• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jubileumi Medicina  Fórum évkönyvbemutató és díjátadó

Egészségpolitika 2022.11.20 Forrás: Weborvos
Jubileumi Medicina  Fórum évkönyvbemutató és díjátadó

"Az orvosi „mennyiségi” teljesítménymotivációk gyengültek, mélyült a szakdolgozók és az orvosi fizetések közötti szakadék".

Kettős jubileumát ünnepelte november 17-én a Medicina Fórum, partnerségben a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társasággal és a Magyar Kórházszövetséggel. Budapesten, a Gundel rendezvénytermében tartották meg a 45. Medicina konferenciát és 10. alkalommal adták ki a Medicina Fórum évkönyvet -a nem sajtónyilvános rendezvényről a szervezők tudósítottak.

Mint írták, az ünnepi rendezvény résztvevőit Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szakújságíró köszöntötte, aki 22 éve kezdeményezte a konferencia elindítását, majd 10 évvel ezelőtt alapította meg a Medicina Fórum évkönyvet, a hozzá kapcsolódó kiválósági díjakkal.

Az ünnepi konferencián Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tartott nyitó előadást, amelyben bemutatta „A korszerű és hatékony egészségügy” programot. Amint fogalmazott: az egészségügy rég várt átalakításának célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, az EU átlaghoz történő további közelítése, az otthonhoz közeli ellátások megerősítése, a betegbiztonság növelése. Mérsékelni kell a gyógyításhoz való hozzáférés terén tapasztalt egyenlőtlenségeket, csökkenteni a civilizációs betegségek mértékét. A kormány továbbá szükségesnek tartja a háborús, valamint a járvány sújtotta időszakra készülve az egészségügyi reagáló képesség megtartását, megerősítését. Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával pedig feltérképezik a szakrendelők állapotát, humánerőforrás helyzetét, eszközállományát, azután dönt a kormány a szükséges lépésekről.

Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója előadásában kiemelte a széles jogosítványokkel rendelkező családorvosi ellátás kiépítését, a háziorvosi szakma presztízsének növelését. Szükséges a korszerű egynapos sebészeti ellással kiegészített szakellátás kiépítése és a sokszakmás centrumkórházak egységes működésének megoldása. Elengedhetetlen a túlterhelt és létszámában hiányos egészségügyi dolgozói kör bővítése, az intézményi struktúra átalakítása, amihez egységes ellátási és irányítási rendszert kell bevezetni. Nem halasztható a közellátás és a magánellátás viszonyának rendezése.

Az ünnepi konferencián előadást tartott Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Az ország gazdaságát, az egészségügyet érintő külső és belső hatásokról szólva utalt az Ukrajnában dúló háború hazánkat is sújtó, negatív hatásaira, amely súlyos energiaválsággal.  Utalt a valuta cserearányok kedvezőtlen változására, a nyersanyagok, az energiahordozók árának emelkedésére, a pandémiás időszakból történő visszaépülés többletterheire. Úgy látja, hogy a külső hatások mellett, a mára kialakult gazdasági helyzetünket befolyásolta az év első hónapjaiban társadalompolitikai és politikai okokból vállalt nagymértékű, keresletet gerjesztő államháztartási pénzkiáramlás.

A Magyar Kórházszövetség elnöke Velkey György elismeréssel szólt az orvosi béremelésről, de mint mondta: az orvosi „mennyiségi” teljesítménymotivációk gyengültek, mélyült a szakdolgozók és az orvosi fizetések közötti szakadék, a kórházak gazdasági és műszaki munkatársai pedig úgy érzik, magukra maradtak. Mindezt orvosolni szükséges. Utalt arra, hogy az ágazatban szükséges változtatások miatt a kisebb kórházak dolgozói szoronganak, mivel szükségesnek tartják a megfelelő információáramlást az irányító hatóságoktól.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint nincs gyógyítás a szakdolgozók nélkül. A tetemes szakemberhiány pótlásáról a bérek rendezése, a munkakörnyezet javítása mellett az ápolói, hatáskörök, kompetenciák, előmeneteli lehetőségek meghatározásával sürgősen gondoskodni kell. 

