóta is a nap 24 órájában látja el a sürgős ellátást igénylő eseteket. A betegek felvételét az adminisztrátorok és a diszpécserek végzik a megújult betegfelvételi pultban. A felvett betegek ellátása a triázs helyiségben kezdődik, ahol előzetes állapotfelmérést követően a betegek osztályozása történik, az állapot súlyosságát jelző színkód (karszalag) alapján - zudatta a kórház közleményben. Az általános részlegen 2 db kezelő-, 1 db, korszerű és új fekvőágyakkal és monitorokkal ellátott megfigyelő helyiség és 1 db elkülönítő helyiség, a traumatológiai részlegen 2 db vizsgáló-, 1 db kiemelt kezelő- és 1 db gipszelő helyiség található.

A mentők a korszerű, tágas, fedett és biztonságos mentőbejáraton érkeznek intézményünkbe közvetlenül a Sürgősségi Betegellátó Osztályra.

Igazodva a betegek igényeihez nappal három szakmai sor (traumatológus szakorvos, sürgősségi szakorvos és egy mentőtiszt), éjszaka két szakmai sor (traumatológus szakorvos, sürgősségi szakorvos) és felkészült, képzett szakdolgozók sora fogadja a betegeket.

Közvetlen kapcsolatban a Sürgősségi Betegellátó osztállyal szintén a földszinten található a Radiológiai osztály, amely a sürgősségi ellátáshoz szükséges valamennyi vizsgálati eszközzel (röntgen, ultrahang, CT) rendelkezik, így az azonnal, késlekedés és szállítási nehézség nélkül elérhető a nap 24 órájában folyamatosan szakorvosi jelenléttel.

A betegutak optimális alakítását és a finanszírozáshoz szükséges adatok rögzítését február 1-jétől a MedWorks (medikai) rendszer egy teljesen új informatikai modulja is segíti, melynek tesztüzeme a napokban indul.

Intézményünkben a sürgősségi betegellátó rendszert szabályozó rendelet hatályba lépéséből adódó változásokra történő átállás zökkenőmentesen zajlott, köszönhetően munkatársaink és a betegek maximális együttműködésének és türelmes hozzáállásának. Megítélésünk szerint az új rendszer hatékonyan segíti a betegellátást, segít csökkenteni az ellátók és a betegek között esetlegesen kialakulható konfliktusokat.

Kórházunkban a jogszabályi előírás bevezetésével számos olyan intézkedést vezettünk be, melyek az új rendszer alkalmazását könnyebbé teszik. Átalakítottuk a betegfelvételt, a betegfelvételi pultot, melynek eredményeként az ellátásra várakozó betegek a diszpécsertől folyamatosan informálódhatnak. Az új triázs rendszernek köszönhetően, már az első vizsgálatot követően tájékoztatást tudunk adni a várható várakozási időről, az ellátás várható menetéről.

Több információs anyagot készítettünk, melyek az új rendszer működését ismertetik és folyamatosan elérhetővé tettük ezeket.

Fontos szempont volt az átalakításnál, hogy a várakozást minél kényelmesebbé és informatívabbá tegyük, ezért az osztály területén elhelyezésre került egy ballonos víz automata, rendelkezésre áll italautomata és a közvetlen szomszédban található az intézményi büfé. A várakozást kényelmes és nagyszámú várótermi pad teszi komfortosabbá.

A betegek megfelelő tájékoztatásáról kihelyezett plakátokkal és számos multimédiás eszközzel gondoskodunk.

Az átalakítás költsége minimális volt, mivel azt belső átszervezéssel, belső munkaerővel, valamint a budapesti Pappas Autótól és a jászfényszarui Samsung Zrt-től kapott adományokkal oldottuk meg. Az új beszerzések a megfigyelőben elhelyezett ágyakra és tájékoztató táblákra terjedtek ki.

Intézményünk esetében szintén a Sürgősségi Betegellátó Osztály területén található a Háziorvosi Ügyeleti egység. Ezen ellátási forma közelsége azért is fontos, mivel a sürgősségin nagy számban jelennek meg olyan betegek, akiknek ellátása nem igényel sürgősségi ellátást, ugyanakkor az alapellátásba vagy szakrendelésre kell irányítani.

A hatvani kórház fontos szerepet tölt be a térség ellátásában, mivel Intézményünk az M3-as autópálya mentén, Budapest-Miskolc között az egyetlen sürgősségi ellátást is nyújtó kórház.

A 2019. február 16-án tartandó hagyományos jótékonysági bálunk célja is a Sürgősségi Betegellátó Osztály további fejlesztése. Az ott befolyó bevételből egy modern, a triage-olást segítő készüléket szeretnénk megvásárolni - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink