• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Június, júliusra tetőzhet a járvány a mai modellek szerint

Egészségpolitika 2020.03.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Június, júliusra tetőzhet a járvány a mai modellek szerint

Kijárási tilalmat az eddigi intézkedésekhez hasonlóan akkor vezetnek be, amikor a járvány előrehaladása ezt indokolja.

A veszélyhelyzetet a kormány rendeli el, és amíg le nem "fújja", addig tart, ugyanakkor a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések hatálya 15 napig van érvényben. Miután a parlamentben nem fogadták el a „felhatalmazási” törvényt, így az egyetemek, iskolák, bölcsődék, óvodák bezárását elrendelő jogszabályok hatálya a héten lejár, ám a rektorok, illetve a fenntartó önkormányzatok tudnak intézkedni a zárva tartás érdekében. Ugyanígy gond a határzár kérdése, vagyis külföldi állampolgárok belépésének megakadályozása hazánk területére: ez ügyben a belügyminiszter rendeletileg tudja biztosítani a folytatást, derült ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mai tájékoztatójából a Kormányinfón. A kormány reményei szerint jövő kedden az Országgyűlés elfogadja a törvényt, amely lényegében meghosszabbítja az intézkedések hatályának határidejét.

Ismét elmondta, hogy Magyarország viszonylag lépéselőnyben van, ugyanis korábban hozta meg a korlátozó intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozására a többi európai államhoz képest. Ezzel azonban csak lassítani lehet a folyamatot, azt, hogy ugrásszerűen növekedjen a betegek száma. Az ellátórendszer viszont fel tud készülni, hogy minél több beteg ellátását tudja biztosítani.

Arról is beszélt, hogy kevés olyan eset van, amelyben a koronavírus elsődleges oka a beteg halálának. A megfertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést, kisebb részük átlagos influenza tüneteket mutat. A teszteléseket a WHO ajánlása szerint végzik, már több mint 8000 tesztet végeztek eddig a koronavírus kormányzati oldal szerint.

Jelenleg 2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de még vásárolnak, sok céggel, sok országban tárgyalnak a beszerzésekről, ám magasabb adatokat csak akkor ismertet, amikor a szükséges berendezések, védőeszközök már valóban az ország területén vannak, tette hozzá. 

Eddig több mint 100 milliárd forintot költöttek a védekezésre, s úgy tűnik, még több százmilliárd forintra lesz szükség. Leszögezte: ezen a területen nem várnak civil felajánlásokat, ugyanis a források a költségvetésben rendelkezésre állnak.

A kijárási tilalommal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy eddig minden intézkedést láthatóan a járvány előrehaladásának megfelelően időarányosan, sőt, még a többi államhoz képest korábban meghoztak. Ha szükséges, így fognak eljárni a kijárási tilalom meghirdetésével is.

A jelenlegi virológiai és matematikai sokféle eredmény mutató számítások szerint június-júliusra tetőzhet a járvány, de mint Gulyás Gergely jelezte, ez egy mai ismeretek szerinti prognózis, amit nem lehet számonkérni később az esetlegessége miatt.

Legolvasottabb cikkeink