Balázs Zsuzsanna, a Generali Biztosító egészségbiztosításért is felelős üzletágvezetőjétől megtudtuk, hogy a 2020-ban kissé megtorpant ugyan a magánbiztosítási piac, ennek ellenére elmondható, hogy folyamatosan bővül, 2022-re 20 százalék feletti a növekedés. Hangsúlyozta a magán és közellátás szabályozott együttműködésének fontosságát.

A rendezvényen előadást tartó Hornyák László, a HARTMANN Rico Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet a kórházi fertőzésekre, azok megelőzésére. Mint mondta, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel szorosan összefügg, hogy a baktériumok egyre ellenállóbbakká válnak az antibiotikumokkal szemben. Ha nem történik előrelépés, akkor becslések szerint a rezisztencia 2050-re vezető halálokká válva 10 millió ember halálát okozhatja világszerte.

Mikola István, korábbi egészségügyi miniszter, aki 22 évvel ezelőtt egyik ösztönzője és támogatója volt a Medicina konferenciák létrehozásának, ma is fontosnak tartja a szakmai fórum munkáját. Úgy értékeli, hogy a konferencia a kezdetektől fogva megfelelő szakmai platformot biztosít az ágazat irányítóinak, az ágazat szakmai szervezeteinek, a betegszervezeteknek, az egészségügyben dolgozók képviselőinek a párbeszédre. Fontosnak tartja az egészségügyeben tervezett változtatások következetes és fokozatos végrehajtását. 

Bemutatták a MEDICINA TOP200 évkönyvet

Bemutatták az ünnepi rendezvényen a Medicina Fórum évkönyvet. A zsűri elnöke Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke méltatta az évkönyvet, amelynek bevételét nemes célra, a Szent László Kórház Hospice Alapítványának javára ajánlott fel az évkönyvalapító és az azt kiadó Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság. (A könyv megrendelhető a memt.titkarsag@gmail.com címen)

A hagyományoknak megfelelően az évkönyvben megtalálható a 200-200 legnagyobb árbevétellel rendelkező, közfinanszírozott gyógyító intézmény, illetve egészségipari vállalat. Kiderült, hogy a toplistán szereplő cégek megduplázták a nyereségességüket. Látható a kötetben, hogy Nemzeti Egészségbiztosítás Pénztár által finanszírozott intézményeknél, az egyes gyógyító szakmacsoportokban miként alakultak az bevételek az elmúlt három évben.

A legsikeresebb pályázók - díjátadás

A közel egy évtizedes hagyományt megtartva a kiadvány szerkesztő bizottsága az idén is meghirdette az évkönyvhöz kötődő Medicina Fórum pályázatokat az egészségügyi szolgáltatóknak, az ágazatban dolgozóknak, a fiataloknak, amelyre ismét szép számmal küldték be pályázataikat a megszólítottak – mondta Gaál Péter, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke, a zsűri tagja.  A gálaesten a legsikeresebb 12 pályázó vehette át a kiválósági díjat.

Díjazottak

B. Braun- medicina különdíj

A 97 éve alapított szombathelyi Markusovszky Egyetemi Kórház új tömbök  építésével és a régi épületek modernizálásával javították a szolgáltatási színvonalat. Modernizálták a nővérszállást, és apartman házat építettek a családos szakdolgozók számára. A Pécsi Tudományegyetem külső tanszékeként működő osztályokon skill labort és jelentős informatikai fejlesztéseket végeztek. Megelőzve a jelenleg is zajló országos trendeket, megtörtént a körmendi és celldömölki kórházak teljes körű integrációja. Egyedülálló a költségvetési egyensúly folyamatos fenntartása.

Hartmann-Medicina szakmai különdíj

a Hartmann-Rico Hungária Kft által alapított Hartmann-Medicina szakmai különdíjat a zsűri az idén a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának ítélte a díjat. Az osztály munkatársai a COVID betegek ellátása során a frontvonalában, erejükön felül végezték a hozzájuk került betegek ellátását. Újra szervezték és standardizálják a fontos folyamataikat a kórházi fertőzések csökkentése érdekében. Alapítványukon keresztül megszervezték a saját dolgozóik pszichés gondozását, és a COVID árvák támogatását is.

Generali-Medicina szakmai díj

A GOKVI Gyermekszív Központja a hazai gyermekszívsebészeti, katéter-intervenciós és katéter-ablációs beavatkozások egyetlen központja, ahol évente kb. 500 szívműtétet, 200 katéter-intervenciós és 120-130 katéter-ablációs beavatkozást hajtanak végre. A saját CT és MR laborban a kardio-CT és MR vizsgálatokat ezekre speciálizálódott gyermekkardiológusok végzik. 15 év alatt több mint 60 gyermek esett át sikeres szívtranszplantáción, csaknem 100%-os perioperatív eredménnyel. A Centrum végzi az országban egyedüliként a gyermekkori VA ECMO kezeléseket. Családbarát kultúrát alakítottak ki szociálismunkás és pszichológus bevonásával.

Kiváló rezidens díj

Dr. Lukács Fanni Viktória summa cum laude védte meg diplomáját a Semmelweis Egyetemen. Anatómiai demonstrátorként dolgozott a II. Anatómiai Intézetben. Jelenleg a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosjelöltje, részt vesz az ügyeleti munkában, jelentős a mentős gyakorlata. Önkéntes segítőként dolgozott a Baleseti Sebészeti- Osztályon. Korábban az Európai Aneszteziológus Társaság angol nyelvű guideline-jait fordította magyar nyelvre, egy nemzetközi studyban részvevő, műtéten átesett gyerekek aneszteziológiai és műtéti adatait pedig egy nemzetközi adatbázisba vitte be.

Kiváló rezidens díj

Dr. Kupóné Dr. Tényi Dalma a Pécsi Tudományegyetemen Summa cum laude védte meg diplomáját, az egyetem Neurológiai Klinikájának neurológus szakorvosjelöltje. Kimagasló volt a TDK hallgatói tevékenysége. PhD fokozatot 2019-ben szerzett. Publikációs, köztük elsőszerzős listája hazai és neves nemzetközi folyóiratokban is jelentős. Számos pályázatot és ösztöndíjat nyert. Részt vesz a COVID-19 betegséggel, a poszt-COVID szindrómával kapcsolatos és a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium kutatásaiban. Kiemelkedő az Orvosnevelde telefonos applikáció fejlesztésében való közreműködése, mely célja az orvosi pálya gimnazisták körében történő népszerűsítése.

Kiváló gyógyszerész phd hallgató díj

Dr. Sipos Bence, az Szegedi Tudományegyetem GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet PhD hallgatója. Kutatási témájának címe: Polimer micellák fejlesztése alternatív gyógyszerbeviteli kapukra. Hat elsőszerzős és öt társszerzős közleménye jelent meg rangos nemzetközi folyóiratokban. Két alkalommal részesült Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjban, emellett több pályadíj nyertese. Kétszer is III. díjat nyert el a doktoranduszok „Tavaszi Szél” elnevezésű konferenciáján. Gyógyszerészeknek szóló továbbképző közlemények szerzője. Aktívan vesz részt a gyógyszerészhallgatók szakmai programjainak megrendezésében.

Kiváló fiatal gyógyszerész díj

Dr. Rusznyák Ágnes, a Debreceni Egyetem GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszékén tanársegédként dolgozik. Idén szerzett PhD fokozatot. Eddig tizennégy közleménye jelent meg rangos nemzetközi szakmai lapokban, amelyekre ez idáig 82 független hivatkozás történt, ami jelentősnek tekinthető. Rendszeresen részt vesz, és mutatja be munkáit különféle nemzetközi és hazai szakmai kongresszusokon. A Poszterszekció Legjobb Posztere Díjat nyert a XVI. Congressus Pharmaceuticus Hungaricus-on 2020-ban. Gyakorlatvezető és TDK témavezető munkái mellett részt vesz a fiatalabbak tehetséggondozásban. A 11. évfolyamos hallgatók tutoraként részt vesz a nyári táborokban.

Maitt- Medicina kiváló intenzív terápiás szakápoló díj

Kalmár Gyuláné, a SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) munkatársa az egészségügyi szakközépiskola elvégzése után 1986-ban az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézet mellkassebészeti intenzív osztályán helyezkedett el. Munka mellett szerzett felnőtt szakápolói, intenzív terápiás szakasszisztensi, majd 2021-ben diplomás ápolói (BSc) képesítést. Az egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Intenzív Osztályának főápoló-helyettese majd vezető ápolója lett 2016-ban. Az SE új központi intenzív terápiás intézetének betegellátó épületében részlegvezető főnővér. Folyamatosan részt vesz a felnőtt szakápolói képzésben, gyakorlati oktató, instruktori feladatokat lát el.

Maitt- medicina kiváló aneszteziológiai szakasszisztens díj

Tokaji Sándorné, a Dél-pesti Centrum Kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet aneszteziológiai szakasszisztense. 38 éve dolgozik az intézetben, illetve annak előd intézményeiben. Pályafutását 1983-ban felnőtt szakápolóként kezdte a Szent István Kórház III. sz. Sebészeti Klinikáján az intenzív őrzőben. 1986-ban jelentkezett aneszteziológiai szakasszisztensi képzésre. Speciális gyakorlatot szerzett az égett, illetve az immunszupprimált betegek műtéti ellátásában. Részt vett a COVID-19 járvány során a legsúlyosabb betegek ellátásában. Az aneszteziológiai szakasszisztensek gyakorlati képzésének és a kontrolling feladatok ellátásának meghatározó személye intézményében.

Med-Econ – Medicina szakdolgozói különdíj

Borsos Károlyné, Kóbor Ilona 39 éve dolgozik a Kanizsai Dorottya Kórházban. 12 évig műszakos ápoló volt, majd a Pszichiátriai Osztály vezető ápolója és addiktológiai konzultánsa. Felnőtt szakápoló, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser és okleveles ápoló. Aktívan részt vett a kórház minőségügyi rendszerének kiépítésében, osztályán elsőként vezette be az ápolási dokumentációt. Munkatársai képzését segíti, oktat, önkénteseket képez, általános iskolásokat buzdít az ápolói hivatás választására. Különös érzékkel kommunikál a pszichiátriai betegekkel, Számos publikációja közül kiemelendő a Floranc Nightingale születésének 200. évfordulója alkalmából kiadott ápolói hivatás a XXI. században című könyv. Szakmai érdemei mellett városában 2020-ban az ÉV CIVIL Önkéntese Díjazottja lett.

Az év fogorvostanhallgatója

Kreuter Patrik Krisztián a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának ötöd éves hallgatója lett a 2022-ben az év Fogorvostanhallgató Díj nyertese. Harmadévesen kora óta HÖK elnökként képviseli a magyar fogorvostanhallgatókat a Kari Tanácsban és szenátorként részt vesz az egyetemi munkában. Kiváló tanulmányi eredményei, a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika majd a Fogpótlástani Klinika TDK-saként és a Klinikai tehetséggondozó programban való részvételével szakmai elhivatottságát már többször bizonyította. A digitális fogászat technológiai fejlesztéseit folyamatosan nyomon követi, ez évben Q1 publikációja is megjelent a témában. Tudományszervezői és tudományos közösségi aktivitás terén is kiemelkedik kortársai közül. 

Az év medikusa

Orbán Gábor a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának végzős hallgatója. 4 éven keresztül volt az egyetem Élettani Intézetének kutatója, 2020 óta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szív Elektrofiziológiai Munkacsoportjának tagja. Jelentős a tudományos publikációs munkája. Közéleti és egészségfejlesztő programban önkénteskedik: a Hallgatói Önkormányzat Szociális Bizottságának tagja, a European University for Well-Being, a „Mozdulj Semmelweis!” és a Zöld Egyetem projektekben is közreműködik. Tagja a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programnak és a Semmelweis Egyetem Kiválósági Listájának, 2021-ben a Semmelweis Ignác Szakkollégiumba nyert felvételt. Idén a Nemzeti Tudósképző Akadémia ösztöndíjasának választották. Önkéntes munkával segíti a járvány elleni védekezést.

Legolvasottabb cikkeink